Posts

Showing posts from October, 2013

Winter OOTD untuk Azriel during Holiday to Korea.

Image
  Topi dan glove ni, aku beli kat H&M    Hah yang ni full suit sesuai untuk bayi pakai during winter or autumn season. mmg nak beli winter jacket tapi baby aku masih kecik sgt time ni. jugak beli kat H&M. comel x?? 

Winter OOTD untuk Azriel during Holiday to Korea.

Image
  Topi dan glove ni, aku beli kat H&M    Hah yang ni full suit sesuai untuk bayi pakai during winter or autumn season. mmg nak beli winter jacket tapi baby aku masih kecik sgt time ni. jugak beli kat H&M. comel x?? 

7 sebab bayi menangis dan bagaimana menenangkan mereka

Image
    Apakah sebab bayi menangis? Semua bayi menangis pada masa-masa tertentu. Mereka perlu menangis. Bayi baru lahir yang sihat pun akan menangis juga selama satu hingga tiga jam sehari. Oleh kerana mereka tak dapat membuat apa-apapun untuk diri sendiri, bayi bergantung kepada orang lain untuk memberi mereka makanan, kepanasan dan keselesaan yang mereka perlukan. Tangisan adalah cara bayi memberitahu bahawa mereka perlukan sesuatu. Sebagai ibu atau bapa baru, ada masanya anda mendapati sukar untuk menentukan apakah yang bayi anda perlukan. Adakah dia lapar, sejuk, haus, bosan atau sekadar mahu dipeluk? Dalam beberapa hari pertama, semasa anda belum tahu bagaimana hendak mengenal pasti keperluan bayi anda, tangisan ini boleh membuat anda rasa bimbang. Namun begitu, lambat laun anda akan mula mengecam gaya tangisannya yang berlainan dan setelah anda lebih mengenalinya, anda akan dapat memenuhi keperluannya. Semasa membesar, bayi juga akan mempelajari lain-lain cara untuk berko

Cirit Birit Dan bayi Anda.

Image
Info ni aku peroleh dari Mr Google setelah Azriel mengalami cirit birit berhari hari baru lah nak buat reseach kan? Oleh itu disebabkan dah tau punca punca yang menyebabkan berlakunya cirit birit so aku akan share dengan korang. Bagaimana nak tahu sama ada bayi  mendapat cirit-birit? Ramai ibu bapa tertanya-tanya sama ada bayi mereka menghidap cirit-birit kerana bagi bayi baru lahir, pembuangan air besar berlaku secara kerap. Pembuangan air besar yang normal bagi bayi banyak bergantung kepada sama ada bayi anda diberikan susu badan atau formula. Najis bayi menyusu badan yang baru lahir adalah kekuningan, dan agak lembik atau cair dan boleh berlaku sekerap lima kali sehari. Kadang-kala, bayi yang menyusu badan akan membuang air besar semasa atau sebaik selesai menghisap susu ibu. Ini berlaku kerana apabila perutnya diisi penuh, susu itu boleh merangsang keseluruhan saluran usus bayi, menyebabkan pembuangan najis. Dalam masa sebulan, kebanyakan bayi yang menyusu badan akan mem

Azriel dah pandai mencapai.

Image
Tu dia tajuk memang kena dengan apa yang aku nak citer kat sini. 13/10/13 genab lah anak mummy 6 bulan. Alhamdulillah cepat betul masa berlalu. Tak sangka rasa macam baru semalam masuk ward bertarung dengan kudrat dan nyawa2 ikan untuk lahirkan seorang bayi secomel ini ke dunia. Hah...Azriel anak mummy genab je 6 bulan terus ada habit baru. Antaranya menjerit..tu dia bila dia nak sesuatu atau dihalang apa yang hendak di buat memang dah pandai menjerit. Dah lah nyaring plak tu. yang penting dia nak bagi semua orang kampung dengar suara dia. erm..Azriel2 biasa dia. Dia plak skang dah mula melakukan aksi akrobatik. berpusing 360 darjah tak payah citer memang lah sangat2 pantas tau2 dah berpusing. pening mummg. Dan...yang paling best tangan tu..hah nak kena babab ni dah mula nak mencapai..pantang nampak apa saja. kita hala kan pada dia laju je tangan dia nak merasa barang tu. Cam kes malam semalam aku bawa dia keluar makan dinner kat kedai makan.. perghhh lasak nya.. anak laki kan..pandai

Azriel dah pandai mencapai.

