Skip to main content

Dream Trip to Macau

Dream Trip to Macau

Dalam duk beleh belek page nuffnang, teriba ada terbaca satu contest “ Dream Trip to Macau”. Ini juga aku dapat info dari blog IM (tahnks IM). OK contest kali ni aku mestilah menceritakan tahap ke excited kan aku untuk join Dream Trip to Macau. Honestly aku memang tak penah sampai sana. Teringin jugak sebab last company trip aku tak dapat join (sedih).
Tiga Perkara Paling Menakjubkan yang membuat  aku nak sangat melawat Macau, adalah kerana Dengar baca, tengok serta pengalaman dari keluarga dan rakan taulan yang Macau adalah tempat yang bagus untuk dilawati kerana terdapat tempat-tempat menarik yang mampu buat korang rasa tak nak balik Malaysia. (iyer ker?) wendu nasi lemak kang…


Serba sedikit tentang Macau.


Macau - terletak di tebing barat Pearl River Delta di selatan Wilayah Guangdong , China - berdekatan dengan bandar Tanah Besar Zhuhai dan terletak kira-kira 60 kilometer di sebelah barat Hong Kong. Macau terdiri Semenanjung Macau, Pulau Taipa dan Coloane. Semenanjung Macau adalah hab wilayah dan disambungkan kepada Pulau Taipa oleh tiga jambatan jalan raya. Beberapa hotel resort antarabangsa yang besar dengan infrastruktur sokongan baru - terletak di atas tanah tebus semula antara Taipa dan Coloane dalam daerah yang baru dibangunkan dikenali sebagai Cotai. Pada tahun 2005, Pusat Sejarah Macau telah tercatat didalam Senarai Warisan Dunia UNESCO terhasil oleh keunikan sejarah dan persekitaran kebudayaan. Kini Macau menempatkan dirinya sebagai Pusat Dunia Pelancongan dan Riadah kerana ia membangun sebagai destinasi pelancongan antarabangsa yang berkualiti.


Bila baca full profile tentang Macau terus terpanggil untuk mencuba nasib dalam masa yang sama mampu diberi peluang untuk mengali dengan lebih dekat tentang susur galur pemerintahan juga warisan budaya masyarakat dan kepercayaan mereka. Disamping itu juga dapatlah kiranya kita merasai keindahan alam semulajadi di Macau.
Antara tiga perkara yang menabjubkan untuk wajib melawat Macau adalah Shopping tanpa had,melawat tempat menarik dan bergambar di setiap tempat yang Berjaya aku jejaki. Seperti


Macau Giant Panda Pavilion



Memandangkan aku pengemar binatang terutama kucing, teringin sangat nak peluk Panda secara live.(bestnya...). Macau Giant Panda Pavilion terletak di bukit di Seac Pai Van Park di Coloane dalam susun atur berbentuk kipas kira-kira 3000m2, Macau Giant Panda Pavilion direka untuk menggabungkan alunan semulajadi rupa bumi dengan ciri-ciri seni bina.
Pavilion ini terdiri daripada dua 330m2 suku aktiviti tertutup dan 600m2 kawasan luar untuk  kawasan pameran tertutup 900m2. Dua laluan menonton dari ketinggian yang berbeza menyelaraskan sepanjang pinggir hadapan kipas susun atur kawasan aktiviti tertutup, diakses oleh dua aliran pengunjung. Kemudahan dalaman termasuk pusat logistik dengan sarang panda, buluh-basuh dan rumah penyimpanan, bilik penyediaan makanan, makanan gudang 
.
The House of Dancing Water


Dicipta dan diarahkan oleh Franco Dragone, sebanyak USD250 juta dikeluarkan untuk  ‘The House of Dancing Water’, ianya adalah persembahan berasaskan air  yang indah juga cemerlang di dalam meluahkan budaya Asia di atas pentas.
Digambarkan oleh mereka yang penah jejak tempat ini ianya macam Istana Budaya tetapi persembahan jalan cerita dan lakonan artis artis tersebut memang mantap ditambah pula dengan aksi aksi menarik mereka. Korang akan terpukau bila dapat menonton aksi mereka kerana mereka berjaya membawa korang untuk menghayati jalan cerita dan korang akan rasa seperti berada dalam jalan cerita.

