Posts

Showing posts from March, 2016

Mee goreng Hailam cara SDTKC

Image
Masak atas permintaan. Tertiba malam tadi en asben mintak masakan mee goreng. balik dari kerja terus singsing lengan baju masuk dapur. Syukur adik dah siapkan bahan mentah, tinggal aku gaulkan untuk siapkan hidangan. Bahan-Bahan simple dan InsyaAllah boleh dimakan. Jom usha cara penyediaan. Bahan-Bahan 1 bungkus mee kuning 3 ulas bawang putih 1 labu besar bawang besar (kisar) 1 sk cukup rasa 2 sudu besar kicar pekat 2 sudu sos tomato maggi 1 sudu kecik sos tiram 1 sudu kecik sos cili 1 sudu besar meggi seasoning sauces 1 sudu besar kicap masin 1 sudu kecik gula 1 cawan air 5 ekor sotong size sederhana (bagi yang suka banyak lauk) 1 bungkus fishball 1 bungkus fishcake 3 batang cili api 1 ikat sawi Tumis semua bahan di dahulukan bawang, cili,bahan basah. masukkan sos dan tumis sampai naik bau masukkan gula garam dan semua bahan-bahan tadi termasuklah air, macam campak, campak tu je.. Pahtu seterusnya masukkan Mee yang siap dicelur (buang rasa kapur dan kotoran kan). Last skali barulah sa

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Image
Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot. Cara-cara nak masak tu senang lah sangat. Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit . Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu. Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau. Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu. Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan) Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan

Review : Cantik Dalam Cantik Luar Dengan "Transgluta by Zenia"

Image
Zaman sekarang semua orang nak jadi cantik, tak cantik so macam no life bagi sesetengah darinya. Tapi kalau nak cantik kenalah sanggup spending. Spending plak dalam banyak cabang dan cara. Banyak yang kena korban terutama sekali duit dan masa. Nak putih mulus sampai ada yang sanggup pegi treatment bleching kulit, masuk mesin laser kikis kulit gelap, suntik cecair pemutih dengan harapan mampu putih mulus segebu adira. Hahahah.. Nampak tak effort orang nak cantik? Bukan calang-calang punya effort tau. Willing to scarify semua yang disyaratkan  end result harus lah cantik, kalau tak cantik jugak mau syarikat atau company yang produces the fomula bungkus lingkup. Semestinya menjadi seorang pakar bedah untuk bidang kecantikkan menjanjikan income yang lumayan bila menjadi trend masa kini orang yang sanggup lalui proses pembedahan semata nak cantik. Korea dan Thailand adalah Negara yang menjadi tempat utama bagi pencipta kecantikkan. Lebih-lebih lagi mereka berduit dan tak takut jalani prose

DUOYA FIBRE BIG MASCARA WATERPROOF LONG LASTING EXTENSION MASCARA

Image
Assalamualaikum, kali ni aku nak review tentang "DUOYA FIBRE BIG MASCARA WATERPROOF LONG LASTING EXTENSION MASCARA" Aku adalah pemilik kepada 2 pasang mata besar dan berbulu mata panjang. Tapi sayangnya bulu mata aku "bebal" ketegaq tahap dewadewi sebab tak reti nak lentik/lentur walau setelah diulangi dengan eyelash curler. Kadang-kadang tension sebab, gigih dikepit kesudahannya bulu mata putus, tercabut ataupun tertanggal bersama mascara waterproof yang biasa aku apply. Dan lagi masalah utama bulu mata aku ni, bila dah pakai mascara haruslah nak nampak kepuk-kepuk tebal macam pakai bulu mata pelesu. Tapi haruslah cari yang kualiti, tahan air dan paling penting nampak cantik lepas apply. Yang problemnya semua tu ada pada kebanyakkan mascara yang aku penah cuba, satu masalah terbesar adalah fibre mascara yang suka nau gugur dalam biji mata aku. Dahla aku ni 24 jam kadang memang pakai contact lens. kang tak pakai buta plak. Time tulah paling sengsara, sebab biji-b