Posts

Showing posts from February, 2015

Letihnya tubuh sakitnya belakang ni hah

Image
Letihnya 2, 3 bulan ni. Badan ni trasa lemah betul. Sakit belakang aku plak makin menjadi jadi. Tah kenapa. Bila check kata doktor kesan dari case epidural yang doktor injected masa lahirkan Azriel. Letihnya badan. Keje opis macam biasa lah. Hari-hari akan ada paper yang kena buat, belum keje kat umah. Bayangkan kudrat aku akan bekerja 7hari seminggu non stop. Akulah pekerja. Akulah isteri. Akulah ibu dan aku jugak lah student. Sakit belakang memang tak penah kurang. Menjadi jadi sengal urat belakang ni. Tah apa yang silap. Berdiri lame sikit pun sakit apatah lagi duduk. Baring pun boleh jadi lenguh lumpuh satu badan. Makan ubat . Vitamin dah macam-macam, masih jugak tak elok. Bahu pun sakit.. kira dah macam orang tua lak ngase.. sengal satu badan. Bila pikir balik. Nak jer buat tak tau kat semua keliling. Tugas seorang wanita bekerja macam aku bukanlah mudah. Sebabnya terlalu banyak benda aku nk kena buat sendiri dan semua tu memerlukan kuvdrat yang kuat. Bayangkan start dari bangun t

Letihnya tubuh sakitnya belakang ni hah

Image
Letihnya 2, 3 bulan ni. Badan ni trasa lemah betul. Sakit belakang aku plak makin menjadi jadi. Tah kenapa. Bila check kata doktor kesan dari case epidural yang doktor injected masa lahirkan Azriel. Letihnya badan. Keje opis macam biasa lah. Hari-hari akan ada paper yang kena buat, belum keje kat umah. Bayangkan kudrat aku akan bekerja 7hari seminggu non stop. Akulah pekerja. Akulah isteri. Akulah ibu dan aku jugak lah student. Sakit belakang memang tak penah kurang. Menjadi jadi sengal urat belakang ni. Tah apa yang silap. Berdiri lame sikit pun sakit apatah lagi duduk. Baring pun boleh jadi lenguh lumpuh satu badan. Makan ubat . Vitamin dah macam-macam, masih jugak tak elok. Bahu pun sakit.. kira dah macam orang tua lak ngase.. sengal satu badan. Bila pikir balik. Nak jer buat tak tau kat semua keliling. Tugas seorang wanita bekerja macam aku bukanlah mudah. Sebabnya terlalu banyak benda aku nk kena buat sendiri dan semua tu memerlukan kuvdrat yang kuat. Bayangkan start dari bangu

From my point of view BB Cream by SEQY BEAUTY.

Image
Assalamuaalaikum, kali ni aku nak share dengan korang satu produk kecantikkan iaitu BB Cream keluaran bumiputra. Tak sangka kan, anak melayu pun mampu jadi founder untuk produk kecantikkan, tak semestinya nak tunggu sekaya dan sefemes Dato' CT. Dari kalangan kebanyakkan pun mereka mampu hasilkan satu fomula yang menjadi sebutan ramai iaitu SEQY BEAUTY BB Cream. Sapa yang masih waswas dan kurang yakin pada produk ni, meh aku explain satu persatu bagi korang paham apa fungsi dan kebaikan BB Cream ni. So kenalah korang standstill kat page aku ni kalau betul korang berminat nak tahu nak cuba atau nak beli. Kesemua keterangan yang aku huraikan nanti, adalah dari hasil research aku sendiri. Yer! aku buat experiment kat kulit muka aku sendiri yer tuan puan. Tak caya korang baca sampai abis ek. Bagi korang yang tak suka make up tebal-tebal, nak bajet-bajet make up no make up, inilah salah satu bahan yang mampu memanipulasikan pandangan orang bila memandang korang dengan pemak

Tutorial bentuk kening tanpa perlu bercukur.

