Sahabat, BFF, Friendship Goal dari (2011-2017)

By suara dari telapak kaki comel - December 06, 2017



Macam mana nak mula yer?. Detik perkenalan kami bermula semasa kami masuk blaja kat Perlis dulu. IKM Berseri. Wah berseri seri gitu. Masa tempoh jadi junior tu biasa lah freshy kan tentu saja jadi bahan tumpuan, Terutama Rai lah. Macam aku plak datang selepas second intake.


Paha jela bila freshy, kau akan di mark sebagai junior, dimana junior kena hormat kakak senior. Puii..menyampah aku. Zaman junior aku dulu sengsara tau tak. Aku dan Rai boleh dikatakan dua student yang sepanjang masa kena panggil dengan senior. Bencinya!!!! Senior pulak kalua panggil bukan kes lain tak bukan, warning kami berdua supaya jangan kacau orang mengatal dengan boyfriends diorang. Hello kami datang nak belajar lah kakak senior!!!

Part paling tak boleh belah bila aku kena panggil masuk bilik. Dikumpulkan semua ladies student pahtu minta aku sebut nama aku. Lepas aku mentioned nama penuh. Ditazkirahnya pulak aku. Cakap nama aku tak sesuai dengan aku. Hanattnya diorang ni. Susah payah mak pak aku bagi nama. Ada sekor kakak tu.. dahla momok . Suka nau pakai baju tido seksi masuk dalam meeting tu, duduk macam kaklong kawasan. Warning semua student jangan panggil aku Comel sebab dia tak suka orang panggil aku Comel. Hello kakak bawang!! Dah nama penuh aku Comel Hartini, apa yang salahnya kalua orang panggil aku Comel?! Kau dah kenapa?! Jelous?! Kau ingat aku hadap ke dengan boyfriends korang yang mana sekarang aku dapat tahu, sekor pun tak kawen dengan boyfriends yang korang banggakan sangat tu!. Bongok! Cinta tahap viva hutan, bagi sentuh raba sane sini, sudahnya tak kawen pun. Tak ke rugi!. Aku sorang pun aku tak sangkut ngan mamat kat tempat belajar tu. Sebabnya antara diorang semua, aku tak pasti siapa jodoh aku yang bakal aku akhiri. Kan rugi cinta bagai rak sudahnya kau tak mnikah pun dengan mamat tu.

masa ni aku dan Rai dah jadi senior .

Woi..woi.. apa yang kau merepek ni comel (ouch sorry emo kejap). KIsah aku sama dengan Rai ni. Rai tak payah cakap lah memang zaman belajar dulu, dia adalah wanita @ gadis paling cantic kat situ. Kalau korang Tanya hantu pun, hantu akan jawab yang sama. Cun, manis dan ayu je. Tapi bila kau dengar dia bercakap (nahh Melaka dan Bahasa kasaunya tak dapat dipisahkan) Mahap Rai. Tapi aku tahu kau baik. Dalam tempoh setahun setengah ni. Aku dengan Rai lah paling banyak kena cercaan. Yang Rai Kakak senior tak puas hati pasal jantan. Yang aku pulak kakak senior tak puas hati pasal nama aku “comel” dan aku tak bergaul dengan orang. Camna nak bergaul kalua semua macam pelik je pangai. Aku kesian dekat Rai lah, apa dosa dia, jadi pompuan cantic pun masalah ke? Pernah sampai jadi kes besar kakak senior tu clash dengan boyfriend dia sebab boyfriend dia nak kat Rai. Masalahnya Rai memang tak nak lansung pada senior tu. Sudahnya Rai kena panggil masuk bilik dan kena torcher tahap viva. Kesian Rai.. Dan kami berdua kena pakai batik sepanjang di asrama. Dalam erti kata lain, tak boleh Nampak cantik dari kakak senior. (macam haremmm je).

Tapi disebabkan kami berdua ni jenis yang tak kacau orang dan pulak ulang alik masuk bilik kena torcher dengan tak sengaja kami jadi rapat. Bila semester 4, semester terakhir. Masa tu aku dan Rai dah jadi Senior. Rai amik jurusan Elektronik Instrument dan aku pulak Electronik Indutri. Bila dah jadi Senior kami decided untuk stay sebilik. Alhamdulillah sapa yang penah jadi member bilik kami dulu. Baik je junior yang kami dapat. Lembut dan sopan. Tak macam sesetengah junior suka buat masalah. Yang best tentang kami berdua, setiap kali pehimpunan antara junir dan senior , aku dan Rai tak pernah amik part. Hahaha.. sebab kami paham sengsara jadi seorang junior dan aku rase, aku takda dendam untuk balas segala perbuatan senior pada aku kepada junior. Bagi aku semua sama, takda senior takda junior. Sama je. Kau habis belajar kerja dan tengok pangkat bila kau dah masuk kerja. Time tu baru boleh nak leverage mana tahap level senior yang perlu masyarakat pandang kau. Setakat Uni life, tak payah nak kepoh sangat lah kakak bawang oii. Letih aku nak layan.


So Habis je belajar kat Perlis. Kami bawa haluan masing-masing yang mana aku kerja sambilan kedai pakcik kat Alor Setar Pekan Rabu selama 6 bulan sementara tunggu new chapter yang mana aku bakal sambung lagi pengajian aku untuk Diploma. Cuma kali ini, aku upgrade lagi course aku kepada “Electromechanical Installation Maintenance Robotics” kat uniKL MSI Kulim. Rai pun sama tapi dia ambil course yang sama di politeknik Malaka. Kami terpisah lah dalam tempoh itu. Tapi tak bermakna hubungan kami putus terus. Setiap kali cuti semester atau ada kelapangan masa aku akan turun Melaka lepak dengan Rai. Lama kami kenal sampai lah dapat berita Rai dahnak kawen. Gatai betul. Rai nikah masa umur 22 tahun dengan pasangan dia yang mana dia kenal masa tengah practical. Ishh kau ni kan, orang suruh gi belajar kau pergi bercinta. Aku juga yang tak laku. Hahahaha. 



Tapi selepas beberapa tahun Rai kawen aku pun dikahwenkan. Rai pun turut hadir di majlis aku walau bukan sebagai pengapit tetapi aku sangat hargai dan bangga. Pertemuan kami yang tak disangka kekal hingga kini menjadi bualan dari kawan-kawan yang sama belajar dulu.So diberi kepercayaan untuk jadi pengapit dia dia hari bahagianya. Kami berhubung hingga kini dimana masing-masig sudah mempunyai keluarga sendiri dan cahaya mata.


So begitulah bermulanya detik perkenalan kami bermula tahun 2001-2017 (17 tahun sudah) kami masih bersama. Sehingga kini. Semoga persahabatan ini kekal hingga akhir waktu yang hanya Takdir memisahkan (wahh rasa macam telenovela plak drama posting aku ni) Amiin..








  • Share:

You Might Also Like

59 100 org jejak kaki

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  58. Alahai.. sweeynya tengok foto-foto awak dan sahabat awak.. manis-manis semuanya dalam gambar tu.. Best ada kawan yang sentiasa ada time susah atau senang kan..

    ReplyDelete

Pinkygroupsaid

Total Pageviews

Cradle 2011-2018

Cradle 2011-2018

TQ Singgah