Skip to main content

Cara Pemakaian BEDAK yang betul supaya sapuan menjadi rata dan tahan lama.



Dah sekian lama aku jarang sangagt nak update pasal tips kecantikkan mengikut cara sendiri. Disebabkan waktu yang terhad dan sumbangan task kerja yang memang tak boeh nak tolak menjadikan aku seorang yang ..adoiyaiii malas sangat nak update. Tapi sejak kebelakangan ini. Ramai yang bertanya aku tentang cara aku menjaga kulit wajah. Tak semua orang bernasib baik untuk memiliki kulit wajah tanpa perlu dijaga. Walaupun aku bersyukur dating dari ahli keluarga yang mana sejak dari orang tua aku sampai lah adik beradik kami memang takda jerawat. Kira jerawat jarang nak menempel melainkan kes-kes masalah wanita. Dan untuk aku yang seharian di hari kerja. Pemakaian make up pada muka boleh dikatakan melebihan 8jam sehari. Tapi bagaimana aku kekalkan kulit wajah supaya ia tidak merosakkan kulit, malah ia membantu lag dalam menjaga mutu kelembapan kulit.


Kebanyakkan dari kita kaum wanita terutama sekali sanggup invest untuk produk make up selain dari kasut dan juga handbags. Aku tak terkecuali, Cuma pada aku tak bergantng sangat pada barand sesuatu produk, tapi lebih mementingkan keserasian pada kulit bila pakai. Macam kita invest untuk bisnes nak jugak kita tengok tahap ROI nya. Kalau boleh nak untuk, sama lah juga untuk kecantikkan, buat apa kalua spend sampai ribuan ringgit tapi hasilnya kadang mengecewakan. Make up terutama sekali merupakan koleksi alatan yang mampu mengubah rias wajah seseorang yang biasa jadi menawan. Kalau kena acara memang lah cantik resultnya. Salah satu alat solek yang aku maksudkan adalah BEDAK.



Bedak ini biasanya adalah alatan kecemasan dan yang terpenting bagi wanita. Sampai kemana sahaja mereka pergi bedak adalah alatan asas yang wajib ada bersama dalam handbag diorang. Kira bedak ni sama penting lah dengan foundation. Bagi yang suka berbedak ni, kalua tak pakai rase tak lengkap proses peloleskan kulit wajah. Nak-nak bagi yang kulit berminyak. Alhamdulillah untuk aku yang memiliki jenis kulit normal dan mudah dijaga. Sejujurnya aku tidak menggunakan bedak muka setiap kali bersolek, cukup dengan toner, moisturiser, foundation/sunblock/takpun cream muka an nur /sendayu tinggi. Hihi… Yela adalah pakai bedak selalunya kalua aku ada terlibat dengan event office yang memperuntukkan masa dari pagi ke malam hari. Walaupun berkulit normal kalua dah seharian harus juga lah sebum minyak kulit terhasil yer dak? So bedak salah satu alat solek yang mampu menyelamatkan keadaan kulit muka kita masa tu. Setuju tak?.


Kelebihan BEDAK itu sendiri adalah berfungsi untuk menyempurnakankan sapuan foundation pada wajah asasnya, selain itu juga ia dapat menutupi cela wajah, mole spot ataupun parut pada wajah dan juga redness pada kulit wajah. Kira kekurangan kat muka boleh terhindar sekiranya tau teknik dan tips pemakaian bedak yang betul. Sehinggakan kulit kita akan kelihatan blend well dengan bedak yang kita apply sampai orang tak perasan pun yang korang pakai bedak sebab BEDAK yang dipakai diapply dengan cara dan teknik yang betul. Serta juga pemilihan tone warna bedak yang bersesuaian bagi kita golongan yang mempunyai kelas warna tertentu bagi kulit orang asia.


Dan berani aku katakana ada je yang aku tengok diorang setakat sapu bedak secara ala kadar tapi tidak mengunakan cara dan teknik yang betul. Iyer BEDAK yang korang beli dah mahal kot, branded lagi, tapi kalau just main sapu je dah trus harapkan keajaiban supaya muka korang boleh nampak keakan Song Hye Kyo, itu kena mimpi dan berdoalah paling tak pun verangan lah macam aku ni hah. Tak juga jadi lawa macam dia.


So motif aku buat post entry ni adalah untuk kongsi dan sama-sama kita amalkan cara dan teknik yang betul dalam pemakaian BEDAK supaya BEDAK yang kita tepek kat muka tu rata dan tahan lama.



Cara Pemakaian BEDAK yang betul supaya sapuan menjadi rata dan tahan lama.

  • WAJIB! Wajah dibersihakn dahulu, tak kisah lah cuci dengan apa jenis sabun pun, sekarang produk sabun muka dah banyak, ada yang jenis foam ada yang jenis buku dan ada je yang jenis spray.(teknologi betul skang.). Yer kena make sure muka betul-betul bersih ok. Pahtu sambal-sambil lah sikit buat urutan manja kat muka, bukan susah pun, ikut cara iklan fair n lovely pun boley (bulatan sparuh skali bulatan sparuh skali) nahhh… dah rata baru cuci. Cuci kena lah bersih-bersih yer sampai ilang saki baki sabun kat muka. Ingat kalua tak betul-betul bersih tu yang kadang menyumbang kepada infection kat wajah yer.

  • Lepas tu lap kering-kering. Kemudian sapulah toner, bagi aku kalua guna toner takda aku oleh pakai kapas, terus aku picit atas tapak tangan dan gomol seluruh wajah. Lebih puas hati bila semua toner terletak atas kulit tapi bukan pada tisu.

