Posts

Showing posts from June, 2015

Sambal Tumis Udang

Image
Assalamualaikum, Memandangkan ada yang tanya macam mana sambal udang aku kehitaman warnannya. adakah ada letak kicap atau sebarang pewarna tiruan yang menjadikan sambal aku sebegitu rupa.Macam mana cara nak sediakan dan ape ramuan rahsia. hoihoi..hagak-hagak lah takda ramuan rahsia der. Heheh.. am not the expertise dalam bidang masakan, tapi yang pasti aku suka memasak. Memasak apa saja yang tergerak diminda. Agak2 tak tahu aku search Mr Google sudah. So resepi yang aku nak sahre kali ni adalah Sambal Tumis Udang. Bahan-bahan Udang bersize sederhana dalam 10 ekor Bawang besar 2 (satu diblend 1 lagi potong slice) 2 ulas bawang putih (blend) 1 sudu besar cili boh 1 sudu besar gula melaka sedikit air asam jawa ikut tahap kemasaman yg korang suka garam secukup rasa daun bawang sebagai hiasan dan tambahan rencah Cara-cara Goreng udang sekejap dlm minyak sederhana. Toskan letak tepi. (jangan dibuang air udang tadi ok.) Tumiskan semua bah

Ikan kembong masak stim dari SDTKC

Image
Aku bukanlah tukang masak yang paakar untuk menyiapkan juadah yang superb!! bagi aku apa yang teringin dek tekak, insyaAllah aku akan cuba usahakan belajar. Zaman dah maju. Segalanya terlalu mudah untuk di kenali dan diketahui. Apa susah Mr Google kan hado. So Resepi kali ni adalah kembong masak stim. Actually kalau korang nak pakai ikan ape sekalipun ikut suka lah, masing-masing punya selera. Kenapa aku guna kembong tak guna jelawat ke kerapu atau bawal?? jawapan adalah sangat simple. Aku tak makan ikan besar dan paling utama aku hanya makan ikan kembong. Tapi sekarang dah blaja mkn ikan tongkol.. Lagi-lagi dalam masakan singgang atau gulai nasi dangan perghh!!boleh tahan..  Jom berbalik pada resepi stim aku ni.. Jangan korang baca naik stim lak.. haipp.. notty. Ini adalah pertama kali aku masak stim. Mana dapat resepi?? Google sudah.. Senang ngupanya masak stim ni ek.. so  Bahan-bahannya Ikan kembong 2 ekor (size sederhana) 1 biji asam boy @ gantikan dengan 1sk

Cara /petua penyediaan sambal belacan supaya tak berbau tapi ada rasa belacan

Image
Cara /petua supaya sambal belacan tak berbau belacan nan busuk tapi ada rasa belacan. tajuk panjang giler ek.. Bahan Cili api 20-30 tangkai 1sb gula pasir / gula merah  1st garam halus 3 biji limau nipis (diperah dan di ambil patinya) 1 sudu besar cuka makan Belacan sebesar ibu jari Bawang merah/bawang besar Petuanya : Bawang dan belacan dibakar atas api sehingga garing (bukan hangus yer) cara penyediaan: Masukkan semua bahan dalam blender kecuali pati limau dan cuka(sekarang dan moden dik.. semua masuk blender sudah. nak tumbuk menumbuk pakai batu lesung ni, haru jiran tetangga degar kalau duk umah apartment macam aku ni) dan blend kan semua sehingga lumat. kemudian alihkan kedalam mangkuk danmasukkan pati limau serta cuka tadi. Sedia dihidang dan dicicah dengan pelbagai ulaman bagi yang meminati sayuran hijau dan ulaman.  P/s : percaya atau tidak bau sambal belacan kat tangan takkan ada.. hihi.. enjoy ur sambal belacan sampai lebam yer

Nasi Goreng Planta dengan Telur dan Sosej Kegemaran Azriel

Image
Nasi Goreng Planta dengan Telur dan Sosej nampak simple tapi rasanya sangat sedapppp... Kali ni aku nak shared resepi nasi goreng kegemaran azriel yang mana sangat sesuai bagi kanak-kanal satu tahun ke atas. Yer Azriel sukakan nasi.. Dan selalunya bukan nasi putih semata. Kalau boleh nasi nak kena ada perasa. Dan warna. Paling penting kena ada rasa sikit pedas. Iyer awak..awak sume Azriel suka makan pedas. Kalau gulai lemak cili api, kari mamak atau sambal nasi lemak memang dia akan makan bertambah lah jawab nya. Tapi berpadalah nak masak pun kan?? pedas budak apa lah sangat. So Nasi goreng yang aku maksudkan adalah  "Nasi Goreng Planta dengan Telur dan Sosej" . Cara tersenang termudah untuk memasak yer. Penyediaan yang sangat ringkas. Bahan-bahan 1 ulas bawang putih (diketuk) 1ulas bawang merah (cincang nipis) stgh kiub pati ayam Knorr 1 st cili boh (taknak pun xpe) 3 ketol so9sej ayam (Ramlee) - Potong slice 1sb planta 1 biji tel

