Posts

Showing posts from August, 2015

Movie Review "The Man From U.N.C.L.E"

Image
gang uni yang sporting. Lepas exam awok2 release tension lah kan.. Assalamualaiku, fuh.. baru elepasi tempoh-tempoh kegentingan dimana, kepadatan jadual tugasan seharian membuatkan aku ketinggalan dalam eng update entri. Yer takda yang sudi membaca selain " silent reader " dan friendslist yang aku tau diorang lah yang setia meninggalkan jejak di setiap entri terbaru.  Last 3 weeks aku dah berjaya enamatkan minggu peperiksaan akhir dengan jayanya. Tapi SELAMAT belom tentu,2 minggu akan keluar result so Wish me LUCK ok. Ok kali ni aku nak review pasal Filem Aksi Komedi  dari Filem "The Man From U.N.C.L.E"  memfokuskan kepada dua orang agen rahsia Amerika dan USSR, masing-masing bernama Napoleon Solo dan Illya Kuryakin yang pada awalnya merupakan musuh, tetapi kemudiannya ditugaskan bersama untuk menyiasat pembangunan senjata nuklear oleh organisasi penjenayah gelap.Mereka yang pada awalnya mush terpaksa mengetepikan permusuhan mereka untuk bekerjasama dalam menum

Movie Review "The Man From U.N.C.L.E"

Image
gang uni yang sporting. Lepas exam awok2 release tension lah kan.. Assalamualaiku, fuh.. baru elepasi tempoh-tempoh kegentingan dimana, kepadatan jadual tugasan seharian membuatkan aku ketinggalan dalam eng update entri. Yer takda yang sudi membaca selain " silent reader " dan friendslist yang aku tau diorang lah yang setia meninggalkan jejak di setiap entri terbaru.  Last 3 weeks aku dah berjaya enamatkan minggu peperiksaan akhir dengan jayanya. Tapi SELAMAT belom tentu,2 minggu akan keluar result so Wish me LUCK ok. Ok kali ni aku nak review pasal Filem Aksi Komedi  dari Filem "The Man From U.N.C.L.E"  memfokuskan kepada dua orang agen rahsia Amerika dan USSR, masing-masing bernama Napoleon Solo dan Illya Kuryakin yang pada awalnya merupakan musuh, tetapi kemudiannya ditugaskan bersama untuk menyiasat pembangunan senjata nuklear oleh organisasi penjenayah gelap.Mereka yang pada awalnya mush terpaksa mengetepikan permusuhan mereka untuk beke

Fakta Mengenai Penuaan Kulit

Image
Memahami Punca-Punca Penuaan Kulit Pendedahan Kepada Matahari Kebanyakan masalah penuaan yang disebabkan oleh faktor luaran terjadi akibat pendedahan kepada cahaya matahari. Kerosakan yang terkumpul hasil pendedahan selama bertahun-tahun lamanya akan menyumbang terhadap penuaan pramatang kulit. Cahaya ultralembayung (UV) bertindak menguraikan kolagen dan elastin dalam kulit serta membantutkan penghasilan kolagen. Cahaya matahari juga menyebabkan timbulnya jeragat, bintik tetua, vena varikos pada wajah, kulit kasar dan keras, kedutan dan garis-garis halus, geleber, pigmentasi serta kanser kulit. Faktor-Faktor Persekitaran Lain  Pencemaran, asap dan cuaca yang keterlaluan merupakan salah satu punca utama penuaan kulit. Radikal bebas yang wujud dalam persekitaran tercemar juga boleh merosakkan sel-sel kulit. Graviti Tarikan graviti bumi (walaupun kita tidak menyedarinya) memainkan peranan penting dalam perubahan bentuk tubuh apabila meningkatnya

Lega Azriel dah sihat

Image
botol putih yang kecik tula antibiotik, kena makan 3ml sekali sehari dalam masa 3 hari habiskan. Dugaan datang bertimpa-tipa , tapi itulah ujian yang diberi bagi mematangkan lagi kita dalam mengendalikan setiap permasalah hidup. Alhamdulillah kita adalah insan yang terpilih yang berpeluang untuk sedari setiap kesilpan kita. inggu yang meenatkan, bukan sahaja melibatkan minggu exam malah diduga lagi dengan kesihatan MIL yang belu pulih sepenuhnya. Dah akhir sekali mendapat berita anak kesayangan aku sakit, disebabkan batuk yang berpanjangan dan kerap batuk yang teruk di waktu malam, sehingga menhembuskan cairan darah. Aku bawa Azriel untuk pemeriksaan lanjut. Ini bukan kali pertama azrielke klinik, jika dihitung kira, ini merupakan kali ke4 dan pertama kali bersama pakar yang dari dulu lagi mnjaga rekod kesihatan Azriel. Dr Arbayah dari Klinik Pakar Kanak-kanak An Nur. Kalau ikutkan sejarah awal, Azriel start batuk 5hari terus aku ke klinik bawa dia untuk da

Teknik Contouring dan highlight by SDTKC

Image
Contouring adalah satu teknik solekan, dimana wajah mampu terhasil dengan teknik palitan mengikut kelas warna bagi mendapatkan bentuk wajah serta rahang yang lebih terserlah dan wajah lebih bedefinisi dari semua arah. Tak percaya? Artis Hollywood juga menggunakan teknik ini bagi menampakkan rahang wajah mereka lebih terbentuk. Yang terkenal dengan teknik contouring ini adalah Miss Kim Kardasian kita, yang menjadikan teknik ini sebagai cara tatarias wajahnya setiap hari. Manakala Angelina Jolie juga mengenakan teknik solekkan contouring dalam filem yang dilakonkan "Maleficent" cantik dan terletak je bila menggunalan teknik ini. Pemilihan warna juga perlulah seiring dengan palitan di setiap sudut bentuk wajah. Image dibawa yang diperoleh dari (Mr Google akan menerangkan pemilihan warna contouring yang tepat untuk solekan wajah. Pada asasnya teknik contouring mempunyai 5 teknik asas yang mudah untuk dipahami dan di ikuti, antaranya Selalu se

Janji lulus,,jangan lah repeat.. STRESS kot.

