Posts

Showing posts from September, 2015

Sedap rupanya nasi daun pisang ni.

Image
Nasi aku. (yer aku tau hidangan acam malu2 kambing je).. takpe sket-sket aku tambah yer. Nasi daun pisang. Kalau sebut semua orang tahu, budaya makan nasi berlapikkan daun pisang merupakan satu hidangan istimewa yang berasal daripada negeri Tamil Nadu, Kerala, Karnataka, dan Andhra Pradesh di India. Ia merupakan hidangan bagi pemakan sayuran yang berasal dari  India Selatan.  Hidangan ini mendapat namanya daripada daun pisang yang digunakan sebagai alas nasi, menggantikan pinggan makan. Ia merupakan amalan biasa di India selatan dan negara-negara Asia. Ramai yang mempercayai bahawa haba dari nasi panas menyebabkan daun pisang membebaskan bahan yang membantu penghadaman. Selain itu, daun pisang yang panas akan menghasilkan bau harum yang menambah selera makan sedikit sebanyak berkenaan nasi daun pisang boleh dirujuk dibawah, melalui infomasi yang aku godek sendiri dalam journal Mr Google. Pada mulanya daun pisang diletakkan dihadapan pelanggan dan nasi

Petua kecantikkan Tradisional

Image
Gambar sebagai hiasan. Amalan aku seminggu sekali guna pore machine ni. Guna hari-hari mau lah tipis kulit muka kang. Setiap wanita menginginkan kulit yang cantik dan sempurna. Kulit sihat membantu dalam memberikan aura dan mood cantik dalam diri seseorang. Rejim dan gaya hidup menjadi faktor kepada tahap kesihatan kulit kita. Antara faktor yang kuat mendorong kepada kelemahan kualiti kulit dan tekstur kulit adalah stress, kurang tidur, rendah nutrisi, pencemaran, kesan buruk sinaran cahaya matahari, rokok dan pengambilan alkohol. Boleh kita lihat di luar sana, terlalu banyak produk penjagaan kecantikan dan kesihatan kulit yang menjanjikan kulit cantik sempurna dan berseri. Namun tidak kesemuanya mampu merealisasikan impian jelita seseorang. Daripada korang membelanjakan lebih banyak wang kepada produk berunsurkan bahan kimia, adalah digalakkan untuk anda mencuba remedi mudah di rumah untuk meningkatkan kesihatan menyeluruh kulit dan penampilan. Dalam banyak-banyak bahan

Bondingtime with my bigbosses

Image
Memandangkan hampir 2bulan lebih tak keluar berjalan anak beranak. Kali ni nak juga bawa azriel keluar. (Poyo padahal mak yg gedik kan). Tak kisah janji kua refresh sket otak dan minda. Konon bawak azriel The Mines nak bagi dia tengok "fish". Skali ikan pun reti pasal haze ni. Xmuncul2. kata jerebu duk dalam umah dorang lah kot. Sudahnya tengok jela boat yang parking tepi gigi tasik. Nak bawak azriel ronda naik boat tak yakin lak. Mandangkan dia lasak tahap atlit. Tunggu lah dia besar sket lagi bagi dia paham dan dengar cakap. So makan- makan kat fish and Chip beli barangan tak penting ronda sampai lenguh kaki lami pun balik. Cukup lah aktiviti untuk hari ini. Ok panggil fish tu kua cepat.. Sakan menulis kononnya..

Bondingtime with my bigbosses

Image
Memandangkan hampir 2bulan lebih tak keluar berjalan anak beranak. Kali ni nak juga bawa azriel keluar. (Poyo padahal mak yg gedik kan). Tak kisah janji kua refresh sket otak dan minda. Konon bawak azriel The Mines nak bagi dia tengok "fish". Skali ikan pun reti pasal haze ni. Xmuncul2. kata jerebu duk dalam umah dorang lah kot. Sudahnya tengok jela boat yang parking tepi gigi tasik. Nak bawak azriel ronda naik boat tak yakin lak. Mandangkan dia lasak tahap atlit. Tunggu lah dia besar sket lagi bagi dia paham dan dengar cakap. So makan- makan kat fish and Chip beli barangan tak penting ronda sampai lenguh kaki lami pun balik. Cukup lah aktiviti untuk hari ini. Ok panggil fish tu kua cepat.. Sakan menulis kononnya..

Azriel 2tahun 5bulan dan peelnya.

Image
Kali ni nak update pasal hero kami yang satunya ni, Skang ni Azriel dah berumur 2tahun 5 bulan. Alahai cepatnya masa berlalu. Kenapa besar cepat sangat adiq (panggilan manja utk dia). kalau nak dilihat dari segi pertumbesaran dia. Azriel seorang anak yang aktif..(err.. pembetulan "HYPERACTIVE" kehkehkeh) pengsan mommy kalau nak bela dia bila kat luar. Adoiyai.. mintak nyawa. Betul lah bila kita dengan banyak rungutan dari kaum ibu terutama surirumah sepenuh masa tentang kenakalan dan kelincahan anak berusia dari 1 tahun ke 4 tahun ni sangat lah dumb to climax diaorang punya energy. Tapi Ibu yang berkejaya macam aku ni pun tak terlepas jugak. Yela bila weekend sah-sah dia ngn aku sepanjang hujung minggu. Bila kami keluar beriadah atau cuci mata kat Mall adalah satu aktiviti senaman yang tidak memerlukan kos yang tinggi. Bajet lah mak ngko melawa bagai diva with heels yang konon Marion Counter. Ceh.. pahtu sudahnya bermarathon 4x4 berganti ganti. Lencun ketiak bak ang!! Semmput

Azriel 2tahun 5bulan dan peelnya.

