Skip to main content

Beraya dan lepak di Ayer8 Putrajaya

Minggu lepas kitaorang pegi beraya umah pakcik aku di putrajaya. Lepas layan borak dan minu kopiarab secawan dua, pakcik aku ajak makan-makan dan hirup angin petang kat Presint 8 Ayer8 Putrajaya. katanya kat sana banyak food stalls yang hidangkan macam-macam variant taste untuk pengunjung. Dan bila sapai sana, tepat dia emang best, sebab sambil korang layan food yang ada sambil menikmati permandangan sekeliling dimana semua satll ni facing tasik. So korang boleh view jambatan masjid besi dan semestinya hot ballon punya park. Cantik damai dan sesuai untuk mereka yang sukakan kedamaian. Kat sini juga ada kedai untuk kanak-kanak yang dipanggil Bubbles and Beans Cafe yang mana para ibubapa boleh chit chat sampai lebam while si anak occupied untuk layan bubbles gergasi. tak sepat plak aku nak snap sebab secara jujurnya waktu tu Azriel lebih tertarik pada hot ballon yang dah ada di udara dari giant bubble yang Bubbles Beans ni produces. Hurm..



Tapi Aku pilih Slera D Timur sebagai tempat lepak, memandangkan kitaorang tak jumpa nasi lagi sepanjang hari. tadi kat umah pakcik kitaorang melantak kerepak dan biskut raya je. Tak kena nasi untuk en suami rasa tak lengkap hidup. Dan plak sepanjang bulan puasa kitaorang tak jumpa lagi nasi kerabu yang boleh diterima tekakni. Itu pasal pilih kedai ni.



Sorry food yang pakcik makcik aku order termasuk lah en asben aku tak snap pun sebab diorang dah melantak sebelum aku nak capture gambar tu.. so yang aku je masih terselamat. Tu pun lepas aku tinggalkan kejap untuk belikan azriel belon, en suami dah kacau kedudukkan kelapa sabal tu. ishh.. saja je usik.. (Tapi rasa die owesome!!!). Dan Nasi kerabu ni termasuk dalam main dish diorang. 


Nak kata harga tu, boleh tahan lah tapi kalau hari-hari makan sini mau kopak gak wallet aku kang. Main dish die murah je RM10 tapi yang lain-lain harga ikut hidangan lah. Air plak RM4 keatas. Tapi yang pasti tak mengecewakan sebab rasa yang sedap dan portion die gabak besar kot. 1 portion macam makan untuk 2 orang. 


Nampak tak muka bosan si Hero ni. Dia cranky nak turun pijak tanah ler, bila tengok raai kakak-abang yang duk en kejar-kejar.



lagi buat muka comei.. huhu.. melting ngan anak sendiri..


pose ngan mommy semestinya. Tapi harap maklum sebab hero mommy bukan kaki #photpgedik cam mommy.


Tapi kalau korang nak datang aku nasihatkan datanglah lagi 2 bulan ke sebab kaki lia tasik ni tengah buat renovation, ape yang nak ditambah tak tahulah. So tak brapa nak cantik sangat lah bila datang tengok dekat. Dari jauh yes.. cantik. Sebab tula azriel melalak bila aku tak bagi dia berlari kat sini. Sebab kawasan die tak selamat la..banyak besi-besi dan batu-batu. (Lenkali kita repeat la azriel ek)




Nila hot ballon yang aku cakap tu. Azriel suka sangat ngn belon ni. Aku dapat tahu nak naik ni RM50 per head. Pahtu ko pusing-pusing lah atas tu sampai lebam.




p/s:Len kali kena datang lagi sebab haritu tak puas, dahtu plak pakaian tak proper, kalau datang pakai sneakers ke kasut jog dan tshirt baru best sket.

Comments

  1. Cantik nya mommyyy dia! Pliz share tips nak cantik macam mommyy !!! Hihi. Nyum3 sedap nasi kerabu. Kita pon asal usul orang pantai timur jugak

    ReplyDelete
  2. Cik Fara ni. Awakpun cantik bijak lagi, takpe kita sama2 share ape yang patut utk bag lagi cantik ek..

    Yeahhh.. best kan jadi org pantai timur..yg best sy suka budu.. budu is the best yeahhh!!!

    ReplyDelete
  3. this place is very near to my house :) hihi..
    belum pernah makan kat kedai tu lagi. maybe next time

    ReplyDelete
  4. u should try Liza.. sedap gak, view pun menarik..

    ReplyDelete

Post a comment

Pinkygroupsaid

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…