Image
Tu dia tajuk memang kena dengan apa yang aku nak citer kat sini. 13/10/13 genab lah anak mummy 6 bulan. Alhamdulillah cepat betul masa berlalu. Tak sangka rasa macam baru semalam masuk ward bertarung dengan kudrat dan nyawa2 ikan untuk lahirkan seorang bayi secomel ini ke dunia. Hah...Azriel anak mummy genab je 6 bulan terus ada habit baru. Antaranya menjerit..tu dia bila dia nak sesuatu atau dihalang apa yang hendak di buat memang dah pandai menjerit. Dah lah nyaring plak tu. yang penting dia nak bagi semua orang kampung dengar suara dia. erm..Azriel2 biasa dia. Dia plak skang dah mula melakukan aksi akrobatik. berpusing 360 darjah tak payah citer memang lah sangat2 pantas tau2 dah berpusing. pening mummg. Dan...yang paling best tangan tu..hah nak kena babab ni dah mula nak mencapai..pantang nampak apa saja. kita hala kan pada dia laju je tangan dia nak merasa barang tu. Cam kes malam semalam aku bawa dia keluar makan dinner kat kedai makan.. perghhh lasak nya.. anak laki

Pertama Kali demam selepas injection dose ke5

Image
Sayang mummy demam buat pertama kali, alahai kesiannya asyik merengek je dia. bila duk rumah kak nor mesti kak nor bagitau yang die taknak menyusu pahtu cracking macam tak selesa. So bila kak nor call minta aku balik trus aku bergegas balik. syukur mintak tolong budak office hantar aku balik sebab kereta aku tinggal kat taman rumah kak Harlida sebab setiap hari aku carpool dengan dia. Bila check suhu die 36.5 darjah. Sebagai seorang ibu yang baru je dapat anak memang gelabah lah bila anak demam. pergi klinik rupanya Azriel demam sebab dapat injection untuk 5bulan. Mana lah aku tahu bantai bawa dia inject lepas balik dari family day. Rupanya ada pantang gak kalau nak hantar anak injection untuk monthly dose, kena bawa masa hari cuti tu pun kena lah bagi seminggu selepas trip ke mana mana destinasi. Ini bagi memberikan bayi kita ketenangan dan rehat yang cukup, yela kesian anak kita penat penat ikut kita travel tiba tiba kena inject plak ngan doktor. Demam lah dia. Merengek je anak mumm

Pertama Kali demam selepas injection dose ke5

Image
Sayang mummy demam buat pertama kali, alahai kesiannya asyik merengek je dia. bila duk rumah kak nor mesti kak nor bagitau yang die taknak menyusu pahtu cracking macam tak selesa. So bila kak nor call minta aku balik trus aku bergegas balik. syukur mintak tolong budak office hantar aku balik sebab kereta aku tinggal kat taman rumah kak Harlida sebab setiap hari aku carpool dengan dia. Bila check suhu die 36.5 darjah. Sebagai seorang ibu yang baru je dapat anak memang gelabah lah bila anak demam. pergi klinik rupanya Azriel demam sebab dapat injection untuk 5bulan. Mana lah aku tahu bantai bawa dia inject lepas balik dari family day. Rupanya ada pantang gak kalau nak hantar anak injection untuk monthly dose, kena bawa masa hari cuti tu pun kena lah bagi seminggu selepas trip ke mana mana destinasi. Ini bagi memberikan bayi kita ketenangan dan rehat yang cukup, yela kesian anak kita penat penat ikut kita travel tiba tiba kena inject plak ngan doktor. Demam lah dia. Merengek je anak m

Bubur nasi berlauk untuk Azriel

Image
 Hidangan untuk Azriel kali nih Bubur Berlauk. Takdalah meriah mana lauknya inipun masih dalam sesi pengenalan kan. kakak ipar aku rajin suapkan. Yela orangnya dah lame berpengalaman. Anak dah besar besar. So aku banyak merujuk dan bertanya pada beliau bab bab kanak2 atau bayi ni. Terutama tentang pemakanan awal bagi seorang bayi. Nak nak cam anak aku si kecik Azriel. So menu masakan bubur sebelum ni hanya mengandungi bahan bahan sayuran jugak hanya puree buah buahan. Untuk kali ni kita upgrade kan lagi yer puan puan. Kita tambahkan lauk sikit. dalam beberapa hirisan je. bagi dia kenal dan bagi dia merasa setiap rasa jenis makanan. Dari situ juga  kita dapat menilai samada anak kita suka atau tidak dengan hidangan kita tu. Alergik pun kita boleh detect bila bagi diorang makan. Jom aku ajar cara cara nak masak bubur berlauk yang aku sediakan pada Azriel. Mana tau korang nak cuba pada bayi bayi korang nanti kan. Bahan bahan Segengam beras Setengah batang lobak merah (dib

