Asam pedas ayam power Melaka by SDTKC

Kali ni i nak share resepi asam pedas ayam power Melaka by SDTKC. Sebenarnya i tak penah buat asam pedas.sebab tak tahu apa bahan yang perlu dimasukkan, ngat leceh buat asam pedas Melaka ni. Rupanya.. Celah gigi je bahan. Seperti yang korang tahu asam pedas ada 2 cara pernyediaan. Satu style utara yg ada daun kesum, bunga kantan, dan lagi satu ada serai dan belacan. So asas tetap sama menggunakan cili,bawang,garam dan asam jawa atau asam keping.
Yang i nak share asam pedas melaka, sepertinya selatan style lah nampaknya.
Bahan-bahan
Bahan (A)
Ayam/daging tetel stgh kilo
Bahan (B)
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan (dibakar)
5 sb cili boh/serbuk cili
Bahan (C)
1 kpg asam kping. (Rendam dlm air bagi kembang)
2 batang serai
Garam,gula secukup rasa.
Cara-cara
Bahan (B) dikisar lumat dan ditumis hingga garing dan naik bau. Pastikan betol2 kering dan garing yer.
Seterusnya masukkan bahan (A) dan dibiarkan hingga tumisan meresap kedalamnya sepenuhnya. Tambakan sedikit air kerana ayam/daging memerlukan lebih masa masak uutuk empuk.
Last skali masuk bahan (C).. Tadaaa siap dihidang

Comments

Masziah Mamat said…
Woww....first time dengar ade asam pedas ayam....biasa asam pedas ni ikan jer,,,,ooo...org melaka memang buat asam pedas dgn ayam ek sis...hihiii

Cmne rase yer...
ComelComot said…
Masziah- alamak saya pun tak tau ni resepi kawan jugak. barangkali dorang mereka kot. kot bosan dengan ikan diorang try lak ayam. rasa die.. hihi macam asam pedas ikan jugak. tapi guna daging ayam.. sedap lah jugak. ikut resepi kwn tu seketul ketul hihi. nt cuba lah
Fadzi Razak said…
This comment has been removed by a blog administrator.
Lia Hasty said…
This comment has been removed by a blog administrator.
Ezna said…
This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by a blog administrator.
dboystudio said…
This comment has been removed by a blog administrator.
Fiza Rahman said…
This comment has been removed by a blog administrator.
Wah...pasti sedap lain orang, lain cara masaknya, kak pun orang melaka selalu masak lauk asam pedas
liti sugandi said…
sedaplah sepertina, lama tidak ini memasakanya ?
Cik Puan Ena said…
Mmg sedap asam pedas ayam. Membesar dgn asam pedas.. memang jarang mkan asam pedas kt luar..hehe.. dah biasa mkan resepi keluarga sendiri.. anyway tgk tu dah tliur..mesti sedap sgt.
Mek Onie said…
Omg! Asam pedas ayam? First time dengar dan tak pernah rasa lagi kalau ayam. Biasa menu macam ni guna ikan. Nice! Nanti nak try masak la.
hihi saya rase sedap la kot sbb anak suka hihi
ni pun 1st time saya masak awak.. nt bole cuba tau
wahh kak nt share resepi asam pedas melaka tau...
cik puan ena- resepi follow Mr google je. hihi.. ni pun 1st time buat
mek Onie- yes please try buat nt komen tau.
Hanny Abdullh said…
Perghhh nampak mengancam sungguh asam pedas ayam tu. Sis pernah jugak buat asam pedas ayam ni..tapi letak kerisik sikit, mcm2 cara kan asam pedas ni...apa cara pun janji sedap..baru syiok makan hehehe
Alia Farhan said…
Sedap..husband pun suka asam.pedas ayam ni
Betty's Journey said…
Different from other as the sauce look so thick. I thought is curry or Rendang.
wah saya baru tau asam pedas letak kerisik.. nt share resipi nak gak try buat
hihi.. sedapkan.. anak saya suka asam pedas juga
hihi this is melaka style

Popular posts from this blog

REVIEW : NIVEA FACIAL CLEANSING WIPES

Cara Masak Sardin Ringkas dari SDTKC

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!