Skip to main content

Quill City Mall Kuala Lumpur Terajui Forum Pakar untuk Membincangkan Era 'Phygital' Runcit


Dulu bila plan nak keluar atau bershopping mesti kena make sure duit cash cukup dalam wallet, apetah lagi andai port shopping kita tu adalah Kawasan yang agak sukar untuk mendapatkan ATM Machine kan. Belum lagi cerita beratur Panjang dan paling stress bila machine ATM tu “OUT OF SERVICE” 

Tapi sekarang dah mudah. Nak shopping semua boleh diselesaikan hanya menggunakan aplikasi telefon pintar yang mana, korang tak perlu bersusah payah untuk beratur Panjang di laluan machine ATM, risaukan keselamatan bila pegang cash yang banyak dalam wallet atau korang bimbang stock yang korang suka dan minat tiba-tiba habis dan korang lambat untuk mendapat tahu. Berita baik dimana korang boleh menikmati pengalaman membeli belah tanpa membawa dompet atau lebih mudah difahami adalah bawa cash. shopping platform that applies O2O (online to offline) concept. Kita paggilkan ia cashless shopping experience. 



Pernah dengar tentang JDX Presto Concept Store tak? Ok harini, I nak share sesuatu yang menarik tentang JDX Presto Concept Store ni. JDX Presto Concept Store komited untuk menambah sentuhan inovasi ke tempat runcit, mentakrifkan semula dan membentuk pengalaman membeli-belah dalam talian unik untuk ke luar talian (O2O) untuk rakyat Malaysia. JDX Presto Concept Store merupakan kedai konsep tanpa tunai terbesar di Asean yang bakal mengadakan pembukaan rasmi rasmi di Quill City Mall, Kuala Lumpur pada 12 Disember 2019 ini dimana setiap urusniaga adalah secara cashless dan melalui applikasi atas talian. Satu inisiatif yang amat bagus kerana ia telah membaik pulih system peruncitan yang dijalankan secara manual dan amat menyukarkan urusan. 



Semua ini dikongsikan diacara pertama kali dan baru di Malaysia dan Quill City Mall Kuala Lumpur adalah yang pertama di Malaysia yang telah menganjurkan satu forum di Pusat Konvensyen Quill City perbincangan tentang masa depan peruncitan melalui platform 'phygital'. Phygital adalah gambungan dari (Physical+Digital). Sepanjang forum berlansung disertai oleh 6 ahli industrial player yang banyak berkongsi tentang masa depan runcit yang terjejas oleh era "Phygital pada tahun 2020 dengan strategi runcit baru, menjadikan platform membeli-belah yang pertama dan menghubungakan semua kemudahan antara pengguna dan brands throughout the shopping experience untuk pihak berkepentingan termasuklah usahawan tempatan 



Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Quill Group of Companies, Koong Wai Seng, menyampaikan ucap utamanya semasa 'Inovasi Projek Inovasi Baru & Inovasi Baru. Kata beliau lagi ia adalah mengenai merancang platform membeli-belah, perjalanan dalam ruang fizikal, dengan infrastruktur teknologi sentris. 




Terletak di Level 3, Quill City Mall KL, kedai konsep baru menjangkau 50,000 kaki persegi dan akan menjadi tuan rumah pelbagai produk label dari elektrik, alat, kesihatan dan kecantikan, rumah dan hidup, fesyen dan juga makanan dan minuman yang menjual barangan trending di pasaran Asia. 




JDX Presto Concept Store dibangun untuk meningkatkan pengalaman membeli-belah 'pembeli melalui aplikasi Presto dimana dari pembayaran tanpa sempadan, logistik tanpa sempadan dan live streaming Pemasaran pemasaran sebagai aplikasi super rumah yang unik yang menawarkan pelbagai gaya hidup, perkhidmatan dan kemudahan serta pembayaran mudah alih tanpa kerumitan melalui eWallet - PrestoPay sendiri. peruncit dari kumpulan kecil ke kumpulan antarabangsa dan tempatan akan dapat memanfaatkan infrastruktur fizikal yang mereka bina to engage with audiences that they wouldn’t before. 



It is a part of the leading to future by “lifting everyone in the industry as you grow” kata Mr Koong Wai Seng. 



Comments

  1. Cashless shopping acam menarik jer ni. Boleh jugak tingkatkan sistem peruncitan at Malaysia ni ke arah yang lebih baik.

    ReplyDelete
  2. Sekarang ni mana2 pun dah banyak kedai pakai cashless. Lebih mudah dan banyak benefit nya

    ReplyDelete
  3. A great platform indeed! Anything that could ease us is a great thing to have. Great share!

    ReplyDelete
  4. mek macam stuju dengan cashless actually. lebih senangkan kita pengguna if we go deeper. tapi entah lah kalau deme lain fikir cam mane. huhu.

    ReplyDelete
  5. Cashless tu ok tapi kena ada back up juga yang manual. Mana tahu tetiba system down ke kan.....Canggih betul sekarang ni ye?

    ReplyDelete
  6. now everything is cashlesss....so convenient...can shop anywhere and anytime!

    ReplyDelete
  7. Betul tu senang cashless. Tapi Bella jenis kalau nak shopping get ready siap2 duit. Tak terfikir pulak nak guna app. Btw, kena tgk jugalah apps tu diterima atau tak oleh kedai tu kan.

    ReplyDelete
  8. Senang juga bila ada cashless ni kan. Semuanya dihujung jari je. Lebih mudah, tak payah nak bawak duit banyak-banyak.

    ReplyDelete
  9. Menarik kan..sesuatu yg boleh meningkatkan kepuasan dalam membeli belah pd zaman sekarang

    ReplyDelete
  10. cashless, wireless, semuanya dah mula wujud. tapi lagi best kalau kedai-kedai runcit dan mini juga dapat aplikasikan semua method pembayaran ni.

    ReplyDelete
  11. Kita pun suka go cashless today.. Janji ada duit dlm Bank.. Atau trnsfr dlm apps mba2 mcm boost tu ka.. Then bayar ja

    ReplyDelete
  12. Menarik sangat, tapi tu lah..dia macam kredit card..kita jadi tak terkawal nak berbelanja lebih..hahaha. tapi bagus pun ada..tak payah bawak duit bebanyak pada zaman skrg yg mencabar ni

    ReplyDelete
  13. Wah . Sesuatu yang baru dkt quill city mall. Dulu dtg sini nk tgk wyg je, sbb dde orang sgt

    ReplyDelete
  14. bagus juga cadangan untuk cashless ni... tapi sebagai backup kena lah ada cash carry juga as backup incase sistem down ke apa ke kan....

    ReplyDelete
  15. Zaman akan dtg rasanya everything cashless & online, kan. Touch kad jer. And go. Memudahkan. Cepat.

    ReplyDelete
  16. pergh bagusla kalau buat kedai tanpa mengguanka duit cash..gun aapp ni semua..punya teliti kita baca nak pahamkan..good program..

    ReplyDelete

Post a comment

Pinkygroupsaid

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…