Image
Konon-konon study lah sangat hakikatnya.. krohhh..kroohhh..bzzzz.... Minggu yang memenatkan, memandangkan aku telah mohon cuti selama 1 minggu bagi menyiap sediakan diri bagi menhadapi final exam yang telah pun aku duduki 2 hari lepas. Alhamdulillah soalan semua aku jawab dengan rasa tawakal dan berharap lulus. nak kata cemerlang memang tak lah. Tapi kalau boleh tak nak repeat sem. Letih menghabiskan masa tua dengan repeat paper. Lah kata amik cuti seminggu takkan harap tawakal je. Tak kisahnya, MIL aku alami cedera bila dia jatuh bilik air di rumahnya. Paham saja orang tua ni, bila sakit taknak bagitahu. Niat taknak menyusahkan anak-anak, end up kesan dari jatuh tu MIL demam panas dan akhirnya kesan dari jatuh tu juga pinggul MIL bengkak dan peha dia kebas.  Alahai ini yang selalu merisaukan aku, orang tua duk kampung bersama cucu-cucu yang masih kecil. So nak dijadikan ceritanya, memandangkan aku on study leave, aku tawarkan untuk menjaga MIL kat kampung. S

Resepi meggi sup by SDTKC

Image
Korang suka makan meggi tak? yer aku pun. Tapi bukanlah selalu. Dan selalunya kalau aku makan meggi aku siap menumis. Kalau makan rendam air panas nampak jalang la plak (maksud jalang tu maknanya "kosong" atau "Simple") Camna aku masak meggi aku, sini aku nak sharekan. Meggi bawang ptih seulasbawang merah seulas bawang besar sebelah ulas sebuk cili kering 1 sk (ikut tahap kepedasan korang) 1sk kicap manis cili padi 3 ketol 1sk sos tiram 1sd serbuk kari (bahan isi - ikut korang sebab aku letak ,udang,sotong,daging.telur dan ayam= sawi,carrot) garam secukup rasa + cukup rasa Tumiskan bawang+cili+Bahan isi dan bila naik bau + Semua sos dan masukkan air.+ Garam+cukup ras = mendidih baru masukkan Meggi. (nak lagi sedap masukkan telur) Siap!!! JOm melantak.. senang kan?

Untuk anak apa saja kepuasa bagi setiap ibubapa

Image
Alhamdulillah bulan ni ada sikit uwang lebih, takda lah kaya mana tapi boleh lah.. so dala kepala nak gak pikir something untuk anak teruna aku ni. So kebetulan si Wani ajak jejalan KLCC, dah nama pun asuk klcc. Harus lah singgah ke segala tempat yang ada barang budak. teringin sangat nak belikan azriel sneaker macam Converse ni, Tapi bila dapat tentangan dan pendapat para ibubapa yang berpengalaman. Aku ambil keputusan untuk hanya belikan Azriel sneakers dari Cotton On Kids, Finally jumpa this type yang mana aku sangat suka. cute kot budak-budak pakai. Tapi tanya pendapat en suami skali die cakap xlawo da.. sbb macam kasut skolah, sambil elawak dia cakap nanti kasut Azriel kena kapur selalu dan jemur blakang fridge. Hahahahh.. esti pengalaman dari veliau tu. Sebab kasut aku hitam dulu, dan aku tak penah basuh kasut tu sebab kasut hitam mana nampak kotornya. dan tak perlu kapur setiap kali. hihi. But for me personally suka kalau kasut ala-ala skolah-skolah ni.. omey anggat..

Safety Chain koleksi Pandora ter....akhirku

Image
Lately aku busy sangat, sebab next week minggu exam final aku. Cuak gelisah hati ni Allah je yang tahu. So apa yang nak study kepala masih tengah nak compile apa yang nak dihafal. Hadoii.. ok2 jangan nak mengeluh tak baik. In future ganjarannya LUMAYAN gitu. Ok comel.. gambateh!!! Entry kali ni nak share pasal, gift yang aku dapat dari office mate aku yang super vouge masing-masing. Pandai baagi kejutan yang mana hakikatnya kejutan tu tak beraapa terkejut. Hahahah sebab diorang dah aimed awal2 apa yang aku nak beli dan wished for this time.  Yela aku kan ada Pandora, dulu memula gigih mengumpul tiap bulan mesti akan grab charms. gigih lah konon mengumpul. Lama-kelamaan dah jadi malas dan kiranya dah niat nak akhiri lah habit collect charms ni. So niat lah nak beli safety chain lepas tu STOP! jangan dah usha Pandora.. Kot2 usha untuk Thomas Sabo lak ke.. Oikk jangan nak mengada yer.. cukup2 lah yer. Kena kumpul harta dan buat investment dah skang tak leh nak main2 dah.