Skip to main content

Food Review : Crab Factory Petaling Jaya SS2 Bagi Pengemar Makanan Laut.

Sekian lama blog ini sunyi tanpa sebarang posting terbaru. Maklumlah dah nama pun busy, aku terikat dengan banyak jadual yang mana terlalu padat jadual seharian. Untuk entry kali ni aku nak kongsikan tentang makanan laut yang kini menjadi trending. Dihidangkan secara terbuka beralaskan pelapik meja plastik. Makan beramai ramai dengan memakai bid,macam anak-anak kecil makan. Bila makan korang boleh makan secara bebas dan tak perlu control cun sana sini. Ini memang aku paling suka. Memang terbaik.

Bagi peminat ketam dan makanan laut seperti yabbies, sotong besar dan juga ketam terutamanya. Korang boleh lah cuba singgah dan rasai sendiri suasana dan citarasa yang didatangkan oleh founder T.Y. Crab Factory menghidangkan masakan makanan laut ini di Crab Factory : Original Louisiana Boil di SS2 Petaling Jaya, Selangor. Di restoran Crab Factory SS2 ini ada menyediakan menu yang unik untuk ketam, udang, sotong, yabbies dan beberapa menu lain yang akan membuatkan korang teruja dengan restoran Crab Factory ini. Yang pastinya hidangan ini jauh berbeza dari kedai makanan lauk lain.

Antara hidangan yang menjadi pilihan ramai pengunjung dan aku berkesempatan untuk merasai sendiri rasa dan kelainan perician tentang cara makanan lauk ini dimasak. A ntara jenis kuah-kuah yang menjadi permintaan tinggi pelanggan adalah :-


  • Creamy Lemak Source
  • Spicy Plum Source
  • Thai Sambal
  • Signature Southern Bang - boleh pilih tahap kepedasan/ketahan lidah korang (Mild, Medium, O’ly Crab, Death Valley)



Seafood set meat crab RM175.00 (mild)



Fried Enoki RM8.90


Garlic Bread RM8.90 (cicah dengan semua source seafood tadi memang layan)


Creamy Lemak RM55.00 - Malay cuisine style (rasa macam masak lemak cili api tapi ada letak cheese macam cabonara) kombinasi timur dan barat yang super ferfect!


Meat Crab - L 2pcs Medium RM120.00



Spicy Plum Yabbies RM83.00



Menu untuk rujukan pada yang bercadang untuk datang makan kat sini nanti.






Ok menunggu skandal aku pilih menu (kaki makan kalah pembela).. Tak rugi bawak bakan buffet dia ni.


Guava Soursop RM9.90 (untuk makluman kat sini tak ada air panas yer, semuanya berbentuk juice yang siap dibotolkan) dan ia sangat sedap dan menghilangkan rasa pedas dari kuah kuah tadi.


Ok posing lah sikit dengan menu booklet ni.


Ok dapat diskaun untuk next treat.


Sebelum ngap... Kena posing dulu. Perkara wajib kot.



Jom layan permandangan didalam kedai pula..





Harga setiap hidangan bergantung pada jumlah saiz dan gram, Jadi mudah untuk pelanggan membuat pilihan.





Licin.......... blurghhh.. alhamdulillah kenyang!!


Cozy sangat tempat makan ni. Sesuai untuk dijadikan tempat makan malam seleruh keluarga atau majlis sambutan istimewa seperti harijadi. Kalau boleh jika ada yang berniat untuk datang ke sini jangan lupa buat tempahan awal. Sebab yang pasti korang mesti tak sanggup nak beratur.


Info 
OPENING TIMES: TUE, WED & THURS  |  3:00PM – 11:00PM
FRI, SAT & SUNDAY  |  11:00AM – 11:00PM
CLOSED ON MONDAYS
ADDRESS: 21, Jalan SS2/64, 47300 Petaling JayaGET DIRECTIONS
TEL: +603-7865 5850 CONTACT US
CRAB FACTORY MALAYSIA © 2016
TAILORED BY BREWSPARK
ALL RIGHTS RESERVED
facebook-logo  instagram-symbol
P/S : Boleh bagi 10 bintang dari segi service layanan dan juga rasa setiap kuah adalah sangat berbeza dan sedap. Semestinya akan datang lagi untuk makan, kerana ia sangat berbaloi dan tidak akan menghampakan mereka yang datang berkunjung.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…