Posts

Showing posts from November, 2013

Porridge untuk azriel green peas+potato

Image
Ok bubur Azriel kali ni aku ada ubah sikit sikit. kebiasaannya aku buat bubur campur ikan bilis, kadang kadang letak ayam atau daging. Pling latest Azriel suka sangat makan bubur letak kentang. Hah..sebab mungkin die rasa lemak lemak gitu. Aku ada try rase memang rase cam kentang lenyek tu. So asyik buat menu lebih kurang je. Ape kata kali ni aku expand lagi dengan cara campur kacang hijau. Penyediaan yang sangat mudah semua kopek cuci cincang campak dan masak atas dapur sampai didih dan masakkan sampai lmbut senang untuk dilenyek. Seperti biasa aku memang tak blend pun guna blender letrik, lebih senang dan yakin dengan kehalusan leyekkan penapis. dah hasilnya teksturnya lagi solid dari nestum yang kita bancuh ok. Tengok tuh semua bahan bercampur baur sahaja. masukkan air banyak2 dan masak. dlam api sederhana sampai air kering ..tambah lagi air sampai lah nampak tekstur beras bertukar jadi nasi n jadi bubur ( Eh beras boleh jadi nasi ke dulu kalau kita dah terlebih air ??) erm..

Azriel dah pandai duduk lah..

Image
  Terkejut mommy dia bila keluar dari dapur tengok tengok anak dah pandai duduk. Alahai anak excited lebih lah bila tengok Azriel dah boleh duduk, Masa ni umur die baru cukup cukup 6bulan. Cepatnya masa berlalu. Sekarang dahnak memanjat plak. semua benda nak dicapai pantang tengok dah plak. Ape apepun mommy sangat happy bila kamu membesar dengar sihat sayang.  p/s : Tak sabar nak dengar kamu panggil kami mommy dan daddy..ouchhh soooo...cute..wooo..

Azriel dah pandai duduk lah..

Image
  Terkejut mommy dia bila keluar dari dapur tengok tengok anak dah pandai duduk. Alahai anak excited lebih lah bila tengok Azriel dah boleh duduk, Masa ni umur die baru cukup cukup 6bulan. Cepatnya masa berlalu. Sekarang dahnak memanjat plak. semua benda nak dicapai pantang tengok dah plak. Ape apepun mommy sangat happy bila kamu membesar dengar sihat sayang.  p/s : Tak sabar nak dengar kamu panggil kami mommy dan daddy..ouchhh soooo...cute..wooo..

Azriel Mogok

Image
Assalamualaikum, sejak balik dari kampung halaman Lee Ming Hoo ni. Azriel asyik buat pangai je kat rumah mama dia (gelaran bagi Azriel untuk Biras aku). Hurm..hari hari asal siang je dia mesti cranking nangis taknak menyusu tapi makan still lalu cam biasa. Asal petang je biras aku call cakap die mengamuk nangis- nangis sampai serak suara bila dah penat baru sambung tido balik. Bila dah tido die menangis dalam tido  dah sedar balik bangun makan pahtu nangis nangis sambung tido balik. Hurm..Azriel ni kan saja je anak mummy mengada. Kenapa aku cakap mengada ? sebab asal  aku jemput dia je terus dia senyum, dahtu elok je dia takda nangis nangis malam pun tido siap nganga mulut lagi. Nyaris nak bawak jumpa doktor tapi sebelum tu ada call doktor Getha, dr pun bagitau benda yang sama yang Azriel ok takda apa apa. Dan finally dah find out yang dia sedang mogok sebab dah seminggu lebih berkepit je ngan mommy tiba tiba mommy tinggalkan kat umah mama die mau tak merajuk. Hurm kuasa seorang ibu..h

Azriel Mogok

Image
Assalamualaikum, sejak balik dari kampung halaman Lee Ming Hoo ni. Azriel asyik buat pangai je kat rumah mama dia (gelaran bagi Azriel untuk Biras aku). Hurm..hari hari asal siang je dia mesti cranking nangis taknak menyusu tapi makan still lalu cam biasa. Asal petang je biras aku call cakap die mengamuk nangis- nangis sampai serak suara bila dah penat baru sambung tido balik. Bila dah tido die menangis dalam tido  dah sedar balik bangun makan pahtu nangis nangis sambung tido balik. Hurm..Azriel ni kan saja je anak mummy mengada. Kenapa aku cakap mengada ? sebab asal  aku jemput dia je terus dia senyum, dahtu elok je dia takda nangis nangis malam pun tido siap nganga mulut lagi. Nyaris nak bawak jumpa doktor tapi sebelum tu ada call doktor Getha, dr pun bagitau benda yang sama yang Azriel ok takda apa apa. Dan finally dah find out yang dia sedang mogok sebab dah seminggu lebih berkepit je ngan mommy tiba tiba mommy tinggalkan kat umah mama die mau tak merajuk. Hurm kuasa seorang ib