Skip to main content

Janji lulus,,jangan lah repeat.. STRESS kot.


Konon-konon study lah sangat hakikatnya.. krohhh..kroohhh..bzzzz....

Minggu yang memenatkan, memandangkan aku telah mohon cuti selama 1 minggu bagi menyiap sediakan diri bagi menhadapi final exam yang telah pun aku duduki 2 hari lepas. Alhamdulillah soalan semua aku jawab dengan rasa tawakal dan berharap lulus. nak kata cemerlang memang tak lah. Tapi kalau boleh tak nak repeat sem. Letih menghabiskan masa tua dengan repeat paper.

Lah kata amik cuti seminggu takkan harap tawakal je. Tak kisahnya, MIL aku alami cedera bila dia jatuh bilik air di rumahnya. Paham saja orang tua ni, bila sakit taknak bagitahu. Niat taknak menyusahkan anak-anak, end up kesan dari jatuh tu MIL demam panas dan akhirnya kesan dari jatuh tu juga pinggul MIL bengkak dan peha dia kebas. 

Alahai ini yang selalu merisaukan aku, orang tua duk kampung bersama cucu-cucu yang masih kecil. So nak dijadikan ceritanya, memandangkan aku on study leave, aku tawarkan untuk menjaga MIL kat kampung. Semua buku aku angkut bawa balik kampung dengan niat boleh lah aku menelaah. ecehceh.. bajet best student sangat hahahah.. EH lupa nak inform yang ipar aku semua keje, dan diorang baru lepas amik cuti panjang. Along (ipar) aku baru je anta tender letter which is dia akan berhenti kerja dan menjaga MIL kat kampung sepenuhnya. Paham-paham jela bila dah tender nak prepare documents untuk hand over, memang wajid datang keje. Kang boss tu banyak bunyik dan kata amik kesempatan. Takpelah aku pun cuti. So aku amik tanggungjawab jaga MIL aku. Sementara diorang dapat cuti.

Sudahnya aku tak study, maybe sebab letih kot. Dahtu tengok buku pun tak lalu, bangun pagi-pagi memang niat konon-konon nak study. Tapi haram..hahahah aku lagi slera tengok katil. Dahtu kesudahannya. aku masuk exam hall dengan harapan soklan yang keluar adalah apa yang aku belek kejap-kejap during aku bawak kereta. Stress tak ingat tapi dalam masa yang sama tak senang hati MIL masih tak elok-elok dari sakitnya.

Dan kesahnya.. lepas tamat 2nd paper aku lepak lah dengan budak sekelas aku dan juga rakan subject yang sama-sama ambil. Diorang pun stress, mana taknya sungguh diorang study selama berhari-hari soalan yang keluar sangatlah mengecewakan. Kalau diorang stress pulun study takleh jawab apa tah lagi aku yang bukak buku 5 second terus tutup balik sebab bantal memanggil-manggil. Please lecturer..prof cikgu what so ever yang marking paper aku tuh. Tolonglah bagi markah kasihan yang mana kalau boleh aku tak perlu repeat paper untuk next semester. Kawan aku Zain and the gang tertiba ajak layan movie, sebelum tu lepas habis exam jam 11 pagi. kitaorang makan breakfast skali lunch. Lepas tu baru g tengok movie kat Wangsa Walk. Release lah kejap dari segala stress yang aku duk ngase skang.


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…