Posts

Showing posts from October, 2015

Penyusuan Susu ibu adalah yang TerBAIK. Jom sama-sama menyokong BREASTFEEDING

Image
Seperti korang sedia maklum, Azriel dilahirkan dalam keadaan yang tidak cukup bulan, masa mula mula lahir memang kecil je tuannya. gambaran yang mampu aku bagitau sebelum ni pehe dan kakinya selaras je, takda lemak lemak terlebih. Berbekalkan niat memang semasa tengah sarat mengandungkan die lagi aku dah mula pasang niat kalau boleh akan terus breastfeeding Azriel sampai umur die 2 tahun Insyallah. Rancangannya camtu lah memandangkan aku seorang ibu yang bekerja. Seperti ibu baru yang lain,untuk pertama kali menyusukan Azriel adalah sangat kekok,geli, pelik dan seronok juga . yela baru pertama kali kot. melihat die comel je tengan meraba raba cari nipple. mula mula memang die tak pandai tapi lama lame, aku sendiri xsempat. Penat letih tak payah citer lah. Sakit belakang ni adoiyai...bisanya. Tapi lame kelamaan aku dah bijak atur cara nak susukan anak ini adalah teknik yang aku amalkan sepanjang tempoh penyusuan. (gambar dicilok dari en google) Untuk memastik

Review : Atasi rambut gugur dengan Minyak Kelapa Dara Tanamera

Image
Assalamualaikum.. adoiyai dah berkurun tak jenguk. Bukan apa. Keadaan tak mengizinkan. Takyah lah cita pasal apa nanti bila dah sedia aku citer. So Entry kali ni berkisar tentang rambut gugur. Aishh tak paham lah aku kenapa lately ni rambut kerap gugur, heran plak masa Azriel tengah bayi air takyah cakap bersembur je manjang sampai basah baju. Takda plak time tu rambut aku gugur. Apakah di sebabkan oleh faktor usia ataupun atau sebab aku salah pakai produk ataupun banyak pikir. Alamak berfikir tu standard lah. Macam-macam pikir nak-nak dengan keadaan OKU aku sekarang ni. Bertambah stress aku dibuatnya... Ok2 taknak merungut tak baik. Aku redha Ya Allah. Bagi memulakan langkah pertama dalam penjagaan rambut. Aku mula prihatin untuk mencari produk dan juga buat sedikit research berkenaan rambut. Kenapa gugur, punca/penyebab dan juga cara kendalikan masalah keguguran ni.  Seperti sedia yang maklum kenalan terdekat tau lah rambut aku ni memang jenis halus dahtu nipis..

Sarawak Travellog Day3

Image
Muka mengantuk anak bujang sebab mommy dah kejut awal pagi untuk ronda pasar Serikin. Ok untuk hari ke tiga kami, gigih bangun seawal jam 5 pagi, memandangkan sana kan cepat siang, so kul 5 pagi pun dah macam jam 6 pagi, dah terang. Aktiviti kami pagini tentunya ke Pasar Serikin. Apa yang menarik kat pasar ni kebanyakkan barangan kraftangan yang dihasilkan dari kayu jati dan kayu kayan yang berbau harum hanya dijual diampaian tikar lereng deretan kedai je. Tanpa kedai ber aircond mauhun berbumbung. Harga jauh skali murah berbanding di KL.  Yang menariknya lagi sayur kat sini sangat menarik pelik dan juga segar. Kat Semennanjung kita dilarang petik periuk kera lagi-lagi dijadikan barangan jualan. Kerana ia ada nilai yang tinggi dan hidupan yang kian pupus. Tapi di Pasar Serikin ni periuk kera dijual dengan meriah kerana masyarakat disini menggunakan pokok ini sebagai pembungkus ketupat mereka.  Sayuran hutan yang jarang dijumpai di semenanjung Orkid liar Pucuk midin yang kebanyakkan car