( Kenangan Lama tak sangka jadi gak aku bini ngko kan? hahahah)

Image
 Ini cerita yang aku curi copy and paste dari blog lame laki aku....sesungguhnya aku bersyukur.. Selamat Hari Jadi Sayang Author: Janggut | Posted at: Wednesday, July 14, 2010 | Filed Under: halusinasi | No 27 .Yang pasti bukan No plat kete gua,No rumah pun bukan,No Jersi Messi pun bukan.27 ni umur orang kesayangan gua sekarang ni.Maknanya bila gua klik " publish post " ni atau lu orang boleh dah baca posting ni umur orang kesayangan gua dah masuk 27 tahun.kategori muda lagi kan.Ekceli, gua nak wish " Selamat Hari Jadi " yang ke 27 dekat " Telapak kaki Comel " Yakni Orang kesayangan gua selama ni semoga panjang umur,murah rezeki kalau boleh hari hari rezeki tu murah jgn sesekali mahal.Ibarat hari hari ada mega sales. Ok,Sempena besday lu yang ke 27 ni, gua harap harap sangat lu sentiasa tabah melayan perangai gua ni.Moga kali ni kesabaran lu sudah sampai ke tahap maksimum yakni " tahap teragung "

( Kenangan Lama tak sangka jadi gak aku bini ngko kan? hahahah)

Image
 Ini cerita yang aku curi copy and paste dari blog lame laki aku....sesungguhnya aku bersyukur.. Selamat Hari Jadi Sayang Author: Janggut | Posted at: Wednesday, July 14, 2010 | Filed Under: halusinasi | No 27 .Yang pasti bukan No plat kete gua,No rumah pun bukan,No Jersi Messi pun bukan.27 ni umur orang kesayangan gua sekarang ni.Maknanya bila gua klik " publish post " ni atau lu orang boleh dah baca posting ni umur orang kesayangan gua dah masuk 27 tahun.kategori muda lagi kan.Ekceli, gua nak wish " Selamat Hari Jadi " yang ke 27 dekat " Telapak kaki Comel " Yakni Orang kesayangan gua selama ni semoga panjang umur,murah rezeki kalau boleh hari hari rezeki tu murah jgn sesekali mahal.Ibarat hari hari ada mega sales. Ok,Sempena besday lu yang ke 27 ni, gua harap harap sangat lu sentiasa tabah melayan perangai gua ni.Moga kali ni kesabaran lu sudah sampai ke tahap maksimum yakni " tahap tera

1st time bawa Azriel pergi kenduri kawen

Image
Pertama kali yer bawa Azriel pegi kenduri kawen, hah tau2 jela bila ada anak ni. Nak berjimba skali pun dengan kawan anak jangan dilupakan. Heheh tapi kan kalau ada orang nak jagakan Azriel every weekend nak je aku bagi. Tapi tulah kang aku lak yang tak boleh duduk teribgat anak hukhuk. So hujung minggu lepas. Umi ex office mate masa kat petronas dulu ada buat kenduri menyambut menantu bagi pihak abang die. Alah.. Umi belom layak lagi nikah sbb masih kanak2 riang da. So kenduri tu berlansung di Ukay Perdana. Apa lagi kebetulan aku memang tak ada rancangan hujung minggu tu. Gigih lah kendong si Azriel ke sana. Omak aih...tau2 jela kenduri namanya pun. Ramai orang bising ngan panas lagi memang struggle lah bawa Azriel. Nasib baik ada hajar tolong gilir jagakan Azriel. Lagipun aku suka nak ajar Azriel supaya dia biasa dengan suasana kelam kabut camtu bising dan serabut. Supaya bila nak bawa pegi keluar memana dia dah biasa kan. Kesian sikit sebab Azriel ni jenis yang cepat berpeluh