Skip to main content

REVIEW : CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION



CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION
Featuring five distinctive shades dedicated to Southeast Asian skin tones Malaysia’s leading beauty and skincare brand CHRISZEN sets a new benchmark in the makeup scene with CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION. Developed by CHRISZEN’s beauty experts, CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION is a ground-breaking development with unique formulation. Part make-up and part skincare, CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION offers two distinctive benefits — beautifying and nourishing the skin — in a singular beauty tool, perfect for Malaysian women on the go!


“CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION is special because it is a foundation with the consistency and benefits of a serum,” says Ms Mandy Leong, Managing Director of CHRISZEN Malaysia. “As serum has smaller molecular size, CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION will not only provide smooth and in-depth coverage on the surface. It also will penetrate deep into the skin, delivering active ingredients to the affected areas. When the affected areas receive adequate nourishment, the damages will be healed and immediate colour correction, as well as flaw improvement, can be attained.”
Packed with 11 powerful ingredients such as bearberry extract, oat kernel extract, red sea algae, liquorice root extract, Vitamin B3, frangipani, trehalose, fucogel (biosacharide gum-1), aloe vera extract, Manuka honey extract and witch hazel extract, the foundation provides all the essential benefits a skin needs such as hydration, skin whitening, anti-oxidant for protection against free radicals and anti-ageing properties. Furthermore, CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION is also lightweight, akin to a tinted moisturiser, and imparts feel good sensation to the skin.


Upon application, users will not only enjoy thorough yet flawless coverage across the skin, but they will also experience the unique reparative properties such as skin whitening, delaying the process of ageing, hydrating the skin and provides the skin with ample anti-oxidant to combat destructive free radicals.

Suitable for all skin types, the serum foundation comes in five distinctive shades, created especially for Southeast Asian skin tones – Natural Ivory for light-medium skin with cool undertones; Light Beige for light-medium skin with neutral undertones; Nude Beige for medium skin with neutral undertones; Natural Beige for medium skin with warm undertones; and Rich Honey for tan skin with warm undertones. Furthermore, its lightweight formulation allows smooth spreading and blends well with the skin.

“The idea of creating Match Matte Serum Foundation stemmed from the needs of Southeast Asian women for a foundation that does more than catering to their unique skin tone, but also providing their skin with beauty benefits,” says Mandy. “In a way, users will be enjoying the benefits of a foundation that provides even complexion and the benefits of a skin serum in a single product.”

Leong further adds, “With reparative benefits such as whitening, anti-ageing, hydration and packed with anti-oxidant, as well as a spectrum of distinctive hues for Malaysian skin tones, rest assured CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION will generate a new frenzy among Malaysian beauty connoisseurs.”

To commemorate its arrival, winner of the Bizsmart Challenge 2018 — Malaysia’s first reality programme organised by Alliance Bank Malaysia Berhad and in collaboration with Eco World
Development Group Berhad (EcoWorld) — held a launch event called CHRISZEN Colour Cosmetic Party at the Bukit Bintang City Centre (BBCC). The event was attended by members of the media, beauty gurus, beauty influencers and local celebrities alike.

Make-up artiste to the stars Ayang Kamell took the stage, demonstrating to guests how to achieve ultimate glow using the new CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION range. The artiste also shared a couple of useful tips with guests on how to choose the right foundation according to your skin tone and how to apply the foundation correctly to ensure full coverage that not only will make you look flawlessly beautiful but stays on you, throughout the day!

CHRISZEN MATCH MATTE SERUM FOUNDATION (30ml) is retailed at RM56.90 (West Malaysia) and RM65.90 (East Malaysia) and is exclusively available at GUARDIAN stores nationwide. For more information, visit www.chriszen.com or get in the loop on our latest happenings and launches via our Facebook page (FB.com/ChriszenOfficial) and Instagram (@Chriszen_Official).



Ok kali ni I nak review tentang Foundation Matte Serum dari Chriszen. Secara jujurnya I tak pernah guna brand Chriszen ni. Baru dapat tahu bahawa jenama ni ,adalah jenama malaysia yang sangat popular dengan bedak asas yang diinovasikan dengan kaedah roller. Tapi kali ni Semasa hadir di pelancaran koleksi terbaru inovasi bedas asas dengan 5 variasi warna mengikut warna orang asia yang dikenali dengan "Chriszen Match Matte Serum Foundation".



