Skip to main content

Terpanggil untuk berkongsi bila bergelar wanita isteri ibu kerjaya dan surirumahtangga

as a wife and mother..perkara paling menghiris perasaan bile dh siap2 buat kerja, mkn pon x sempat, then dh ptg kite rest ats sofa , tertido ke..then tetiba mak kite tgok, mak mertua ke, laki ke balik umah tgok kite tido dia bleh ckp, AWK NI ASYIK TIDO JE KERJANYE..Sy percaya ramai antara kite isteri2 mengalaminya..zvz
well suami x berada ditempat kite, dia mmg x fhm sbb dia xrasa apa yg kite rase..beruntung klu kite dpt suami yg baik, yg cube ringankan beban kite..
mase mula2 sy berhenti kerja, mmg kelam kabut, sbb x biasa.sy biasa bekerja, pagi2 dress up pegi keje..lunch with friends..kerja dan balik umah, tetiba sy kene buat sume keje dr pg to ptg, kemas rumah, masak, urus anak2, and buat business dekat umah as side income..ya Allah mula2 hampir gile dibuatnya ..beberapa kali menangis..

kecuaian dh beberapa kali terjadi..ank terjatuh,,mase sy mod lantai,,hp dh 3 biji musnah dek anak2..gelas dh bape biji pecah, brg2 lain jgn ckp lah..klu x kuat boleh mental sbb stress betul pd awalnya..

bile suami sy balik umah, dulu dia ckp, syg xpelah duk umah bleh rehat2..abg penat keje..mase tu sy smpai bergaduh ngn suami sbb nk bg dia fhm bahawa sy ni bkn duk goyang kaki..sy x salahkan dia sbb ramai pikir surirumah ni duk saja..x cakap org lah, saya dulu mase bekerja selalu pikir baik jd surirumah senang and bleh rest.tp sy silap, jd xhairanlah suami sy pon silap..

then bila balik umah bersepah, pinggan x terbasuh, baju x terlipat, suami tegur kenapa biarkan rumah mcmni..sy ckp x sempat nk buat abg..suami ckp xkan lah x sempat syg, syg duk main fb je kot..adus sakitnye hati kn..sy ckp nk buat mcm mana abg, syg kemas anak selongkar, sy mod lantai dlm umah dia curah air kt dapur, syg pegi dapur dia main selongkar dlm bilik..syg nk buat keje anak kacau cmne nk setel sume..well suami ckp kt saya"syg ni klu menjawab no 1..tu suami nada sgt lembut..sy dh luluh hati retak seribu..x taulah klu jenis suami yg menengking and marah2..kite dhlah stress pastu dh lah org x hrgai, then lagi lah stress..

then suatu hari tu..weekend..suami nk pasang frame gmbo kt dinding.sy masak kt dapur anak duk depan..mase sy masak tu sy dengar lah suami mengeluh, tegur anak suruh main jauh2..sy dgrlah anak dua kacau2 dia..then dia panggil sy suruh amik ank sekejap ..sy ckp sy tgh masak xbleh tinggal..then dia smbung buat keje..sy kdg tergelak kt dapur dpt pulang paku keras..duk dgr dia bebel2 ..then siap masak sy pegi dlm umah tgok apa pon x terpasang and dia tgok tv..sy ckp lah mananya frame gmbo?husband ckp nk pasang cmne syg, anak duk main skru, nk bajet ukuran pon xdpt..stress abg..nti diorong tido barulah pasang..then sy pon senyum..and ckp, gitulah syg hari2 abg..klu iktkn sume keje xleh buat sbb anak2 duk kacau, nk susu, nk dodoi nk tido tp syg buat jugak walaupon bersepah rumah, balik umah abg dpt mkn jugak apa yg syg msk..

lepas dr hari itu, suami xpernah komplen malah sgt rajin tolong sy.alhamdulilah.

pengajaran..suami tlonglah hargai isteri..percayalah penat sgt2 jg anak urus rumahtangga.. tp kami x tunjuk sbb kami sygkn suami n gembira urus semua ni..tp klu x sempurna jgn komplen saja tp tolonglah bantu sama...

semoga jd pengajaran hihi..

Sumber dari rakan FB..

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…