Skip to main content

CHINAHOUSE, George Town Penang, tempat wajib kunjung.



Sambutan ulangtahun kelahiran dua officemate aku telah berlansung di Penang China House. Memandangkan kami semua terlibat dengan conference di Penang selama 4 hari disana, bagi menceriakan dan mengingati hari penting mereka. Vice President aku En Azman telah mengadakan satu rancangan dimana, aku telah ditugaskan untuk membelikan hadiah untuk mereka berdua. Jujur aku bukan pandai dalam bab nak pilih dan cari hadiah ni. hentam jela mana yang rasa sesuai kat mata aku bila tengok orang tu pakai. Dah En Azman cakap, cari je hadiah ape-apa, dia tak nak tahu apa, janji bersesuaian dan kena dalam budget. 


hadiah untuk dua mempelai..Sorry gang aku memang tak reti pilih apa yang korang suka. Tapi ini adalah pilihan ikhlas dari hati (cia..cia..cia) ayat pick up line tahap bersemut ni. (Thanks to en Azman yer sebab contribute on this) lepas ni sila pergi jumpa dia and say thanks personally. Aku tukang beli je.







Yang bakal disambut adalah Onie dan En Fadzil (kena lah pggil Encik sebab die SM) huhu juga die sedikit berumur nanti orang ingat aku takda hormat kat dia.








Diaorang tak tahu pun yang kami dah rancang nak minum coffee kat China House, yang diaorang tahu kitaorang sepanjang kat Penang makan je kerjanya. Mana tidaknya sampai je Penang masing-masing order makan macam setahun tak makan, dan ia dikira perkara biasa jika korang berada dalam team investment, sebab kebanyakan dari kami adalah kaki makan yang tegar.




China House adalah salah satu lokasi yang menarik dan menjadi tempat tarikan pengunjung mahupun penduduk tempatan atau pelancong. Disebabkan binaan interior dalaman yang unik dan digabungkan dengan three heritage buildings dijadikan satu. Anda akan merasakan ia sebuah bangunan yang besar luar dan panjang. Rekaan dalaman juga telah di gubah suai dengan capuran gaya modern dan vintage. Yang mana ia akan kelihatan klasik dalam masa yang sama menarik mata untuk mejelajah keseluruh restoran. Bukan sahaja terkenal dengan "The Longest cafe in Penang" malah China House juga dikatakan terkenal dengan menghidangkan 30 jenis kek yang berbeza dengan pelbagai variasi setiap hari. Tentu sahaja korang akan rasa teruja apabila melihat jumlah dan saiz kek yang mereka hidangkan.













ChinaHouse  mempunyai ruang sejumlah 14 ruang yang mana ia termasuklah bahagian dapur, cafe, restoran, kedai cenderamata, galeri, ruang bacaan (mini perpustakaan), live intertainment area, dan juga an open - air courtyard. Ia juga menjadi tempat bagi pelanggan bersantai sambil menikmati juadah menu yang disediakan sambil melayan live music performances, stand up comedies, and open mic sessions for the talented public. Menarik bukan. 


Jom kita teroka apa yang menarik kat sini. Macam biasa Onie adalah gang kakigambar sama dengan aku. So kalau tempat atau sesuatu benda nampak menarik kitaorang dua adalah yang pertama akan selfie dengan sesuatu itu. Hihihi.. habit sudah.
















Semestinya yang belum sampai di China House Restoran nak tahu dimanakah lokasinya dan ada di sertakan maklumat tentang urusan perniagaan dibawah untuk rujukan yer.


153 & 155 Beach Street
183B Victoria Street
10300 George Town, Penang
Tel: +604 - 263 7299
Info@chinahouse.com.my

Opening hours
Sunday - Thursday
9am to midnight

Friday - Saturday
9am to 1am

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…