Image
Kali ni nak update pasal hero kami yang satunya ni, Skang ni Azriel dah berumur 2tahun 5 bulan. Alahai cepatnya masa berlalu. Kenapa besar cepat sangat adiq (panggilan manja utk dia). kalau nak dilihat dari segi pertumbesaran dia. Azriel seorang anak yang aktif..(err.. pembetulan "HYPERACTIVE" kehkehkeh) pengsan mommy kalau nak bela dia bila kat luar. Adoiyai.. mintak nyawa. Betul lah bila kita dengan banyak rungutan dari kaum ibu terutama surirumah sepenuh masa tentang kenakalan dan kelincahan anak berusia dari 1 tahun ke 4 tahun ni sangat lah dumb to climax diaorang punya energy. Tapi Ibu yang berkejaya macam aku ni pun tak terlepas jugak. Yela bila weekend sah-sah dia ngn aku sepanjang hujung minggu. Bila kami keluar beriadah atau cuci mata kat Mall adalah satu aktiviti senaman yang tidak memerlukan kos yang tinggi. Bajet lah mak ngko melawa bagai diva with heels yang konon Marion Counter. Ceh.. pahtu sudahnya bermarathon 4x4 berganti ganti. Lencun ketiak bak ang!! Se

Victoria Secret Terjebak sekali terbeli

Image
Gara-gara bau wangi yang datang dari manager Marketing, tertanya-tanya apa yang diguna sampai boleh bau satu hall kot. Masa tu tau lah kitaorang kena attend training untuk PMP. Ngantuk blur sekali sekala bila mat salleh tu explain. Tiba-tiba manager marketing tu datang bawak botol besar. Mak aih ngajin betul die berlosyen. Dia bagi aku try se pump.. thorbaek bau dia.. memang wangi manis sedap ngase macam nak makan je losyen tu. Bila ditanya rupanya dari Victoria Secret. So kekdahnya sebulan lepas tu, keluar lepak Sunway terjebak lah nak try. Memandangkan aku tak penah guna losyen, awek prpmoter tu pandai marketkan produk. Disuruhnya aku beli kelima-lima variant untuk dicuba. Kalau yang size besar standard harga nya RM79 untuk semua jenis mandian,wangian ataupun losyen. Tapi sebab aku tak penah guna produk yang diasakan untuk losyen, dia suh aku try stater kit RM99 yang ada best selling variant setakat hari ni katanya. Ok fine.. saya cuba yer..   Cute je size b

Ber Boat Noodle kita. Thanks Arlya

Image
weekend minggu lepas, arlya dan aku dah banyak kali plan dah nak kua. biasalah arlya ni suka makan dan suka mencuba semua part dalam bandar ni tentang makan-makan, memandangkan aku dah lama teringin nak makan kat Boat Noodle ni. Terpaksa lah dia tunaikan. Kami keluar jam 11.30 pg terus redah jam ke Publica sana. Tu dia pemandu arah yang kelaparan Naseb sampai dalam jam 12 lebih, just a right time lah kiranya.. takdalah kena beratur panjang. Sebelum order belanja wiefie dulu sekeping So yang aku order RM1.90 per bowl 2- Pathutthani beef 2- Ayutthaya Chicken 1- Ayutthaya P/s : (beza antara Pathuthani dan Ayutthaya adalah sos dia, (P) sos/sup dia biasa je kalau (A) sos/sup die ada rasa rempah dah pedas sedikit). Tapi mereka ada juga sediakan penambah rasa seperti sos ikan, air asam,gula dan juga chilli flake) So tambahlah ikut citarasa tekak korang. Appetizer arlya order RM6.90 Thai popeye's Tempura Untuk minuma

Macaroni goreng simple made by SDTKC

Image
Resepi yang aku nak share kali ni ialah Macaroni made by SDTKC Alhamdulillah aku bukanlah pakar masakan,tapi ada yang nak share resepi aku berbesar hati nak kongsi. Bukan susah semuanya bahan dari fridge je. So malas nak sembang jom tengok bahan dan cara penyediaan. Bahan-bahan Bawang besar.bawang putih blend Daging cincang.(ikut suka nak byk mana) Lada sulah 1sdk Lada hitam 1sdk Cukup rasa 1sdk Cili boh 1sdb Garam secubit Semua bahan ni tumiskan tau sampai naik bau. Pahtu masukkan 1sb sos tiram 1sb kicap meggi 1sb sos cili 2sb sos tomato Kacau sebati sampai naik minyak. Last but not least Macaroni gaul lagi... Lastly Daun kucai dan pucuk manis. Gaulkan rata. Siap hidang.. So leh melantak... Hihi P/s : alhamdulillah suami dan anak suka sangat. Yang penting habis. Hilang penat lelah memasak. Syukur.....