Skip to main content

Minum pati kunyit untuk kecutkan rahim dan keringkan darah.

Ingat lagi dengan entry tentang keguguran aku yang terbaru kan? Dah semestinya aku kena berpantang. Berpantang plak betul-betul macam orang pantang beranak. Hakikatnya aku hanyalah keguguran tapi ini adalah keguguran ke 3 dan kandungan aku sudah matang (fizikal tu dah ada). Disebabkan pendarahan aku yang semakin galak dan kerap, sehingga aku mengalami hipoligsemia dan kadangkala gelap mata, rasa nak pitam, sampai kena kerap ke klinik jumpa doktor. Padahal uri dah keluar selepas 14 hari. Tapi pendarahan berlaku kian kerap. Doktor ada je bagi ubat tambah darah tapi tak jalan kot sebab sehari dalam tempoh 24jam aku tukar pad 5-7 pad untuk 3 hari berturut turut. Akhirnya doktor mintak aku refer hospital. Ke HUKM lah kita. Lepas buat pemeriksaan lanjut alhamdulillah doktor sahkan rahim aku dah clear mungkin pendaran yang berlaku adalah saki baki darah kotor sebelum ni. Cuma keputusan penuh ujian darah belum dapat diketahui. 17hb ni baru kena call balik dan tahu result. Mak cakap kalau nak pulihkan rahim/kecutkan rahim elok minum pati kunyit. So gigihkan asben buat pati kunyit guna ibu kunyit.


Kunyit yang telah di blend. (zaman dah maju tayah gigih tumbuk. masuk mesin blender suda)

Kebaikkan kunyit bagi kaum wanita.

  • Agen antiseptik + antibakteria semula jadi, berguna dalam pembasmian luka + terbakar

  • Apabila digabungkan dengan kembang kol, ia telah terbukti dapat mencegah kanser prostat dan menghentikan pertumbuhan kanser prostat yang sedia ada

  • Menghalang kanser payudara daripada merebak ke paru2

  • Mengurangkan risiko leukemia terhadap kanak2.

  • Boleh menghalang dan memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer dengan menghapuskan penumpukan plak amyloyd di dalam otak

  • Boleh mencegah daripada berlaku dalam pelbagai bentuk kanser yang berbeza

  • Anti-radang yang bekerja tanpa kesan sampingan

  • Boleh membantu dalam metabolisme lemak dan membantu dalam pengurusan berat badan

  • Telah lama digunakan dalam perubatan Cina sebagai rawatan untuk kemurungan kerana ciri2 anti-radang, ia adalah satu rawatan semula jadi untuk artritis dan artritis reumatoid

  • Meningkatkan kesan chemotherapy drug Paclitaxel + mengurangkan kesan sampingan

  • Harapan kajian sedang dijalankan ke atas kesan kunyit pada barah pankreas

  • Menghentikan pertumbuhan saluran darah baru di dalam tumor barah

  • Sangat pantas dalam penyembuhan luka2 + membantu dalam pembentukan semula kulit yang rosak

  • Boleh membantu dalam rawatan psoriasis dan lain2 keadaan kulit radang
Nutrien yang paling menarik dalam kunyit ialah Curcumin kerana ia dapat memerangi KANSER + penyakit Alzheimer. Nutrien curcumin di dalam kunyit ditugaskan sebagai agen anti-radang yang sangat baik. Selain daripada curcumin, kunyit mengandungi paras yang tinggi zat besi + sederhana tahap vitamin B6 + kalium. Semua vitamin dan mineral adalah sebahagian daripada diet yang sihat + seimbang.


Korang jangan tanya aku apa rase minum pati kunyit ni. Yang penah minum je tahu akan rase yang perghhh tak leh blah. Dmi nak sembuh ku relakan jua. OHMMGEE!!! tahan napas tutup lobang hidung dan siap sediakan vitamin Charms anak sebagai back up dan kopi pahit secawen.. (dah boleh bayangkan rasanya??) . Sebenarnya kalau kat kedai sekarang dah ada jual yang siap paket. Lengkap dengan pelbagai perisa dan campuran. Ada kunyit asam lah, kunyit madulah macam-macam lah ubatan campuran kunyit dijadikan jus atau serbuk minuman bagi penyembuhan sebaragan penyakit terutama luka dalaman. Bagus kalau amalkan tapi 1 minggu sekali cukuplah sebab kaau kerap atau pengambilan berlebihan darah boleh kering kontang lak. Itu dah penyakit yer tuan puan.

P/s: Alhamdulillah dengan sekali minum nampaknya darah aku makin berkurangan. syukur.. Thank you asben .. buatkan air kunyit yang u katakan buat dengan kasih sayang. (Hahahah.. tapi die punya taste memang OUT tak macam gulai masak lemak cili api u da) ...terrible...

Comments

  1. Takziah Comel, sedih dengar..belum ade rezki azriel dapat adik. takpe,sile cuba lagik ye.
    Nak bagi sedap sikit pati kunyit tu,boleh tambah air asam jawa.rasa masam2 payau sikit.hahaha,x le teruk sangat rasannye.Nak bagi wangi2 sikit,boleh letak daun pandan masa blend/rebus.elok untuk wangikan cik pah kite tu. btw, x boleh le plak selalu minum air kunyit ni tau,cepat menopause nanti :P

    Btw,
    get a rest and get well soon ye.
    jaga diri

    ReplyDelete
  2. Hyde Dea- ooo yeke baru tau xle amal selalu naseb baik awak bagtahu..
    sebab kebanyakkan yang kita baca. ada yg amal minum bila lepas dtg bulan bagus untuk cuci darah. Tapi xtaulah kalau amalkan selalu boleh cepat menopause hahah... ok2 noted on that. thank you!!!!!

    ReplyDelete
  3. takziah.. ingatkan sakit2 biasa.. hmmmmmm

    ReplyDelete
  4. ópps.. Man.. rajin awak singgah baca page cml. btw thank you. xpe nt cuba lagi nt.. hopefully this time gegurl..

    ReplyDelete

Post a comment

Pinkygroupsaid

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…