Asam pedas ayam power Melaka by SDTKC

  • December 24, 2017
  • By suara dari telapak kaki comel
  • 74 Comments

Kali ni aku nak share resepi asam pedas ayam power Melaka by SDTKC. Sebenarnya aku tak penah buat asam pedas.sebab tak tahu apa bahan yang perlu dimasukkan, ngat leceh buat asam pedas Melaka ni. Rupanya.. Celah gigi je bahan. Seperti yang korang tahu asam pedas ada 2 cara pernyediaan. Satu style utara yg ada daun kesum, bunga kantan, dan lagi satu ada serai dan belacan. So asas tetap sama menggunakan cili,bawang,garam dan asam jawa atau asam keping.
Yang aku nak share asam pedas melaka, sepertinya selatan style lah nampaknya.
Bahan-bahan
Bahan (A)
Ayam/daging tetel stgh kilo
Bahan (B)
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan (dibakar)
5 sb cili boh/serbuk cili
Bahan (C)
1 kpg asam kping. (Rendam dlm air bagi kembang)
2 batang serai
Garam,gula secukup rasa.
Cara-cara
Bahan (B) dikisar lumat dan ditumis hingga garing dan naik bau. Pastikan betol2 kering dan garing yer.
Seterusnya masukkan bahan (A) dan dibiarkan hingga tumisan meresap kedalamnya sepenuhnya. Tambakan sedikit air kerana ayam/daging memerlukan lebih masa masak uutuk empuk.
Last skali masuk bahan (C).. Tadaaa siap dihidang

You Might Also Like

74 100 org jejak kaki

  1. Woww....first time dengar ade asam pedas ayam....biasa asam pedas ni ikan jer,,,,ooo...org melaka memang buat asam pedas dgn ayam ek sis...hihiii

    Cmne rase yer...

    ReplyDelete
  2. Masziah- alamak saya pun tak tau ni resepi kawan jugak. barangkali dorang mereka kot. kot bosan dengan ikan diorang try lak ayam. rasa die.. hihi macam asam pedas ikan jugak. tapi guna daging ayam.. sedap lah jugak. ikut resepi kwn tu seketul ketul hihi. nt cuba lah

    ReplyDelete
  3. Dah lama tak masak ayam masak asam pedas. Biasa masak ikan je asam pedas ni. Asal masak ayam masak asam pedas je, lauk tak laku hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. nanti share resepi tau... saya suka masak,, makan xbrapa. suka tgk org makan masakkan kita

      Delete
  4. Asam Pedas Melaka memang pekat tak sama dengan Asam Pedas Utara yang agak sedikit cair. Tengok gambar pun dah sedap ni. Terliur nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 asam pedas melaka memang terbaik..

      Delete
  5. Selalu buat asam pedas ikan. Ayam tak pernah ku cuba. Ada masa nanti harus cuba....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah saya pun 1st time, buat sebab ternmpk resepi kat google hihi

      Delete
  6. Tak pernah makan asam pedas ayam sebab selalunya dgn ikan saja. Nampak sedap sgt

    ReplyDelete
  7. perghhhh sedap ni tapi belum pernah buat ayam punya. selalu ikan je. lepas ni boleh cuba guna resepi ni :)

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maisarah, sila2 untuk dikongsi selagi sudi terima cara masakan saya hihi

      Delete
  8. Aww, nampak sedapnya ayam ni! Nak try tp Tak Tau masak 🤣 recipe ni bagus 👍🏻 terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ying- hahah can ask your mom to prepare it (^^)

      Delete
  9. Favourite lauk asam pedas. Selalu buat asam pedam ikan. Daging pernah buat sekali. Ayam tak pernah try lagi.

    Nanti2 nak cuba asam pedas ayam la pulak. Gamba tu nampak sgt menyelerakan.

    sisintan.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. boleh cuba sis.. gambar tu teknik shoot gambar je tu. sedap tak pasti boleh cuba nt.

      Delete
  10. sedapnya tak pernah buat lagi ni.. nanti boleh cuba ni.. terima kasih kongsi resepi ni...

    ReplyDelete
  11. Alaa rindunya asam pedas walaupun baru je balik dari kampung. Hihi. Nanti bolehlah cuba resepi ni pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hasif- amboi untung lah ada kampung. yer2 sila2 memang share resepi untuk yang sudi nak cuba cara saya sedikan asam pedas cuma dgn bahan yg berlainan dr kebiasaan.

      Delete
  12. Pernah buat asam pedas style johor tak pernah lagi try melaka punya. Nampak sedap giler yg style melaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. johor punya asam pedas pun superb. nak2 kalau pedas perghhh..

      Delete
  13. Bella pun selalu juga buat asam pedas ayam. Klau buat ikan leceh bertulang-tulang. Btw, nampak sedap si Comel masak. Minyak dia tu berlenang, sah-sah sedap! Nak cek lah resepi sendiri baut asam pedas cara Melaka ke Johor. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. tula betullah alasan tak buat ikan sebab ikan cepat hancur dan susah nak kacau akan merosakkan tekstur masakan ..gittew over tak?.. try guna ayam.. alahamdulillah boleh diterima tekak juga lah.

