Posts

Showing posts from September, 2013

Bubur nasi di masak bersama carrot dan kurma untuk Azriel

Image
Percubaan pertama puree buah nampaknya berjaya. Kali ini aku upgrade kan lagi meal untuk Azriel. Bahan2 untuk bubur adalah Segengam beras perang (yg dibasuh bersih, keringkan dan goreng didlm kuali tanpa minyak) sehingga kekuningan. Sebatang lobak merah. 3 biji kurma 1.5 liter air tapis. (Air kosong). Cara2nya seperti Masukkan beras yang siap dikisar didalam periuk dan masukkan semua bahan2 tadi. Dan masukkan air. Masukkan dulu setengah liter yer. Bukan apa nak elakkan dari air nasi melimpah ruah bila ia mendidih nt. Bila air nampak dahnak kering masukkan lagi air hingga nampak atau cuba test beras dah betul2 masak atau tak. Bila kesemuannya telah sebati dan masak sepenuhnya bolehlah korang nak blend atau lenyek guna penapis. Cara aku sangat lah praktikal dan sedikit leceh tapi puas hati. Aku akan lenyek bubur nasi yang dah siap tadi guna penapis. Yer! Guna penapid dan korang tengok lah hasilnya sangat puas hati sebab hasil lenyekkan tadi menampakkan tekstur bubur yang sangat halus. Ca

Bubur nasi di masak bersama carrot dan kurma untuk Azriel

Image
Percubaan pertama puree buah nampaknya berjaya. Kali ini aku upgrade kan lagi meal untuk Azriel. Bahan2 untuk bubur adalah Segengam beras perang (yg dibasuh bersih, keringkan dan goreng didlm kuali tanpa minyak) sehingga kekuningan. Sebatang lobak merah. 3 biji kurma 1.5 liter air tapis. (Air kosong). Cara2nya seperti Masukkan beras yang siap dikisar didalam periuk dan masukkan semua bahan2 tadi. Dan masukkan air. Masukkan dulu setengah liter yer. Bukan apa nak elakkan dari air nasi melimpah ruah bila ia mendidih nt. Bila air nampak dahnak kering masukkan lagi air hingga nampak atau cuba test beras dah betul2 masak atau tak. Bila kesemuannya telah sebati dan masak sepenuhnya bolehlah korang nak blend atau lenyek guna penapis. Cara aku sangat lah praktikal dan sedikit leceh tapi puas hati. Aku akan lenyek bubur nasi yang dah siap tadi guna penapis. Yer! Guna penapid dan korang tengok lah hasilnya sangat puas hati sebab hasil lenyekkan tadi menampakkan tekstur bubur yang sangat h

Apple+carrot puree untuk Azriel

Image
1st time buat puree ni. Sebenarnya ada je jual kat luar yang siap botol kecik2. Tapi menurut kakak2 kawan2 yang dah biasa mula kan makanan pertama bagi anak mereka. Kita haruslah sediakan makanan yang ringan untuk mudahkan usus bayi kita digest makanan tersebut. Buah dan sayur adalah contoh terbaik. Sebab bagi bayi yang belum pernah makan, dan hanya bergantung dengan susu semata nak2 susu dada, usus mereka sangat lah terhad dan lemah untuk memproses makanan. Sebab tu kita kena gunakan buah dulu. Sebab buah atau sayur berbentuk ringan dan ia tidak akan membebankan usus bayi kita. Sepatutnya bayi diperkenalkan dengan makanan bila dia mencecah 6 bulan. Dan ini kadang bergantung pada pertumbesaran bayi tersebut. Ada dikalangan ibu bapa telah perkenalkan solid food atau makanan berat pada anak mereka. Ini kerana dayaupaya bayi tersebut untuk memproses makanan. Nasihat dari doktor sebaiknya 6 bulan lah. Macam aku, Azriel dah berusia 5bulan 17hari. Kira lagi beberapa minggu dahnak masuk 6bu