Macau Science Center





Macau Science Center - direka oleh arkitek Cina-Amerika terkenal di dunia I.M. Pei - adalah berwarna perak dan berbentuk kon dari luarnya. Terdapat empat belas galeri diatur dalam lingkaran yang berbentuk gerbang tersebut.
Yang ni pula lebih kurang macam Pusat Sains Negara kita. Ia direka oleh arkitek China-Amerika  yang terkenal di dunia iaitu IM Pei. Terdapat empat belas galeri diatur dalam lingkaran dan satu lagi dengan bentuk gerbang.

Selepas Beijing dan Hong Kong, Macau adalah kota ketiga di dunia yang memiliki 8000 x 8000 pixel skrin peralatan. Ia juga menjana kesan 3D melalui sistem unjuran 3D definisi tinggi di Teater Angkasa Planetarium, sistem digital yang pertama pada masa yang sama dilengkapi dengan ultra definisi tinggi (8000 x 8000) dan kesan visual 3D di dunia – semuanya direka bentuk untuk memberikan pengunjung gambaran yang menghiburkan dari pendidikan ke dalam dunia menarik sains. Selain itu, model berskala sama daripada kapal angkasa Shenzhou-VII dan beberapa robot pintar automatik akan dipaparkan di Macau Science Center.
Last but not least adalah SHOPPING!!!
Jujur cakap sape tak suka shopping, sekarang bukan golongan wanita sahaja tapi kaum lelaki pun tak nak kalah. Dan aku dapat tau Macau adalah tempat terbaik untuk shopping. Dari barang semurah sekupan hinggalah yang paling mahal dah berkualiti. Info dari
SHOPPING TANPA BATASAN dan TARIKAN PELANCONG KE MACAU

 Anda boleh menjumpai banyak kedai-kedai bebas cukai dan berjenama yang diiktiraf di peringkat antarabangsa di Macau. Malah, pengunjung sukar untuk membuat pilihan dengan ratusan jenama mewah di kedai yang perlu dikunjungi di Wynn Esplanade, Shoppes Grand Canal, Shoppes at Four Seasons, Shoppes Cotai Central, The Boulevard in City of Dreams, One Central Macau dan Galaxy Macau - The Promenade termasuk New Yaohan Department Store, Macau Fisherman Wharf, Hotel Lisboa, The Landmark Macau dan Grand Lapa Hotel. Kedai bebas cukai di Terminal Feri Macau dan Lapangan Terbang Antarabangsa Macau juga destinasi membeli-belah mewah yang popular.
Ini adalah tempat yang aku teringin sangat nak jejaki.

Berharap sangat  Macau Government Tourist Office (MGTO) and Nuffnang Malaysia  
dapat pilih aku sebagai one of the pemenang (hihi harapan menggunung tinggi ni), supaya aku dapat merasai sendiri pengalaman berada dibumi Macau dan menceritakan kembali pengalaman kepada masyarakat luar untuk dijadikan rujukan dan juga panduan bila mahu menjejakkan kaki ke sini.

Ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang Macau boleh lah klik ke link berikut yer

Check out Macau Government Tourist Office’s official website and official Facebook page 
  Macau Government Tourist Office (MGTO) and Nuffnang Malaysia

Terima kasih untuk info serta sumber-sumber bergambar yang diperolehi sepenuhnya dari
 Macau Government Tourist Office (MGTO) and Nuffnang Malaysia

juga MR GOOGLE.

Comments

  1. waa.. seronoknya. ehh ye ke seronok sangat xmo balik malaysia.. huhu

    ReplyDelete
  2. Miss Nadia - ken..mmg xla.. Malysia tetap di hatiku gitu hahah

    ReplyDelete
  3. Post yg menarik! Good luck!
    http://memyselfandmelvin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. all the best :) seronok jugak melancong oversea

    ReplyDelete
  5. Liza Licha - thank you babe. Tu lah.. just cuba nasib kot2 mane tau ek...hahah verangan kena ada

    ReplyDelete

Post a comment

Pinkygroupsaid

Popular posts from this blog

Resepi Mi Sedap Goreng Pedas Kaw-Kaw!!