WonderMamaX AvenueK

Image
Selama ni teringin sangat nak merasa makan kat WonderMama kat Avenue K. Hurm.. Ramai yang cakap makanan kat sini best. So tergerak hati makan lunch kat sini dengan opismate aku. So yang aku order adalah.. Aku punya gambar Catalog punya gambar Nyonya Mee Siam RM15.90 Pertama kali rase macam makan bihun goreng berjuahkan asam pedas. Rase boleh tahan sebab ada masam-masam manis pedas. kira variant taste dalam satu bowl. Mama Kampung fried rice ni plak, rasa macam makan nasi goreng mamak. Siap ada petai cincang lagi dalam tu.. caya tak.. gegeh kawan aku kaji bahan dalam hidangan dia. Tapi kata dia sedap.. cukup rasa dan sifat.  Gambar aku Gambar catalog Mama Kampung Fried Rice RM15.90 Aku boleh bagi 5***** kat pandan layer ni sebab.. sumpah sedap.. pandan layer RM9.50 Neslo RM7.50 Apa yang aku boleh katakan, harga dia sedikit mahal, maybe dia punya service charge dan juga suasana cozy dalam kedai tu. Makanan dia nak kata sedap sangat tu takdalah boleh-boleh aja. Tapi kena cuba lah bagi ya

Gempa bumi di ranau 5/6/20015 7.15am

Image
KOTA KINABALU: Satu gempa bumi dengan kekuatan 6.0 pada skala Richter berpusat di 6.1 utara, 116.6 timur, kira-kira 16 kilometer di barat daya Ranau berlaku jam 7.15 pagi tadi. Gempa yang dikesan di kedalaman 54 kilometer di bawah tanah itu dirasai di sekitar Ranau, Tambunan, kawasan pedalaman dan pantai barat termasuk Tuaran, Kota Kinabalu, Beaufort dan Kota Belud. Difahamkan, beberapa premis perniagaan termasuk bank dan pejabat kerajaan mengalami keretakan serta cermin pecah berikutan gegaran kuat berkenaan. Di Kota Kinabalu, penduduk di apartmen serta kakitangan awam dan swasta di bangunan tinggi diarahkan mengosongkan premis serta-merta. Sementara itu, Pengarah Jabatan Meteorologi Sabah, Abdul Malek Tussin, berkata gegaran dirasai di seluruh kawasan pantai barat, utara dan pedalaman Sabah selain turut dirasai di Sandakan. Ranau dikenal pasti paling teruk terjejas dengan beberapa bangunan dikatakan mengalami kerosakan berikutan kedudukannya paling hampir dengan pusat gempa. Sementa

Gempa bumi di ranau 5/6/20015 7.15am

Image
KOTA KINABALU: Satu gempa bumi dengan kekuatan 6.0 pada skala Richter berpusat di 6.1 utara, 116.6 timur, kira-kira 16 kilometer di barat daya Ranau berlaku jam 7.15 pagi tadi. Gempa yang dikesan di kedalaman 54 kilometer di bawah tanah itu dirasai di sekitar Ranau, Tambunan, kawasan pedalaman dan pantai barat termasuk Tuaran, Kota Kinabalu, Beaufort dan Kota Belud. Difahamkan, beberapa premis perniagaan termasuk bank dan pejabat kerajaan mengalami keretakan serta cermin pecah berikutan gegaran kuat berkenaan. Di Kota Kinabalu, penduduk di apartmen serta kakitangan awam dan swasta di bangunan tinggi diarahkan mengosongkan premis serta-merta. Sementara itu, Pengarah Jabatan Meteorologi Sabah, Abdul Malek Tussin, berkata gegaran dirasai di seluruh kawasan pantai barat, utara dan pedalaman Sabah selain turut dirasai di Sandakan. Ranau dikenal pasti paling teruk terjejas dengan beberapa bangunan dikatakan mengalami kerosakan berikutan kedudukannya paling ha

SEPHORA it palette NEUTRALS Review.

Image
Dinner yang lepas, company tempat aku keje ada anjurkan family dah dah malam tu kami ada dinner yang bertemakan MTV Awards Night. Biasalah kalau MTV ni warna yang terlibat adalah funky colors semestinya warna-warna berani kan? So i decided to bought this palette dari Sephora. Nak tengok end result lepas apply...   Review : Warna palllette yang menarik dan ada sedikit glitter so akan buatkan mata nampak bundar dan drastik effect pada mata bila apply. Tekstur palette yang sedikit powder dan fine, so nak bagi warna kekal basahkan sikit brush korang ok. Memula pakai maybe nampak sedikit keterlaluan warnanya. Tapi lame kelamaan warna tu akan blend dengan minyak muka korang dan hasilnya kebaBOOM!! korang akan suka. Begitu jygak aku. Harga : RM120 + eye-shadow brush + pencil liner utk mata.  Untuk rujukan boleh refer how I apply my eye shadow palette referring palette no ok. Enjoy my finishing look for my MTV Awards Eyes Make up