      Delete
  14. Menarik resepi ni . Selalu buat asam pedas ikan ..ayam pun menarik juga . Boleh try

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2 awak memang nak suh cuba.. nanti bgtahu ape rase.. kihkih

      Delete
  15. Mengancamnya gambar asam pedas tu. Baru semalam jumpa asam pedas ayam, first time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan.. hihi.. gambar tu telah membantu untuk rating org cuba masak guna this recipe hihi.

      Delete
  16. Akak suka asam pedas. Tp belum prnah jumpa asam pedas ayam. Tak payah letak daun kesum & bunga kantan ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Jana - Haah yg ni xpayah kak..untuk kita2 yg moden duk bandar kot ..hihi

      Delete
  17. Pernah buat asam pedas ayam... tapi family Bonde lebih suka makan asam pedas ikan...baru ni buat asam pedas ikan kerisi.

    ReplyDelete
  18. Asam pedas kegemaran sy !! X prnh lg masak asam pedas ayam. Selalu dgn ikan je. Boleh lh cuba buat ikut resepi nie. Thanks for the recipe 🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zharif, kannn sape tak suka asam pedas, nak2 org johor n melaka, memang menu harian dalam juadah. Selamat mencuba ya

      Delete
  19. Asam Pedas Ayam Memang power ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rafzan, mesti penah makan dan buat kan?

      Delete
  20. Boleh try nanti. Firs time.dgr asam pedas ayam

    ReplyDelete
  21. asam pedass...sedap eh. tapi macam tak pernah try pulak asam pedas ayam

    ReplyDelete
  22. wow.. asam pedas ayam ? macam 1st time dengar .. boleh la try pasni sebab TB pernah makan yang asam pedas ikan je.. tq resepi ni yea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula, terkejut gak masa mula2 dengar masa tu buka fridge ada ayam, search Mr Google cmne nak baut asam pedas, jmp lak asam pedas ayam resepi.. laju2 buat.

      Delete
  23. semalam masak asam pedas juga., resepi derhaka tak cukup bahan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah resepi derhaka tak tahan tu, pun boleyyy

      Delete
  24. Senang sebenarnya masak asam pedas ni kan. Rasa dia pula perghhh sedap giler especially kalau org melaka terkenal dgn asam pedas tetel dia. Lauk fav family belah mak sebab ada darah org melaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana - wahhh.. betul2 stuju sgt. org Melaka n johor mmg power pasal asam pedas ni

      Delete
  25. Mudah je rupanya 😂😂 tak pernah buat. Boleh try

    ReplyDelete
  26. Biasa asam pedas masak ikan. Tak pernah lagi buat asam pedas masak ayam. Boleh cuba ni

    ReplyDelete
  27. Eh eh, resepi original Melaka lah. Boleh simpan untuk rujukan ni. Mertua suka sgt dengan asam pedas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh lepas ni mil akan bertambah sayang lah..

      Delete
  28. Akak tak pernah cuba masak asam pedas ayam lagi..tgok comel masak ni ha..nampak menarik..akak nak cuba la buat..mana tau sedap..asam pedas kena lengkap ngan daun kesom dan bunga kantan baru best kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak- yezza sila cuba cepat.. dah buat nanti jgn lupa tapau dan poskan pada saya ok

      Delete
  29. sedapnya ! ni rasa nak try resepi ni, tapi i ni tak rajin masak la lately :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rajin masak pun western dishes je i tgk. power2

      Delete
  30. alamak sekali asam pedas melaka pulak? dah la duri nie mencari jer.. pasti sedap kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi saya rase sedap la kot sbb anak suka hihi

      Delete
  31. Sedaplah pulak. Tak pernah buat asam pedas ayam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun 1st time saya masak awak.. nt bole cuba tau

      Delete
  32. Wah...pasti sedap lain orang, lain cara masaknya, kak pun orang melaka selalu masak lauk asam pedas

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh kak nt share resepi asam pedas melaka tau...

      Delete
  33. sedaplah sepertina, lama tidak ini memasakanya ?

    ReplyDelete
  34. Mmg sedap asam pedas ayam. Membesar dgn asam pedas.. memang jarang mkan asam pedas kt luar..hehe.. dah biasa mkan resepi keluarga sendiri.. anyway tgk tu dah tliur..mesti sedap sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik puan ena- resepi follow Mr google je. hihi.. ni pun 1st time buat

      Delete
  35. Omg! Asam pedas ayam? First time dengar dan tak pernah rasa lagi kalau ayam. Biasa menu macam ni guna ikan. Nice! Nanti nak try masak la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek Onie- yes please try buat nt komen tau.

      Delete
  36. Perghhh nampak mengancam sungguh asam pedas ayam tu. Sis pernah jugak buat asam pedas ayam ni..tapi letak kerisik sikit, mcm2 cara kan asam pedas ni...apa cara pun janji sedap..baru syiok makan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah saya baru tau asam pedas letak kerisik.. nt share resipi nak gak try buat

      Delete
  37. Sedap..husband pun suka asam.pedas ayam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. sedapkan.. anak saya suka asam pedas juga

      Delete
  38. Different from other as the sauce look so thick. I thought is curry or Rendang.

    ReplyDelete

Pinkygroupsaid

Total Pageviews

Cradle 2011-2018

Cradle 2011-2018

TQ Singgah