Posts

Showing posts from March, 2015

Nooryana Najwa & Daniyar Kessikbayev Wedding Reception

Image
29/3.2015, bertempat di PWTC Kuala Lumpur. Pengalaman yang tak dapat dilupakan, apabila berpeluang dan mendapat jemputan khas dari Yana bersempena Majlis persandingan beliau bersama pasangan. Yela.. biasa je pergi kenduri, tapi tak sangka lah plak berpeluang hadiri majlis anak PM kita kan. hihi.. Rezeki kan, kebetulan kami bekerja dalam satu team investment. ( Maaflah tak mampu nak bercerita detail) pe-pe pun layan jela gambar ok. Thank Yana for having us!! May your life together will be filled with joy, happiness and lots of love dear. p/s : cantiknya baju pengantin, meriahnya majlis.. bestnya.. terasa kat kayangan sangat.. huhu.. terasa nak bersanding balik..kihkihkih... beautiful bride, amazing scenery tak boleh nak ucap... bagi sesiapa yang ada pada dan ketika majlis mesti tak mampu nak gambarkan dengan kata-kata. huhu..

Ayam masak merah simple style SDTKC

Image
Dengar ayam masak merah mesti kalut nak pikirkan bahan-bahan apakah yang menjadikan hidangan ni, salah satu menu utama dalam setiap hidangan lauk kenduri kawen kat malaysia ni kan?. Owh.. Tapi rasenya yang catering buat tu complicated skit kot bahan dia. Tapi yang aku punya ni paling mudah cepat ringkas, Dan semestinya bahan-bahan ni memang ada dalam koleksi rempah kat cabinet dapur korang. Jom.. Takyah bebel sangat meh usha bahan yang aku guna. Bahan A Ayam 6 ketol (potong siap) Minyak masak tuk mengoreng dan menumis. Bahan B 4 ulas bawang putih 2 biji bawang besar (lagi molek bawang bangali)sbb ada rase manis-manis disitu. 2inci halia 1 btg mulut kayu manis (bunga lawang,bunga cengkih Dan rempah sup) Adam keeping 2kpg 2 btg Serai Garam,gula, secukup rase. Cili kering 16 tgkai - ikut tahap kepedasan mizah masing-masing yer. (rebuskan dulu then blend) @ guna cili boh pun boleh. Sos tomato 1sb Sos tiram 1sb Santan kotak 1 senduk. Cara-cara Ba

NASI LEMAK RINGKAS CARA SDTKC

Image
Malaysia dikenali dengan masyarakatnya yang kaya budi bahasa dan perketi, selainnya makanan-makanan yang terdapat di Malaysia menjadi sebutan daan tumpuan dari seluruh dunia. Lihat sahaja menu pembuka selera di waktu paagi (breakfast). Nasi lemak dan roti canai mencatatkan volume dan carta tertinggi antara menu pilihan raakyat Malaysiaa, taak kiraalaah melayu ke cina ataaupun kaum India, merekaa sukakannyaa. Dan kali ini aaku nak share. Resepi ringkas dalam pernyediaan nasi lemak. Ok jom mula.. Bahan2 untuk sambal 5ulas bawang merah 2ulas bawang putih 1/2 bji bawang besar 1 inci halia (bahan2 nih di kisar/blend/tumbuk/giling dan seanggkatan dengannya) cili boh/serbuk cili/cili kering 3sudu besar (bergantung pada tahap kepedasan yang korang tahan) garam,aji dan gula secukup rase minyak masak Bahan untuk nasi; santan beras daun pandan Bahan sampingan; telur timun ikan bilis (ikut suka korang lah nak banyak mana yang korang suka) kacang tanah

Recce cake untuk Azriel's Birthday soon.

Image
So seperti kebanyakkan ibu, aku jugak tak naak ketinggalan dalam menyebokkan diri untuk segala persediaan majlis hari jadi anak kesayangan kami iaitu Azriel. seperti tahun sudah Theme untuk birthday tahun lepas adalah "Dibo the gift Dragon". Boleh refer entry SINI  . Last minute preparation dan hasilnya macaam tulah, birthday pertama kan.. haruslah kelam kabut sikit. Berbeza untuk tahun kedua Alhamdulillah harapannya semoga semuanya berjalan lancar. Kali ni aku curi masa untuk stalk kat Ig sesape tah antara contoh fondant cake yang aku minat nak tiru designnya. Opkos lah aku kena cari Baker yang sudi buatkan ikut apa yang aku nak. InsyaAllah en suami dah stuju untuk sponsor penuh bahagian F&B majlis hari tu nanti. termasuklah kek yang bakal aaku tempah dan pilih di antara contoh design yang aku attached. Theme kali ni kami memilih SOCCER THEME BIRTHDAY PARTY . Memandangkan antara dialogue antara aku dan en suami bila ditanya apakah tema tahun ke 2 untuk adik?? (Azr

Buah hati kesayangan mommy dan daddy

Image
Tiada apa yang ingin di bebelkan, cuma nak bagitahu yang Azriel dah berusia 1tahun 10bulan 4hari. Sebulan lagi bakal genab 2 tahun. Cepat betul masa berlalu. Sekarang dia dah besar.. huhu teringat lagi dulu-masa mula-mula lahirkan dia, alahai.. kecik cinonet je orangnya. Azriel masa umur 3bulan. kenapa comey sgt anak mommy ni nak geget drumstick tu boley??? Dan dia sekarang.... sebelum genab 2 tahun soon... Semoga kamu sehat dan berjaya dalam hidup, dilindungi oleh Allah swt dan gembira sentiasa.