Posts

Showing posts from January, 2015

Maggi Royale kegilaan apakah ini?

Image
Kot aku sembang ada yang akan cakap aku tipu, Tapi itulah hakikatnya, kesedapan yang membuatkan korang ketagih. Yang menjadikan aku kata ia gila adalah dengan harga RM7 hanya isian 4 bungkus Maggi sahaja di dalamnya membuatkan en asben sanggup borong stok dah macam kedaai runcit rumah aku dibuatnya. Secara jujurnya en asben yang terlalu sukakan Maggi sebab itulah makanan ringkas yang wajib ada, sebabnya ia ringkas dan mudah disediakan. Aku gitu-gitu je. Sehinggalah en asben beria duk racun aku supaya cuba try test perisa Maggi baru iaitu Korean Spicy dan  Kari Seafood. Yang pasti aku dah rasa kedua-duanya. Yang Korean Spicy tu, memang spicy tahap berasaap telingaa, sesuai untuk mereka yang suka makan pedas macam aku. Biasanya aku tumpang mangkuk en asben je. Tapi gambaar kat bawah ni adalah kegilaan aku menyediakan Maggi Kari Seafood dengan lebih teratur lah sanggat .   Yer aku siap tumis bagai masuk sayur sume tambah lak cili api, end result.. Perghhhh!!! kalah maggi letop.. T

DiGi iPhone 4SURE 4 ME’

Image
Entry kedua yang bakal aku ceritakan adalah, rayuan dan pemohonan serta berharap yang aku mampu dan layak dipilih sebagai pemenang Digi iPhone 4S. Dan antara sebab musabab adalah ; Since 2007 aku adalah pengguna DIGI line yang tegar. Dan Telco ke dua aku selepas Digi adalah Celcom. Dari situ perbandingan dapat dilihat bila ia melibatkan quota dan cas-cas tersembunyi. Ternyata Digi buatkan perancangan belanjawan pada telco part adalah menjimatkan. Juga tidak dapat dinafikan kenapa aku nak sangat iPhone 4S ni adalah, size solid dan system peranti yang menggunakan IOS latest version menjadikan aku sangat teruja nak memiliki.  Semua sedia maklum tentang kemudahan yang terdapat pada iPhone 4S, dimana ia amat memudahkan kita semua untuk dikendalikan. Kecanggihan system yang ada padanya membuatkan semua orang teruja. Apa yang menarik pada iPhone adalah bila ia melibatkan media social seperti Instagram. Jangan tak tahu hanya iPhone (IOS) sahaja yang boleh REPOST tentang post yang ingin di kon

DiGi iPhone 4SURE 4 ME’

Image
Entry kedua yang bakal aku ceritakan adalah, rayuan dan pemohonan serta berharap yang aku mampu dan layak dipilih sebagai pemenang Digi iPhone 4S. Dan antara sebab musabab adalah ; Since 2007 aku adalah pengguna DIGI line yang tegar. Dan Telco ke dua aku selepas Digi adalah Celcom. Dari situ perbandingan dapat dilihat bila ia melibatkan quota dan cas-cas tersembunyi. Ternyata Digi buatkan perancangan belanjawan pada telco part adalah menjimatkan. Juga tidak dapat dinafikan kenapa aku nak sangat iPhone 4S ni adalah, size solid dan system peranti yang menggunakan IOS latest version menjadikan aku sangat teruja nak memiliki.  Semua sedia maklum tentang kemudahan yang terdapat pada iPhone 4S, dimana ia amat memudahkan kita semua untuk dikendalikan. Kecanggihan system yang ada padanya membuatkan semua orang teruja. Apa yang menarik pada iPhone adalah bila ia melibatkan media social seperti Instagram. Jangan tak tahu hanya iPhone (IOS) sahaja yang boleh REPOST tentang pos

‘DiGi iPhone 4SURE MOST AFFORDABLE’

Image
Seperti semua sedia maklum, peranti media terulung dan termudah diabad ini adalah telefon mudah alih yang banyak memberikan kesenangan kepada kita semua dalam menyampaikan sesuatu termasuklah nak update apa-apa status sahaja. Tapi nak pakai phone pun takkan nak pakai prepaid untuk serve internet. Untung-untung haruslah line. Dah semestinya kena cari yang menjimatkan serta mampu bayar. Bukan kata pakai prepaid tak bagus tapi, bayangkan dalam duk syok bersosial dilaman cyber tiba-tiba.. Krik…Krik… lorh kredit dah abis, mula lah terkial-kial cari kedai top up kan. So Untuk pengetahuan korang DIGI ada offer plan pakej untuk gadget dimana korang juga mampu untuk memiliki Iphone 4S siap bersama IDigi Plan. Ok mari kita sama- sama buat pernilaian kepada table cost yang korang kena spend bagi 3 jenis most wanted Telco in Malaysia. Dan dari pemerhatian yang korang sendiri dapat lihat bahawasanya Plan IDigi 88 adalah sebanyak RM55 bagi Iphone 4S 16GB compare to 2 telco lain yang mana jika di c