  • Lepas tu pakailah pelembab+sunblock (pilihlah sunblock dengan SPF 17. Sunblock dengan kandungan SPF 17 bagus kerana nilai SPF 17 adalah amat sesuai bagi kita orang asia yang bersuhu lembab ni).


  • foundation.Yang ni aku memang wajibkan pada kulit muka aku, sebab pada aku, itujela bahan yang mampu menyumbang dalam menjadikan kulit aku Nampak sihat selain dari cara pemakanan aku. Semestinya produk yang digunakan adalah mengikut nilai komitment dan kemampuan korang. Murah xsemestinya tidak bagus dan mahal belum tentu serasi dengan kulit kita. Masa menggunakan foundation, sapu dengan cara merata pada wajah terutama sekali bahagian yang tersembunyi seperti dahi yang ditutupi oleh rambut. Stuju?

Last step semua dan selesai barulah sampai ke olesan terakhir untuk alas wajah iaitu BEDAK. Bedak ada macam jenis, yang mineral, yang comparts, ada juga two way cake dimasa bole diguna ketika sponge basah atau kering. Dan ramai yang silap tentang cara kendaliannya bila hendak diapply pada kulit.


  • Ketika hendak memulakan langkah sapuan BEDAK, harus dingatkan sapuan hanya cukup sekadar menepuk, atau lebih senang paham deep-deep je. Itu adalah dimana kesan dari sapuan moisturiser dan foundation tadi mampu serasi bersama(bukan sehati berdansa yer) bersama menghasilkan effek pada kulit wajah supaya nampak natural dan asli.(sapuan haruslah termasuk kawasan leher ok. 

  • Salah satu teknik lagi menggunakan berus muka, dimana berus untuk olesan bedak pada wajah haruslah mempunya permukaan rata. Sebab kulit kita boleh di ibaratkan sepeti kulit buah oren, ada pori pada permukaan wajah. Kebaikan bila menggunakan berus adalah ia lebih sekata, BEDAK dapat di ratakan di seluruh liang kulit, sehingga menghasilkan kesan wajah yang segar. Tak percaya? Korang kena cuba. 



  • Serious tak menyesal, lama kelamaan kulit Nampak blend weel dengan BEDAK yang disapu juga ia dapat mengawal aliran minyak pada wajah, paling penting, muka korang takkan Nampak cakey,tebal dan merekah. Semestinya untuk dapatkan hasil yang bagus tak semestinya bedak kena tepek tebal-tebal kat muka. Dah macam tepung gomak. (muka akan Nampak fake dan bertepung) paham dak?!


** alah macam iklan Terlajak laris tu (Muka je putih tangan hitam) bersepah aku jumpa orang macam ni. Kulit gelap pun cantic dik kalua ken acara dan warna bedak yang kita pakai. Bukan limanambelaskali kau tepek bedak compart Johnson&Johnson tu kat muka…ngeri dah akak tengok muka adik tau, Nampak bertepung sangat) – Dari kisah benar, masa nak solat aku tengok ada satu awek PNB tu, alah bebudak remaja, manis orangnya berkulit sawo matang, dari aku mula nak solat sampai aku abis solat aku tengok die punya tepek bedak beria kat muka, ape kawan dia tak tegus ke yang muka die dah terlebih putih dari tangan)OMG jangan lah camtu dik, esok2 kalau pakai bedak tebal-tebal kulit pun dapat kesan kekeringan tau, sebab untuk kulit remaja ni sekadar olesan tipis pun mampu buat kulit korang cantic, minyak muka pun perlu untuk kekalkan kelembapan kulit. Kalau tak akak berani jamin kalua awak cuci muka awak tu, lepas tu biar sekejap mesti kulit rase kering dan xselesa. Sebab minyak yang sepatutnya perlu untuk lembabkan kulit abis ko bagi tepung BEDAK  sedut. Hihi (sikit perkongsian lah).


Itu jela kot tips cara aku apply BEDAK kat muka. Ohh lupa, kalua bedak muka aku guna HD high definition Powder (jenis loose powder). Kira bedak debu jenis mineral. Tapi tak pakai hari-hari bila ada event yang kena standby muka lawa 24jam.hahahahah


Ok hakak belanja satu pic yang mana hakak memang ada apply bedak sebab masa ni nak kua date ngn buddy lepak hakak cik Arlya. kesannya seharian memang wow... kalau ikut teknik yang aku cakap tadilah.




Comments

  1. Kalau tips pasal kecantikan memang saya xkan lepas peluang. Thanks ye share.
    And thanx sudi singgah blog saya.
    Saya ni jarang blogging. Lama2 sekali baru update. Anak ramai ler katekan. Hehe.
    drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Thank you awak singgah balik.. hihi u'll be my one of pitstop new entry yg akan sy singgah. hihi tula untung dia anak dah ramai sy ni sorg lagi.. tapi tula macam 10 org nakkalnya huhu. xpe nt rajin2lah singgah lagi ok @Nurashikin ZA a.k.a NAZECK

    ReplyDelete
  3. Akk nak tanya kalau macam sye ni, skincare rutin dh okey tp selepas pakai bedak compact tu sapuan jd tak sekata, tak tahu kenapa dia mcm melekit2 disebabkan effect dr sunscreen sye pakai n liang pori..

    ReplyDelete

Post a comment

Pinkygroupsaid

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…