Posts

Showing posts from March, 2013

Akhirnya siap sudah almari si tecik.

Image
Terima kasih buat ibu tercinta dan adik ako Wafa sebab susah payah siapkan almari ni. Spt entry ako yang lepas banyak sangat pantang larang orang tua yang xboleh ako buat sepanjang tempoh kehamilan..makanya itulah perlunya ahli keluarga yang lain..Malas nak bebel panjang jemput2 cuci mata la ek..(ako xsuka langsir biru tu burok) masa beli dalam plastik n dalam gambar nampak cantik, bila pasang..bluekkk xleh blah..burok...hukhuk.. (ni gambar memula siap pasang almari ni..xbetol2 kemas lagi..) jeng jeng...siap pun..tapi sila abaikan langsir yg burok tu..(masih terpikir nak cari langsir baru tapi masih xjumpa yg berkenan dihati) harap2 sempat sblum branak nanti.

Baby Shower untuk "Lil Prince"

Image
Minggu lepas tengah ako tertiba tak sihat di sebabkan keadaan ako yang boleh dikatakan cemas jugak. boleh refer post yang sebelum. Bila dah masuk keje balik..Danii selalu ingatkan ako "babe nanti Jumaat kita makan makan ok?" Jadi ako cam biasa lah respond biasa "OK". (sememangnya aktiviti pada hari jumaat kami memang makan dan window shopping) takda lah suspect bebukan kan. Jumaat yang di janjikan sampai..Kak Reen gerak keluar dulu sebab time tu Danii ada meeting ngn bos ako, ako diarahkan supaya follow keta Danii. Takpe lah dah nompang kan..Dan destinasi kami terus ke Pavilion..port kebiasaan kami untuk lunch yang panjang.. Sampai sampai je terus..buntang mata ako sebab nampak segroup bebudak opis..senyum2 sambil tepuk tangan ..oooomak..aih...dah cam retis diorang tangkap gambar ako yang masa tu tengah terkejut berok..rupanya diorang ada planning baby shower lil price (coming soon)..ish ish...time tu muka ako xyah citer cam kena tenyeh ngn cili api kot..ma

Semoga Kandungan kami sihat dan selamat.

Image
Sejak peknen nila suhu terbaik utk sejuk nyamankan badan..penangan lemak badan n caring baby...mesti sume mommies cam ako kan? Xcukup ngn aircond kipas skali ako bukak no 5. Pfttt...xtahan pnas la skg :( Sepanjang ako mengandung ni, macam macam dugaan ayang ako dapat rasai dan lalui sendiri, Tidak hairan lah selama ini, bagi seorang wanita yang tengah sarat mengandung akan mengalami pelbagai kesukaran dalam menjalani aktiviti seharian. Dulu ako tak tau almaklum lah tak penah merasa. Tapi sekarang baru ako tahu..Sesungguhnya kehidupan sepanjang kelahiran adalah sesuatu yang amat struggle dan perlukan kesabaran dan ketabahan diri yang sangat tinggi. Di dalam tempoh ini kami golongan bakal menjadi seorang ibu ini adakala sangat tertekan dengan keupayaan diri. Kerana di waktu ini kebanyakkan tenaga telah habis diguna pakai untuk menampung kehidupan kami, bergerak makan dan jalani hidup di pejabat lagi.tak cukup dengan itu sahaja stress hadap jammed pepagi dan petang ulang alik g

Stroller pilihan akhirnya dimiliki.

Image
Mencari stroller dimerata tempat..bukan sahaja di laman sesawang (ala2 ayat matlutfi90) tapi tanya kekawan, g survey kat mall.adoiyai berbulan jugak amik masa. Ako? eh tak lah..ini en suami sahaja yang gigih mencari katanya nak yang terbaik untuk anaknya. Maklum lah anak sulong..hamboi..manja lebih baby pertama nih. Takpelah untuk anak sendiri jugak..moga moga satu hari nanti die tahu pengorbanan kedua orang tuanya InsyaAllah... (baby nanti besar jadi anak yang soleh/solehah ok) jangan derhaka dan jadi anak yg taat perintah agama. (coiii tertiba drama lak) Ok punya lah pening alam sampai ako naik fed up lah sebab en suami ni terlalu particular bab2 memilih barang ni, dari sebesar kuman sampai lah sebesar gajah..kadang kadang kita naik lemau kalau temankan die shopping. Sekali die suka sesuatu barangan akan dikaji sampai lah ke akar umbi mana datang ape material dan ketahanan sesuatu produk. Sama lah jugak ngan stroller yang kami beli ni. Mau makan masa jugak lah samp

Persiapan bersalin dan senarai perlu dibawa ke hospital.

Image
Syukur alhamdulillah, setakat ni kandungan ako sangat2 sihat. Baby pun sangat lah aktif sampai mommy yang mengah+ letih. Kata para2 ibu sememangnya bagus kalau baby kita banyak bergerak n aktif. Itu menunjukkan yang baby kita dalam keadaan sihat. Dan kita kena juga ambil tahu pertumbesaran baby dan cetusan minda mereka bermula sejak didalam kandungan. Jadi tidak hairan lah kalau reaksi baby kepada apa sahaja aktiviti, perasaan, selera serta minat yang setiap ibu jalani sepanjang tempoh pregnancy akan mempengaruhi baby di dalam kandungan tersebut. Untuk itu, bagi ako masa sudah time...yer biarpun baru nak masuk 32 minggu. Persediaan awal itu penting. Ini bagi mengelakkan kita kelam kabut juga dapat menyediakan segala kelengkapan mengikut senarai. Di bawah ini ada ako senaraikan barang yang telah ako siap packed untuk menanti waktu nanti. Mungkin lain ibu lain persiapannya dan ini adalah ako punya ; 🏩🏩🏥🏥🏥 Senarai barang untuk baby yang bakal lahir... baju n seluar 2 psg kai