Jom ke Underwater World Langkawi di musim cuti sekolah nanti. Banyak yang menarik menanti anak anak disana.

by - August 18, 2020




Ok kalini i nak share pengalaman membawa Azriel menjelajah ke alam dalam laut dan dasar laut dalam yang mana ia adalah pengalaman kedua Azriel bagi UnderWater World. Tapi sekali dulu di Kuala Lumpur. Memandangkan ini kali pertama Azriel sampai di langkawi tentu saja ia menjadi satu destinasi wajib kalau korang merancang untuk membawa anak pada musim cuti sekolah nanti.

Kenapa I cakap best sebab ...... Jom layan gambar sambil i ceritakan keseluruhan pengalaman sepanjang trip kami. 
Masuk masuk dia dah excited sebab tour guide dah tampal sticker kat shirt dia, mula lah dia start explore. Sedikit pengenalan sebagai infomasi bagi yang belum mengetahui tentang Under water World langkawi.


Underwater World Langkawi adalah salah satu akuarium terbesar di Malaysia. Sejak beroperasi pada 26 Ogos 1995, ia telah menjadi salah satu destinasi pelancongan yang mesti dikunjungi di Langkawi dan telah menarik banyak pelancong asing dan tempatan. Konsep dan tema Underwater World Langkawi menjurus kepada Pengetahuan, Pendidikan dan Hiburan. Ia dibangun untuk meningkatkan kesadaran mengenai pentingnya memelihara bentuk hidupan air berharga kita, sehingga mewujudkan pemahaman tentang ikatan yang mendalam dan tidak dapat dipisahkan antara manusia dan alam. Unik untuk Underwater World Langkawi adalah terowong pejalan kaki sepanjang 15 meter yang terdiri dari 500,000 liter air laut yang menempatkan banyak ikan besar dan makhluk laut. 

Oceanarium seluas 34,701 kaki persegi terletak bersebelahan dengan pusat membeli-belah dan Neptune Café. Oleh itu, para pengunjung dibekalkan dengan pakej membeli-belah, makan dan hiburan sehenti, semuanya boleh didapati dalam satu kawasan. 

Bangunan baru (dengan keluasan 60.000 kaki persegi) yang memaparkan Hutan Hujan Tropis, Ekosistem Beriklim dan Sub-Antartika, dan teater maklumat dengan kapasiti 200 tempat duduk akan dibuka untuk umum pada awal tahun 2005. Ekosistem Sub-Antartika Paparan termasuk "penguinarium" yang spektakuler dengan terowong bawah laut untuk pengunjung melihat penguin berenang.









Kat aquarium Langkawi ini, superstar utamanya mereka adalah. Penguin Afrika, penguin Rockhopper yang ada rambut ranggi dan juga Marmoset — iaitu antara spesis monyet paling kecil di dunia.

Kalau kat tempat lain cuma ada seekor dua penguin,Underwater World Langkawi   ini ada sekumpulan penguin yang cukup aktif berenang dan bergerak bersama.

Senang cerita, kalau korang datang bercuti ke langkawi korang wajib datang ke Under water World Langkawi ni bersama anak-anak atau kenalan korang dan keluarga,paling utama adalah  anak-anak kecil, ini antara tempat yang kena lawat bersama kerana makluk istimewa ini adalah tarikan utama yang akan menjadi tarikan dan hiburan bagi anak anak yang melawat sini.
















Korang nampak tak, ini dikira pertama kali Azriel ke Langkawi dan pertama kali dia masuk Under Water World langkawi. Dan boleh nampak dia paling excited. yang membuatkan i bangga dengan dia adalah dia amat berani dan sikit pun tak takut dengan segala haiwan exotic yang mengelikan. Maaf mommy not that type yang extreme ke arah itu ya. benda lebih geli2 ni bukan lawan mommy lah. tapi kalau korang nak tengok haiwan yang exotic dan unik boleh bawak anak-anak datang ke Under Water World langkawi ni.




Pergi dengan kawan-kawan pun layan gak, at least takda lah bosan. So korang cuti sekolah dahnak bermula dah boleh plan aktiviti percutian terutama sekali untuk anak-anak lah, maklumlah sepanjang PKP kan anak-anak paling kesian sebab diaorang berkurung lama sangat, sekolah pun tidak. Kita yang dewasa pun dah jammed inikan anak anak yang tengah membesar. So boleh lah korang mulakan merancang kemana nak bawa bila cuti sekolah tiba nanti.

P/s : jangan lupa untuk setiasa amalkan SOP sepanjang berada ditempat awam dan kawasan ramai orang, paling utama penjarakan sosial dan sentiasa menggunakan penutup muka dan juga sanitasi tangan korang dan anak2 ok.


Let's visit my Igtv and have fun




Untuk makluman lanjut tetang harga dan tawaran boleh ketahui dari laman page rasmi ;


Follow lah page diorang untuk detail.


TWITTER :@underwaterworldlgk
FACEBOOK : Underwater World Langkawi
INSTAGRAM :Underwaterworldlangkawi
TRIVAGO: Underwater World Langkawi

View this post on Instagram

If you wanna to see a marine life, Underwater World Langkawi is another tourist attraction in Langkawi whereby you can see large collection of fishes and marine species. In this underwater world, I had great experience being surrounded by variety of fishes and other sea creatures such as sharks, stingray, giant garouper etc through walking the tunnel. I was also intriguing and fascinating to see a group of penguins walking around together at the underwater park. They were really cute and adorable to me maybe because of their chubby appearance. Another sea creature that attract my attention was Southern Fur Seal. For me, they are truly cute animal with cute doglike faces and long whiskers. I enjoyed the place very much and definitely will come here again in my next trip. @langkawiwildlifepark #langkawiwildlifepark @underwaterworldlangkawi #underwaterworldlangkawi @crocodileadventureland #crocodileadventureland @megawatersports #megawatersports @telagaterraceboutiquehotel #telagaterraceboutiquehotel #telagaterrace #naturallylangkawi #langkawi #kitejalan #gengkita @kitejalan #gengkitejalan #kitejalan #megawatersports @megawatersports

A post shared by COMEL AZRIEL (@comelcomot_official) on

You May Also Like

0 Comments

Blog Disclaimer

This is a personal blog. Any views or opinions represented in this blog are personal and belong solely to the blog owner and do not represent those of people, institutions or organizations that the owner may or may not be associated with in professional or personal capacity, unless explicitly stated. All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.