‘DiGi iPhone 4SURE MOST AFFORDABLE’

Image
Seperti semua sedia maklum, peranti media terulung dan termudah diabad ini adalah telefon mudah alih yang banyak memberikan kesenangan kepada kita semua dalam menyampaikan sesuatu termasuklah nak update apa-apa status sahaja. Tapi nak pakai phone pun takkan nak pakai prepaid untuk serve internet. Untung-untung haruslah line. Dah semestinya kena cari yang menjimatkan serta mampu bayar. Bukan kata pakai prepaid tak bagus tapi, bayangkan dalam duk syok bersosial dilaman cyber tiba-tiba.. Krik…Krik… lorh kredit dah abis, mula lah terkial-kial cari kedai top up kan. So Untuk pengetahuan korang DIGI ada offer plan pakej untuk gadget dimana korang juga mampu untuk memiliki Iphone 4S siap bersama IDigi Plan. Ok mari kita sama- sama buat pernilaian kepada table cost yang korang kena spend bagi 3 jenis most wanted Telco in Malaysia. Dan dari pemerhatian yang korang sendiri dapat lihat bahawasanya Plan IDigi 88 adalah sebanyak RM55 bagi Iphone 4S 16GB compare to 2 telco lain yang man

Weekend gateaway Lexis Port Dickson

Image
Kalau ikutkan banyak lagi entry yang aku tak sempat nak update. Yer aku tahu bukan ada yang beria nak baca, apa aktiviti aku seharian dan apa aku dah achieved dalam hidup seharian aku. tapi tula aku mmg suka nak update. Share apa yang patut. Kot-kot ada yang sudi nak baca. Dan pada yang dah baca even just as a silent reader aku dah cukup gembira. Sekurang kurangnya hasil penulisan marhain macam aku ni. masih ada yang sudi nak baca. Untuk update kali ni aku nak update aktiviti Hujung minggu yang mana, en suami telah tempah satu pakej holiday untuk kami sekeluarga (hamboi bunyi sekeluarga tu macam besar kan) 3 beranak je kot. So destinasi kali ni, adalah Lexis Port Dickson. Sebelum ni kaan aku pergi ke Sepang. Untuk Lexis adalah lawatan kali ke 2 aku kesini. Yela mula mula sampai sana aku pergi bersempena Family Day ( honeymoon ). Dan kat situlah terjadinya Azriel. Alhamdulillah!! hahah.. So kali ni kami pergi dengan adanya Azriel bersama. Keadaan yang masih tak berubah dan susun atur se

Weekend gateaway Lexis Port Dickson

Image
Kalau ikutkan banyak lagi entry yang aku tak sempat nak update. Yer aku tahu bukan ada yang beria nak baca, apa aktiviti aku seharian dan apa aku dah achieved dalam hidup seharian aku. tapi tula aku mmg suka nak update. Share apa yang patut. Kot-kot ada yang sudi nak baca. Dan pada yang dah baca even just as a silent reader aku dah cukup gembira. Sekurang kurangnya hasil penulisan marhain macam aku ni. masih ada yang sudi nak baca. Untuk update kali ni aku nak update aktiviti Hujung minggu yang mana, en suami telah tempah satu pakej holiday untuk kami sekeluarga (hamboi bunyi sekeluarga tu macam besar kan) 3 beranak je kot. So destinasi kali ni, adalah Lexis Port Dickson. Sebelum ni kaan aku pergi ke Sepang. Untuk Lexis adalah lawatan kali ke 2 aku kesini. Yela mula mula sampai sana aku pergi bersempena Family Day ( honeymoon ). Dan kat situlah terjadinya Azriel. Alhamdulillah!! hahah.. So kali ni kami pergi dengan adanya Azriel bersama. Keadaan yang masih tak berubah dan susun

Ayam KFC masak cara SDTKC

Image
Bukan susah nak buat ayam KFC. Yer beli tepung segera dah pap..pap.. campak dalam bekas, celup telur gaul tepung. Ehh.. jap.. silap tu. Tetap jugak takkan jadi macam ayam KFC ok. So aku ada trick macam mana nak goreng ayam dan mendapat hasil keranggupan sama macam ayam kat KFC. Ok mudah saja deh.. bahan-bahannya adalah Bahan tepung gaul 1 kotak Tepung goreng ayam segera / 1 cawan tepungtepung gandum 1 sudu kecik blackpepper powder/ serbuk kari/ serbuk lada (ikut tahap kepedasan dan ke originalan yang korang suka. Secubit Garam, atau secukup rasa 1/2 cawan Tepung jagung satu sudu kecik baking powder. bahan-bahan diatas  ni gaulkan sekali semuanya. Bahan untuk celup 1 biji telur ayam 1 kicap sos Meggi cubit garam 1 biji bawang putih (tak nak pun takpe) cukup rasa Pukul hingga semuanya sebati yer. 1 Bekas tupperware bertutup. Macam biasa adunan ni cukup untuk setengah ekor ayam. Celupkan ayam ke dalam bancuhan telur. kemudia

