Xiomi Redmi note 3rd adopted gadgets.

By suara dari telapak kaki comel - August 26, 2014

 Sumber dari google's image

Alhamdulillah rezeki aku bulan ni. Tah kenapa tertiba en suami baik hati nak blanja henpon baru. Tapi freckly speck aku dah tau motip dia belikan aku gadget baru ni. Sememangnya en suami adalah seorang yang bermurah hati dengan aku. Yeah semestinya, aku kan bini die. Hahaha. Dan sebab paling tepat adalah sejak pengenalan model2 terbaru design dan kecanggihan dan kelebihan setiap syarikat peranti telepon di seluruh Negara. China juga tidak mahu ketinggalan dengan teknologi yang lame di capai oleh syarikat Samsung juga Iphone. Sperti korang semua tahu atau siapa2 yang sedang menjadi silent reader di page aku, sememangnya tahu yang aku pengguna tegar Iphone dan jugak Samsung. (which is I had already  2 phone /device for my personal  use + blackberry (company phone)got 3 phone instead of 2 je yang sentiasa aktif pun.  Hahah tamak betul aku ni. Dah nak buat macam mana semua gadget ni en suami yang sponsor. Aku tak mintak, biasanya die dengan rela hati nak belikan. Dengan alas an taknak aku ketinggalan dalam kecanggihan teknologi. Cehh hakikatnya memang asben yang beria sangat nak kan gadget tu. Yer en suami memang macam tu. Bila die nak beli sesuatu tak kisah lah gadget or benda2 biasa untuk die, semestinya aku beli satu untuk aku. (Nampak x cirri suami mithali gittew)muahah..


 Sumber dari google's image

Ok aku guna aplikasi Iphone sejak dari tahun 2008 sehinggalah kecoh dengan kecanggihan teknologi yang diperkenalkan oleh Syarikat Samsung, sehingga mencuit hati aku untuk cuba aplikasi dari Samsung. Makanya tahun 2012 (hujung tahun) Samsung Note diperkenalkan dan aku serta en suami Berjaya miliki. So dare to declare yang aku sememangnya loyal user untuk  dua aplikasi telekomunikasi ni.

Tapi lately satu rangkaian telekomunikasi dari Xiomi Malaysia iaitu  Xiaomi Mi3 dan power bank Xiaomimendatangkan kejutan di pasaran Malaysia sejak 3 minggu kebelakangan ini. Kesemua unit telefon pintar dan bateri tambahan yang dijual pada harga mampu milik Xiomi terjual dalam masa hanya beberapa minit (bukan minit pun dalam 10 second pun 1000 unit habis terjual). Kegilaan orang ramai yang cuba mendapatkan barangan Xiaomi menunjukkan mungkin akhirnya label “jenama dari China tak boleh dipercayai” akhirnya bakal pupus. 

Bagi memberikan lagi pilihan kepada pengguna, Xiaomi Redmi Note pula di perkenalkan. Dan inilah yang sekarang aku adopted. Hahahah.. nak kata gile gadget tak kisah lah tapi yang aku tahu Xiami Redmi Note mempunyai pelbagai aplikasi yang canggih dan standing dengan perician yang pada peranti handphone yang sedia ada. Apakah Xiaomi Redmi Note? Ianya peranti dengan skrin 5.5 “LCD IPS yang diperkasakan pemproses lapan teras 1.7 Ghz Mediatek MT6592. RAM sebesar 2 Gigabyte dengan muatan dalaman sebanyak 8 Gigabyte dengan sokongan penambahan memori dalaman sehingga 32 Gigabyte. Redmi Note ialah sebuah peranti dwi-sim dan yang menarik ialah ia menggunakan 2 kad SIM bersaiz normal. Kemampuan optik pula ialah 13 Megapixel untuk kamera utama dan 5 Megapixel untuk kamera hadapan. Skrin pula ialah dari keluarga IPS LCD dengan resolusi 720P. Bateri sebesar 3200 mAh melengkapi spesifikasi Redmi Note. Walaupun mempunyai saiz skrin dan diberikan nama Note, Redmi Note tidak didatangi dengan sebuah stylus seperti Galaxy Note 3 ataupun Asus Fonepad Note FHD 6.

Material peranti yang diperbuat daripada plastic sepenuhnya dan memberikan akses kepada bateri, 2 slot SIM dan slot MikroSD. Kebanyakan peranti terkni mempunyai ketebalan kurang dari 7 milimeter tapi tidak bagi Xiaomi Redmi Note yg  mencecah 9.5mm. Sistem operasi Android Jelly bean dengan antaramuka MIUI ROM digunakan pada peranti ini. MIUI ROM ialah antara ROM yang popular di kalangan pengguna Android dengan kemampuan kustomasi tema yang agak besar. Rekaan ikon adalah rata dan cantik untuk dilihat.  Redmi Note menggunakan butang kapasitif untuk mengawal peranti. Butang home ditengah-tengah dihimpit butang back pada bahagian kanan dan butang menu pada sebelah kiri.

Dari segi penggunaan selama 6 hari ini aku takda hadapi  masalah dalam kendaliannya. Kesemua aplikasi utama yang digunakan seperti Instagram dan Twitter berfungsi tanpa masalah (tidak seperti peranti yang menggunakan pemproses Intel Atom). MIUI ROM adalah ceria dan mudah digunakan . memuat naik aplikasi baru juga menjadi mudah bila keluasan screen pada  Xiaomi Redmi Note mampu memaparkan imaj sebesar dan seluas mata memandang. Tak p-erlu rasenya korang nak zoom in image untuk dapatkan kejelasan.

Pada pandangan pertama, Xiaomi Redmi Note ada ciri-ciri tablet underdog yang mungkin boleh mengejutkan pesaing di luar sana. Serta harga yang sangat reasonable bagi mereka yang mementingkan kualiti serta dan service yang ditawarkan di dalam aplikasi peranti ini.

Xiaomi Redmi Note
Pemproses
1.7 GHz Lapan Teras Mediatek
RAM
2 GB
Muatan Dalaman
8 GB dengan sokongan kad MikroSD
Kamera Utama
13 MP dengan flash
Kamera Depan
5 MP
Skrin
5.5″ IPS LCD 720P
Bateri
3200 mAh
 
Ok ni gambar Xiaomi Redmi Note aku.

Jemput cuci mata sekalian alam..
Secara jujurnya segala aplikasi yang ada dalam Xiomi Redmi note ni kebanyakkan adalah similar tu endroid function. Menjadikan aku mudah kendalikan. Image dan paparan jugak lebih kepada endroid.
Untuk seminggu penggunaan ni aku berani rate kan peranti Xiomi ni 7 dari 10 bintang. Tak tahun untuk sebulan akan dating dan setahun kemudian mungkin korang boleh cari dari maklum balas yang penah guna Xiomi sendiri.  • Share:

You Might Also Like

2 100 org jejak kaki

  1. salam, sy pun berminat nak beli handphone ni. ok tak akak?

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Nadzirah, haah best..seketul sebijan dengan note samsung punya apps. kena beli dan rasai.. nanti buat review tau

    ReplyDelete

Pinkygroupsaid

Total Pageviews

Cradle 2011-2018

Cradle 2011-2018

TQ Singgah