Image
Ok segelintir kawan-kawan duk bising dan kerap tanya, macam mana aku buat kening aku, kata dorang nampak tersusun rapi. Cukur ek? Eh..eh.. taklah ni memang macam ni. Tapi kalau tengok betul-betul sangat tak lawa. Tapi kalau kena gayanya boleh bikin dia bagi nampak kemas dan sharp.Dan  aku di minta untuk update cara tatarias untuk bentukkan kening. Alhamdulillah berkat belajar kelas make up dengan Cik Pn Farah Adnan (MUA). Biasanya nak buat tuto ni lebih afdal kalau buat berbentuk video, tapi tula masa asyik tak mngizinkan, dan aku rasa ini cara terpantas aku mampu sediakan.  So tak nak celoteh banyak jom layan step gambarajah yang bakal aku share kat sini yer. Ok ini yang korang kena adakan yer. seperti Brush kening, Pensiliner/eyebrow pensil ,corrector/foundation dan eye pallete. cukup lah.    Lukiskan lakaran kening yang di ingini seperti gambar aku tunjuk kat bawah, ikut suka  korang lah nak jenis lakaran macam mana sekalipun, menegak, melintang t

"smokey eye day out" Tutorial

Image
Ok kali ni entry aku kita borak pasal make up stuff je ok. Biasanya aku zaman bujang rajin lah jugak duk update pasal product review ni, memandangkan bujang kan?. Tapi lepas ada anak ni paham-paham jela yer. Cuma sejak Azriel dah besar sikit dan mudah nak kendali, serta en suami da belikan gadget/device yang mana sangat banyak membantu aku memudahkan kerja ,so gigihlah aku menghupdate segala aktiviti selagi sempat dan kerja documentation aku selesai. Boleh lah aku proceed dengan entry baru.  Berbalik kepada tujuan entry aku kali ni. Ramai yang tanya dan ada je yang tegur tentang coretan pada wajah. Ada yang cakap "sempat ko tonyoh muka kaler-kaler ek?, Eh make up beria pukul brapa bangun? ataupun Hakak takda lah nak rajin macam kau ni dik, dah ada anak nak tonyoh-tonyoh muka ni memang takda masa lah. nak solat lah nak urus anak lah belum lagi bab uruskan laki. Alahai kak. Jangan lah macam tu. Masa kita anak dara dulu bukan main lagi ko nak maintain melecun bak retis, takkan dah k

NYX Make up Haul Lipstick Review

Image
Sebenarnya dah lama nak buat entry review pasal NYX make up product ni. Terutama lipstick dorang. Menjadi kegilaan ramai, termasuklah aku. Yela harga pun budak skolah pun mampu bayar. Semestinya kualiti dan finishing sama bagus dengan jenara terkenal dipasaran. Sape tak kenal NYX memang lah kan. Kalau pergi Mall atau masuk Sephora outlet, dalam banyak-banyak standside brand. NYX lah asyik stok habis je. Betul.. sebabnyaa aku sendiri alami. Ini barang baik..ini barang baik (eh nyanyi plak). So Jumaat lepas, sempat lah aku menyinggah  masuk Sephora dan melilau cari kot kaler yang aku nak tu ada ke tak. Ternyata langkah kanan. Wah.. lompat-lompat sambil tepuk bntang spuluhsatuduaa.. Nah Hasilnya... Selamat poket aku. Warna popular yaang menjadi wanted. Tapi aku beli 3 jenis matte dan 2 lagi jenis glossy. Jenis matte kat atas seperti korang nampak. Matte ni, finishing dia, akan nampak macam creamy gitu. macam korang sapu peanut butter kat bibir. tak berkilat dan nam

Za Lips Essence and Plumper Lips Review

Image
Ok review kali ni melibatkan lips essence yang mana ia sangat berguna kepada pemilik bibir kering macam aku. Yer bibir aku memang mudah kering, so gigihlah setiap kali aku akan menyapu lipbalm untuk memastikan bibir aku sentiasa kelihatan lembab. Dan pulak aku ni jenis pengemar geget bibir, so kehdahnya kalau aku pakai lipstick biasanya kekal 15 minit pertama, yang lain tinggal kerak sebab menjadi kebiasaan aku duk kupil bibir guna gigi. So Bulan lepas aku ada pergi Guardian store pahtu akak promoter tu beria bonar duk promote product Za ni. Dan aku memang jenis pantang orang racun cakap bagus, mula lah mengeletis nak beli dan cuba. Ternyata end result selepas pemakaian selama 1bulan membuahkan hasil yang memuaskan. Bibir jarang merekah dah nampak moisture. Kelebihannya aadalah bibir akan kekal lembab sepanjang hari, dapat mengurangkan kadar rekahan dan kulit kering pada bibir, sapuan nipis sudah cukup untuk menjadikan bibir korang kelihatan seperti memakai lipsgloss. Kandunga