Asam pedas ayam power Melaka by SDTKC

By suara dari telapak kaki comel - December 24, 2017

Kali ni aku nak share resepi asam pedas ayam power Melaka by SDTKC. Sebenarnya aku tak penah buat asam pedas.sebab tak tahu apa bahan yang perlu dimasukkan, ngat leceh buat asam pedas Melaka ni. Rupanya.. Celah gigi je bahan. Seperti yang korang tahu asam pedas ada 2 cara pernyediaan. Satu style utara yg ada daun kesum, bunga kantan, dan lagi satu ada serai dan belacan. So asas tetap sama menggunakan cili,bawang,garam dan asam jawa atau asam keping.
Yang aku nak share asam pedas melaka, sepertinya selatan style lah nampaknya.
Bahan-bahan
Bahan (A)
Ayam/daging tetel stgh kilo
Bahan (B)
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan (dibakar)
5 sb cili boh/serbuk cili
Bahan (C)
1 kpg asam kping. (Rendam dlm air bagi kembang)
2 batang serai
Garam,gula secukup rasa.
Cara-cara
Bahan (B) dikisar lumat dan ditumis hingga garing dan naik bau. Pastikan betol2 kering dan garing yer.
Seterusnya masukkan bahan (A) dan dibiarkan hingga tumisan meresap kedalamnya sepenuhnya. Tambakan sedikit air kerana ayam/daging memerlukan lebih masa masak uutuk empuk.
Last skali masuk bahan (C).. Tadaaa siap dihidang

  • Share:

You Might Also Like

74 100 org jejak kaki

  1. Woww....first time dengar ade asam pedas ayam....biasa asam pedas ni ikan jer,,,,ooo...org melaka memang buat asam pedas dgn ayam ek sis...hihiii

    Cmne rase yer...

    ReplyDelete
  2. Masziah- alamak saya pun tak tau ni resepi kawan jugak. barangkali dorang mereka kot. kot bosan dengan ikan diorang try lak ayam. rasa die.. hihi macam asam pedas ikan jugak. tapi guna daging ayam.. sedap lah jugak. ikut resepi kwn tu seketul ketul hihi. nt cuba lah

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Jana - Haah yg ni xpayah kak..untuk kita2 yg moden duk bandar kot ..hihi

      Delete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zharif, kannn sape tak suka asam pedas, nak2 org johor n melaka, memang menu harian dalam juadah. Selamat mencuba ya

      Delete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula, terkejut gak masa mula2 dengar masa tu buka fridge ada ayam, search Mr Google cmne nak baut asam pedas, jmp lak asam pedas ayam resepi.. laju2 buat.

      Delete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana - wahhh.. betul2 stuju sgt. org Melaka n johor mmg power pasal asam pedas ni

      Delete
  25. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak- yezza sila cuba cepat.. dah buat nanti jgn lupa tapau dan poskan pada saya ok

      Delete
  29. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rajin masak pun western dishes je i tgk. power2

      Delete
  30. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  32. Wah...pasti sedap lain orang, lain cara masaknya, kak pun orang melaka selalu masak lauk asam pedas

    ReplyDelete
  33. sedaplah sepertina, lama tidak ini memasakanya ?

    ReplyDelete
  34. Mmg sedap asam pedas ayam. Membesar dgn asam pedas.. memang jarang mkan asam pedas kt luar..hehe.. dah biasa mkan resepi keluarga sendiri.. anyway tgk tu dah tliur..mesti sedap sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik puan ena- resepi follow Mr google je. hihi.. ni pun 1st time buat

      Delete
  35. Omg! Asam pedas ayam? First time dengar dan tak pernah rasa lagi kalau ayam. Biasa menu macam ni guna ikan. Nice! Nanti nak try masak la.

    ReplyDelete
  36. Perghhh nampak mengancam sungguh asam pedas ayam tu. Sis pernah jugak buat asam pedas ayam ni..tapi letak kerisik sikit, mcm2 cara kan asam pedas ni...apa cara pun janji sedap..baru syiok makan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah saya baru tau asam pedas letak kerisik.. nt share resipi nak gak try buat

      Delete
  37. Sedap..husband pun suka asam.pedas ayam ni

    ReplyDelete
  38. Different from other as the sauce look so thick. I thought is curry or Rendang.

    ReplyDelete

Pinkygroupsaid

Total Pageviews

Cradle 2011-2018

Cradle 2011-2018

TQ Singgah