Skip to main content

Sahabat, BFF, Friendship Goal dari (2011-2017)



Macam mana nak mula yer?. Detik perkenalan kami bermula semasa kami masuk blaja kat Perlis dulu. IKM Berseri. Wah berseri seri gitu. Masa tempoh jadi junior tu biasa lah freshy kan tentu saja jadi bahan tumpuan, Terutama Rai lah. Macam aku plak datang selepas second intake.


Paha jela bila freshy, kau akan di mark sebagai junior, dimana junior kena hormat kakak senior. Puii..menyampah aku. Zaman junior aku dulu sengsara tau tak. Aku dan Rai boleh dikatakan dua student yang sepanjang masa kena panggil dengan senior. Bencinya!!!! Senior pulak kalua panggil bukan kes lain tak bukan, warning kami berdua supaya jangan kacau orang mengatal dengan boyfriends diorang. Hello kami datang nak belajar lah kakak senior!!!

Part paling tak boleh belah bila aku kena panggil masuk bilik. Dikumpulkan semua ladies student pahtu minta aku sebut nama aku. Lepas aku mentioned nama penuh. Ditazkirahnya pulak aku. Cakap nama aku tak sesuai dengan aku. Hanattnya diorang ni. Susah payah mak pak aku bagi nama. Ada sekor kakak tu.. dahla momok . Suka nau pakai baju tido seksi masuk dalam meeting tu, duduk macam kaklong kawasan. Warning semua student jangan panggil aku Comel sebab dia tak suka orang panggil aku Comel. Hello kakak bawang!! Dah nama penuh aku Comel Hartini, apa yang salahnya kalua orang panggil aku Comel?! Kau dah kenapa?! Jelous?! Kau ingat aku hadap ke dengan boyfriends korang yang mana sekarang aku dapat tahu, sekor pun tak kawen dengan boyfriends yang korang banggakan sangat tu!. Bongok! Cinta tahap viva hutan, bagi sentuh raba sane sini, sudahnya tak kawen pun. Tak ke rugi!. Aku sorang pun aku tak sangkut ngan mamat kat tempat belajar tu. Sebabnya antara diorang semua, aku tak pasti siapa jodoh aku yang bakal aku akhiri. Kan rugi cinta bagai rak sudahnya kau tak mnikah pun dengan mamat tu.

masa ni aku dan Rai dah jadi senior .

Woi..woi.. apa yang kau merepek ni comel (ouch sorry emo kejap). KIsah aku sama dengan Rai ni. Rai tak payah cakap lah memang zaman belajar dulu, dia adalah wanita @ gadis paling cantic kat situ. Kalau korang Tanya hantu pun, hantu akan jawab yang sama. Cun, manis dan ayu je. Tapi bila kau dengar dia bercakap (nahh Melaka dan Bahasa kasaunya tak dapat dipisahkan) Mahap Rai. Tapi aku tahu kau baik. Dalam tempoh setahun setengah ni. Aku dengan Rai lah paling banyak kena cercaan. Yang Rai Kakak senior tak puas hati pasal jantan. Yang aku pulak kakak senior tak puas hati pasal nama aku “comel” dan aku tak bergaul dengan orang. Camna nak bergaul kalua semua macam pelik je pangai. Aku kesian dekat Rai lah, apa dosa dia, jadi pompuan cantic pun masalah ke? Pernah sampai jadi kes besar kakak senior tu clash dengan boyfriend dia sebab boyfriend dia nak kat Rai. Masalahnya Rai memang tak nak lansung pada senior tu. Sudahnya Rai kena panggil masuk bilik dan kena torcher tahap viva. Kesian Rai.. Dan kami berdua kena pakai batik sepanjang di asrama. Dalam erti kata lain, tak boleh Nampak cantik dari kakak senior. (macam haremmm je).

Tapi disebabkan kami berdua ni jenis yang tak kacau orang dan pulak ulang alik masuk bilik kena torcher dengan tak sengaja kami jadi rapat. Bila semester 4, semester terakhir. Masa tu aku dan Rai dah jadi Senior. Rai amik jurusan Elektronik Instrument dan aku pulak Electronik Indutri. Bila dah jadi Senior kami decided untuk stay sebilik. Alhamdulillah sapa yang penah jadi member bilik kami dulu. Baik je junior yang kami dapat. Lembut dan sopan. Tak macam sesetengah junior suka buat masalah. Yang best tentang kami berdua, setiap kali pehimpunan antara junir dan senior , aku dan Rai tak pernah amik part. Hahaha.. sebab kami paham sengsara jadi seorang junior dan aku rase, aku takda dendam untuk balas segala perbuatan senior pada aku kepada junior. Bagi aku semua sama, takda senior takda junior. Sama je. Kau habis belajar kerja dan tengok pangkat bila kau dah masuk kerja. Time tu baru boleh nak leverage mana tahap level senior yang perlu masyarakat pandang kau. Setakat Uni life, tak payah nak kepoh sangat lah kakak bawang oii. Letih aku nak layan.


So Habis je belajar kat Perlis. Kami bawa haluan masing-masing yang mana aku kerja sambilan kedai pakcik kat Alor Setar Pekan Rabu selama 6 bulan sementara tunggu new chapter yang mana aku bakal sambung lagi pengajian aku untuk Diploma. Cuma kali ini, aku upgrade lagi course aku kepada “Electromechanical Installation Maintenance Robotics” kat uniKL MSI Kulim. Rai pun sama tapi dia ambil course yang sama di politeknik Malaka. Kami terpisah lah dalam tempoh itu. Tapi tak bermakna hubungan kami putus terus. Setiap kali cuti semester atau ada kelapangan masa aku akan turun Melaka lepak dengan Rai. Lama kami kenal sampai lah dapat berita Rai dahnak kawen. Gatai betul. Rai nikah masa umur 22 tahun dengan pasangan dia yang mana dia kenal masa tengah practical. Ishh kau ni kan, orang suruh gi belajar kau pergi bercinta. Aku juga yang tak laku. Hahahaha. 



Tapi selepas beberapa tahun Rai kawen aku pun dikahwenkan. Rai pun turut hadir di majlis aku walau bukan sebagai pengapit tetapi aku sangat hargai dan bangga. Pertemuan kami yang tak disangka kekal hingga kini menjadi bualan dari kawan-kawan yang sama belajar dulu.So diberi kepercayaan untuk jadi pengapit dia dia hari bahagianya. Kami berhubung hingga kini dimana masing-masig sudah mempunyai keluarga sendiri dan cahaya mata.


So begitulah bermulanya detik perkenalan kami bermula tahun 2001-2017 (17 tahun sudah) kami masih bersama. Sehingga kini. Semoga persahabatan ini kekal hingga akhir waktu yang hanya Takdir memisahkan (wahh rasa macam telenovela plak drama posting aku ni) Amiin..








Comments

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  58. Alahai.. sweeynya tengok foto-foto awak dan sahabat awak.. manis-manis semuanya dalam gambar tu.. Best ada kawan yang sentiasa ada time susah atau senang kan..

    ReplyDelete

Post a comment

Pinkygroupsaid

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…