Apa yang menarik?

Secara jujurnya I dah mula menggunakan Chriszen Match Matte Serum Foundation sudah hampir 2 minggu. Ternyata review yang akan I catitkan kat sini, bakal membawa berita gembira untuk si kulit Asia dimana...

  1. Ia bukan sekadar bedak asas biasa dimana ia mengantikan foundation. Dimana jika mahu mengenakan bedak tabur pun. Ia tetap akan kelihatan matte atau dalam kata lain flawless.
  2.  Ia berfungsi sebagai SERUM!Tau kan serum ni berfungsi sebagai pelembab, penganjal,menghaluskan serta mencerahkan kulit wajah, jika ia diamalkan secara teratur pada wajah.Kebaikan serum yang sedia semua maklum mampu memulihkan kulit wajah dimana merawat di dalam masa yang sama, jika wajah alami iritasi atau merah dan rengsa pada wajah. Magic bukan? Apa yang lebih mengagumkan jika sesebuah kosnetik itu mampu mencapai tahap semaksimum ini dalam memberikan kebaikkan terhadap kulit si pemakai.
  3. matte look. Hah.. faham jela, cuaca kita dimalaysia ni, tentu sahaja sangat terdedah lama pada sinaran matahari, walaupun kadang kadang berada dalam ruangan pejabat yang mengenakan penghawa dingin seharian. kulit mula rengsa dan tidak sekata. Bila tiba waktu petang kulit akan berukar jadi minyak. Hah!! scary kan?. Tapi dengan Chriszen Match Matte Serum Foundation.  matte look akan sentiasa berkekalan. 

Apa yang I suka adalah, Ia sangat ringan, mudah di aplikasikan pada wajah, litupan yang sangat minumun, tidak terasa seperti anda sedang memakai tepung yang tebal pada wajah, paling penting, ia kekal kelihatan kulit tampak sihat, sempurna seta amat segar. Last time i try applied pada wajah semasa menghadirkan diri pada satu event. 

WoW!! I suka effect glowing dan paling penting ia kelihatan sempurna dan blend well dengan kulit wajah. Tiada sebarang tompokan sapuan ternyata ia memberikan kesan yang sangat menarik. Olesan ringan sahaja mampu memberikan effect yang wow.

Ciri dan kandungan didalamnya untuk rujukan pembaca.


SPF 20 / PA +++ / Perlindungan UV: Melindungi dari sinaran UV dan membantu mencerahkan kulit dan mencegah pigmentasi. Mengandungi 11 bahan aktif: Ekstrak Bearberry, Oat Kernel Extract, Algae Laut Merah, Ekstrak Akar Licorice, Vitamin B3, Frangipani, Trehalose, Fucogel, Ekstrak Aloe Vera, Ekstrak Madu Manuka dan Ekstrak Hazel Witch Matte Finish: Mengandungi bersinar formula percuma yang melindungi pelepasan kulit anda dari minyak yang berlebihan dan membuat kemasan matte tahan lama Ringan: Ia memberikan rupa kemasan semulajadi. Menyebarkan lancar: Mencegah kedutan dan tekanan alam sekitar. Liputan Sederhana: Masalah pigmentasi hiper yang betul seperti bintik-bintik umur, bintik-bintik, melasma dan parut jerawat apabila digunakan.

Sesuai untuk semua jenis kulit. Datang dengan 5 warna: - 
# LC185 Semulajadi Gading (Kulit Cahaya Sedang dengan Undertones Percuma) 
# LN200 Cahaya Kuning (Kulit Cahaya Sedang dengan Undertones Neutral) 
# MN215 Beige Nude (Kulit Medium dengan Undertones Neutral) 
# MW230 Beige Asli (Kulit Medium dengan Undertones Hangat) 
# TW245 Kaya Madu (Tan Kulit dengan Undertones Hangat)

I pakai Code MN215 Nude Beige. 


View this post on Instagram

A post shared by COMEL AZHAR (@comelcomot_official) on






Comments

  1. ray tgk ramai yg guna brand chriszen ni and they loved it. ray x pernah pulak cuba

    ReplyDelete

Post a comment

Pinkygroupsaid

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…