Cara Masak Sardin Ringkas dari SDTKC

Image
Semalam dapat whatapss dari en asben, dalam jam 8.30malam camtu. Katanya nak mintak aku tanakkan nasi sebab dia nak balik makan, normally dia akan makan malam kat luar sebab hari rabu adalah hari sukan dia bersama kawan-kawan. Yela alang-alang dah lepak keluar peluh bersama kawan-kawan apa salahnya tolonglah makan kat lua sebab..sebab dapatlah aku rehatkan jari tangan aku dari bersilat kat dapur. Tapi malam semalam dia text aku katanya teringin makan sardin. Yer sekali lagi aku masak menu yang tak penah aku masak iaitu SARDIN.  Buat pengetahuan korang, aku paling tak suka sardin, aku tak suka, bau sardin, tak suka rupa sardin dan memang kalau orang makan sardin sebelah aku pun aku rase dah geli anak tekak. Tak tahu kenapa, janganlah marah kat aku, sebab aku memang tak boleh makan sardin. tak suka! tak suka! Tapi sebab en asben dah teringin sangat aku tabahkan jua masak dengan penuh rasa ikhlas, macam biasa menu datang dari Mr Google, so gigihlah aku mengkaji bahan. Dan yan

Resepi kari ringkas dari SDTKC

Image
Ini adalah pertama kali seumur hayat aku masak kari, Yeah.. but still not good as kakak In Law aku. Kak Nor, kari untuk roti jala die, wa cakap lu memang terbaik!! jilat kuku tangan kalau makan, likat lekat rempah yang terkandung dalamnya sangat lah akan buatkan kau teringat. Takpa nanti aku blaja lak dengan dia. So Kari yang ni plak Officemate aku yang ajar dan die yang bagitahu yang buat kari ni semudah 1,2,3. janji koyakin bahan yang kau campak tuh adalah bahan untuk menjadikan masakan kau akan merasa seperti kari. So Gambar di atas adalah dari hasil keje tgn aku sendiri. Terasa bangga lah jugak selepas pertama kali percubaan, dapat pujian dari en asben. Korang mampu? yer..yer aku tahu mampu. sebab korang memang pro bab bab masak gulai mengulai ni. Aku memang ke laut lah. Tapi berbekalkan semangat dan ikhtiar tak henti-henti, sanggup mintak si Wani temankan masuk pasaraya beli bahan. So malam tu Alhamdulillah tercipta satu menu dengan hasil air tangan sendiri. ( Ok sila tep

Azriel dan spaghetti

Image
Azriel dan spaghetti tak dapat dipisahkan. Kenapa aku cakap camtu? Sebab itulah food yang paling die gemar bila aku memasak. Yes of cause! Nasi pun dia suka, boleh dikata dia ni makan segala lah, not a choosy person lah. Tapi kalau masuk bab spaghetti dia yang pertama. Sambil buat bunyi ommnomnomnom. Weekend yang lepas aku masakkan Bolognese meatball on Saturday. Nak tahu dia makan pagi siap bertambah, dan tengah hari pun makan lagi siap bertambah, Ok dia sangat sukakan spaghetti. So terdetik untuk aku buat breakfast pada Ahadnya spaghetti lagi untuk hidangan paginya. Daddy? Kena rela walaupun daddy punya perut sangat lah sensitive kalau tak dapat makan nasi. Takpa lah dad, bagi ruang untuk anak manja-manja ok. Azriel kuat makan. Ahad pagi aku buat oglio olio.. (eh betul ke aku eja ni??) lantak lah.. tapi version aku lah selalunya buat oliooglio ayam kalini buat seafood la plak. Nampak gaya takda beza, Azriel tetap suka makan. Tak caya jap aku post gambar di saat Azriel tenga

Azriel 1 Tahun 8 bulan.

Image
Kisah teruna kesayangan kami Zairiel Azriel Hezry. Sekarang usianya dah 1thun 8bulan. Alhamdulillah semakin sihat cerdik dan pandai mengambil hati. Paling best bila dalam tempoh sekarang dia dah boleh bercakap. Walau menggunakan bahasanya yang tersendiri. Paling terbaru Azriel dah pandai hafal ABC dengan lancar tapi dalam dailet dan pelat seorang toddler la. Sampai huruf G je. Selepas tu dia mesti diam ataupun ubah topik lain. Hahahah takpa anak oii mommy paham, jangan nak stress bukannya nak kena amik peksa. Ini jugak dibuktikan oleh pengasuh sendiri yang Azriel sangat aktif dan pandai menghafal ABG dengan lancar walau pelat tapi Pengasuh pun terkejut "kagum katanya sebab compare to salah seorang budak yang dia jaga usia tua setahun dari Azriel sangat ketara. Azriel sememangnya macam overdose atau lebih senang dikatakan hyperaktif. Memang sejak dari lahir, walau lahir tak cukup bulan tapi dia sangat aktif, kuat makan, kuat menyusu, aktif bermain, berlajar apatah lagi sangat mudah