Sekarang aku kemaruk makan meggi goreng pedas kaw-kaw. Yang pasti meggi goreng tu bukan dari kedai tapi dari air tangan aku sendiri. Sejak pertama kali adik aku buatkan meggi goreng, sampai sekarang masih teringat kat meggi goreng dia. Itu pasal lah gigih aku belajar masak meggi goreng ni. Pemilihan brand meggi apa pun penting tau. Dan aku memilih Mi Sedap. Tahlah sebab tekstur mi die tak kembang selepas direndam kot. Lepas tu kebanyakkan kedai makan memang guna Mi Sedap untuk Goreng-goreng. Ada je yang guna MAGGI tapi untuk jenis masakan berkuah atau sup suai lah kot.
Cara-cara nak masak tu senang lah sangat.
Rendam Mi Sedap dengan air panas dalam 2 minit .Bahan rencah tu dah sedia ada ketepikan dulu.Tumis bawang putih sama bawang besar sampai naik bau.Campurkan segala rencah yang memang sedia ada dalam 1 pack Mi Sedap tu.Gaulkan kesemua bahan dan masukkan cili api (mengikut tahap kepedasan)Masukkan Mi Sedap (yang telah ditapis airnya) gaulkan sekali jalan dan kemudian tambahlah kica…

Review :LA BOURSE LABOURSE SHAMPOO TREATMENT SYAMPU & Essential Tonic Conditioner

Hi korang. harini aku tergerak hati nak share pasal satu shampoo ni, yang aku baru beli bulan lepas. Ok ada perkara menarik yang aku nak sharekan bersama korang tentang kebaikkan shampoo ni. Tapi sebelum tu meh nak tanya apa masalah utama kaum wanita. Tahu kan rambut tu mahkota wanita. Tapi kalau dah rosak, kesan dari chemical yang ada dalam produk rambut yang diguna setiap hari memang parah lah kan. Sama lah kes macam rambut aku. Secara jujurnya, aku sangat suka warnakan rambut. Terlalu suka. Cuma lately ni bila rambut dah haruk teruk, kelam kabut lah nak kena cari solution untuk baik pulih balik rambut kan.


Antara masalah wanita dan rambut, bila ada anak kecik. kata orang tua-tua, bila bayi kita menyembur atau dalam pahaman lain, anak suka sembur-sembur air liur, rambut si ibu automatik akan gugur. Tak tahu lah mitos tu betul ke tidak. Macam aku dulu alhamdulillah, azriel sembut patplohkali sesaat pun tak ada gugur. tapi rambut kering dan kadang susah nak urus. Ada yang bermasakah ra…

Braces Part 1 kena tahu dulu info baru start dengan journey ok.

Hi Korang. Lama nya tak borak pasal hal diri sendiri ni. yela sejak jadi mak mak ni. macam ni lah life. banyak benda ditumpukan sepenuhnya untuk menguruskan anak. Yer urusan sendiri pun ada. cuma tak diceritak dalam ruangan ni macam kebiasaan aku buat.


Korang yang lama dulu yang setia tegar terjah blog aku ni, mesti ingat macam mana rupa gigi (stuktur dan susunan ) gigi asal aku kan? Huh yer.. memang tak cantik lah. bersiong sana sini. Belum senyum dah terjulur si taring. Senang cakap bila nak borak dengan orang atau nak ketawa, tangan aku dah get ready nak tutup mulut. Takut diorang terkejut tengok Predictor senyum.
Aku ni kalau nak diikutkan tak takut lansung dengan doktor gigi ni. Tapi kalau doktor kesihatan tu yang mula nak merangkak panggil makpak atok nenek sebab takutkan jarum yang tiba-tiba menusuk kat liang urat dengan tak rela. (ishh tak suka betul masa tu) sakitt!! Ok jom berbalik kisah pasal gigi aku ni.
Ok tengok je awek cun senyum dengan senyuman yang membuatkan semua m…