Azriel Dah Boleh Meniarap

Image
Sejak 2 menjak ada anak ni. Susah betol nak update blog kan? .hurm..orang lain pun ada anak gak kan, aku lak yang over. Hahahha... Terbaru, takdalah baru mane, genab je 4bulan 13.7.13 cukup azriel dah boleh meniarap. Kawan2 aku sume cakap die sangat cepat. Tak sangka plak dalam duk berdukung 24jam ngan aku jarang letak sebab azriel memang xsuka duduk bawah. Tapi end result die pandai meniarap plak. Surprise!!! Awesome! ! Anak mummydaddy kan? Kelakar je. Bila die meniarap, die akan berpusing 360 darjah mengikut putaran jam. Hahhah bila penat je dia akan melalak mengamuk menangis dan seangkatan dengannya. Bagus lah azriel dah pandai niarap nanti cepat2 blaja berjalan plak tau. So mummy dah tak payah dukung huhu.. Skang ni yang aku nampak azriel dah mula angkat2 bontot. Apakah itu tanda die nak merangkak plak. Mungkin.... kita tunggu dan tengok nanti.

Azriel Dah Boleh Meniarap

Image
Sejak 2 menjak ada anak ni. Susah betol nak update blog kan? .hurm..orang lain pun ada anak gak kan, aku lak yang over. Hahahha... Terbaru, takdalah baru mane, genab je 4bulan 13.7.13 cukup azriel dah boleh meniarap. Kawan2 aku sume cakap die sangat cepat. Tak sangka plak dalam duk berdukung 24jam ngan aku jarang letak sebab azriel memang xsuka duduk bawah. Tapi end result die pandai meniarap plak. Surprise!!! Awesome! ! Anak mummydaddy kan? Kelakar je. Bila die meniarap, die akan berpusing 360 darjah mengikut putaran jam. Hahhah bila penat je dia akan melalak mengamuk menangis dan seangkatan dengannya. Bagus lah azriel dah pandai niarap nanti cepat2 blaja berjalan plak tau. So mummy dah tak payah dukung huhu.. Skang ni yang aku nampak azriel dah mula angkat2 bontot. Apakah itu tanda die nak merangkak plak. Mungkin.... kita tunggu dan tengok nanti.

Pertama kali buat passport untuk Azriel

Image
Alhamdulillah dah besar anak mummy. Tapi takdalah besar mane. Kira dah 4bln lebih lah. Untuk bulan November ni aku akan sertai business trip ke South Korea selama 6hari 4malam.  Takkan aku nak tinggalkan Azriel? Tak sanggup kot. Dengan gigihnya aku nak jugak Azriel ikut walau husband menghalang. Apa yang penting bagi seorang ibu adalah nak anaknya sentiasa disisi. Begitu jugak lah aku. Setelah berminggu minggu convinced en suami akhirnya dia akur ngan keputusan aku.  Dan akhirnya mendapat kata putus yang mane aku akan bawa sekali en suami. Sebab? Aku perlukan assistant during that time la..kawan ada je yang meng offer kan diri nak membantu. Tapi aku segan nak menyusahkan orang. So paksa en suami ikut serta la. Lagipun sementara tu boleh lah feeling autum in my heart Walaupun masa tu dan penghujung autum season. Aku dan en suami ke imigresen untuk buatkan passport untuk Azriel sambil renew aku punya passport skali. Alhamdulillah Azriel sangat behave masa tu. Tapi jnji dukung die, memang

Pertama kali buat passport untuk Azriel

Image
Alhamdulillah dah besar anak mummy. Tapi takdalah besar mane. Kira dah 4bln lebih lah. Untuk bulan November ni aku akan sertai business trip ke South Korea selama 6hari 4malam.  Takkan aku nak tinggalkan Azriel? Tak sanggup kot. Dengan gigihnya aku nak jugak Azriel ikut walau husband menghalang. Apa yang penting bagi seorang ibu adalah nak anaknya sentiasa disisi. Begitu jugak lah aku. Setelah berminggu minggu convinced en suami akhirnya dia akur ngan keputusan aku.  Dan akhirnya mendapat kata putus yang mane aku akan bawa sekali en suami. Sebab? Aku perlukan assistant during that time la..kawan ada je yang meng offer kan diri nak membantu. Tapi aku segan nak menyusahkan orang. So paksa en suami ikut serta la. Lagipun sementara tu boleh lah feeling autum in my heart Walaupun masa tu dan penghujung autum season. Aku dan en suami ke imigresen untuk buatkan passport untuk Azriel sambil renew aku punya passport skali. Alhamdulillah Azriel sangat behave masa tu. Tapi jnji dukung die, mem