Quill City Mall Kuala Lumpur Terajui Forum Pakar untuk Membincangkan Era 'Phygital' Runcit

  • December 11, 2019
  • By suara dari telapak kaki comel
  • 17 Comments


Dulu bila plan nak keluar atau bershopping mesti kena make sure duit cash cukup dalam wallet, apetah lagi andai port shopping kita tu adalah Kawasan yang agak sukar untuk mendapatkan ATM Machine kan. Belum lagi cerita beratur Panjang dan paling stress bila machine ATM tu “OUT OF SERVICE” 

Tapi sekarang dah mudah. Nak shopping semua boleh diselesaikan hanya menggunakan aplikasi telefon pintar yang mana, korang tak perlu bersusah payah untuk beratur Panjang di laluan machine ATM, risaukan keselamatan bila pegang cash yang banyak dalam wallet atau korang bimbang stock yang korang suka dan minat tiba-tiba habis dan korang lambat untuk mendapat tahu. Berita baik dimana korang boleh menikmati pengalaman membeli belah tanpa membawa dompet atau lebih mudah difahami adalah bawa cash. shopping platform that applies O2O (online to offline) concept. Kita paggilkan ia cashless shopping experience. 



Pernah dengar tentang JDX Presto Concept Store tak? Ok harini, I nak share sesuatu yang menarik tentang JDX Presto Concept Store ni. JDX Presto Concept Store komited untuk menambah sentuhan inovasi ke tempat runcit, mentakrifkan semula dan membentuk pengalaman membeli-belah dalam talian unik untuk ke luar talian (O2O) untuk rakyat Malaysia. JDX Presto Concept Store merupakan kedai konsep tanpa tunai terbesar di Asean yang bakal mengadakan pembukaan rasmi rasmi di Quill City Mall, Kuala Lumpur pada 12 Disember 2019 ini dimana setiap urusniaga adalah secara cashless dan melalui applikasi atas talian. Satu inisiatif yang amat bagus kerana ia telah membaik pulih system peruncitan yang dijalankan secara manual dan amat menyukarkan urusan. 



Semua ini dikongsikan diacara pertama kali dan baru di Malaysia dan Quill City Mall Kuala Lumpur adalah yang pertama di Malaysia yang telah menganjurkan satu forum di Pusat Konvensyen Quill City perbincangan tentang masa depan peruncitan melalui platform 'phygital'. Phygital adalah gambungan dari (Physical+Digital). Sepanjang forum berlansung disertai oleh 6 ahli industrial player yang banyak berkongsi tentang masa depan runcit yang terjejas oleh era "Phygital pada tahun 2020 dengan strategi runcit baru, menjadikan platform membeli-belah yang pertama dan menghubungakan semua kemudahan antara pengguna dan brands throughout the shopping experience untuk pihak berkepentingan termasuklah usahawan tempatan 



Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Quill Group of Companies, Koong Wai Seng, menyampaikan ucap utamanya semasa 'Inovasi Projek Inovasi Baru & Inovasi Baru. Kata beliau lagi ia adalah mengenai merancang platform membeli-belah, perjalanan dalam ruang fizikal, dengan infrastruktur teknologi sentris. 




Terletak di Level 3, Quill City Mall KL, kedai konsep baru menjangkau 50,000 kaki persegi dan akan menjadi tuan rumah pelbagai produk label dari elektrik, alat, kesihatan dan kecantikan, rumah dan hidup, fesyen dan juga makanan dan minuman yang menjual barangan trending di pasaran Asia. 




JDX Presto Concept Store dibangun untuk meningkatkan pengalaman membeli-belah 'pembeli melalui aplikasi Presto dimana dari pembayaran tanpa sempadan, logistik tanpa sempadan dan live streaming Pemasaran pemasaran sebagai aplikasi super rumah yang unik yang menawarkan pelbagai gaya hidup, perkhidmatan dan kemudahan serta pembayaran mudah alih tanpa kerumitan melalui eWallet - PrestoPay sendiri. peruncit dari kumpulan kecil ke kumpulan antarabangsa dan tempatan akan dapat memanfaatkan infrastruktur fizikal yang mereka bina to engage with audiences that they wouldn’t before. 



It is a part of the leading to future by “lifting everyone in the industry as you grow” kata Mr Koong Wai Seng. 



You Might Also Like

17 100 org jejak kaki

  1. Cashless shopping acam menarik jer ni. Boleh jugak tingkatkan sistem peruncitan at Malaysia ni ke arah yang lebih baik.

    ReplyDelete
  2. Sekarang ni mana2 pun dah banyak kedai pakai cashless. Lebih mudah dan banyak benefit nya

    ReplyDelete
  3. A great platform indeed! Anything that could ease us is a great thing to have. Great share!

    ReplyDelete
  4. mek macam stuju dengan cashless actually. lebih senangkan kita pengguna if we go deeper. tapi entah lah kalau deme lain fikir cam mane. huhu.

    ReplyDelete
  5. Cashless tu ok tapi kena ada back up juga yang manual. Mana tahu tetiba system down ke kan.....Canggih betul sekarang ni ye?

    ReplyDelete
  6. now everything is cashlesss....so convenient...can shop anywhere and anytime!

    ReplyDelete
  7. Betul tu senang cashless. Tapi Bella jenis kalau nak shopping get ready siap2 duit. Tak terfikir pulak nak guna app. Btw, kena tgk jugalah apps tu diterima atau tak oleh kedai tu kan.

    ReplyDelete
  8. Senang juga bila ada cashless ni kan. Semuanya dihujung jari je. Lebih mudah, tak payah nak bawak duit banyak-banyak.

    ReplyDelete
  9. Menarik kan..sesuatu yg boleh meningkatkan kepuasan dalam membeli belah pd zaman sekarang

    ReplyDelete
  10. cashless, wireless, semuanya dah mula wujud. tapi lagi best kalau kedai-kedai runcit dan mini juga dapat aplikasikan semua method pembayaran ni.

    ReplyDelete
  11. Kita pun suka go cashless today.. Janji ada duit dlm Bank.. Atau trnsfr dlm apps mba2 mcm boost tu ka.. Then bayar ja

    ReplyDelete
  12. Menarik sangat, tapi tu lah..dia macam kredit card..kita jadi tak terkawal nak berbelanja lebih..hahaha. tapi bagus pun ada..tak payah bawak duit bebanyak pada zaman skrg yg mencabar ni

    ReplyDelete
  13. Wah . Sesuatu yang baru dkt quill city mall. Dulu dtg sini nk tgk wyg je, sbb dde orang sgt

    ReplyDelete
  14. bagus juga cadangan untuk cashless ni... tapi sebagai backup kena lah ada cash carry juga as backup incase sistem down ke apa ke kan....

    ReplyDelete
  15. Zaman akan dtg rasanya everything cashless & online, kan. Touch kad jer. And go. Memudahkan. Cepat.

    ReplyDelete
  16. pergh bagusla kalau buat kedai tanpa mengguanka duit cash..gun aapp ni semua..punya teliti kita baca nak pahamkan..good program..

    ReplyDelete

Pinkygroupsaid

Cradle 2011-2018

Cradle 2011-2018

TQ Singgah

Total Pageviews