10 INFO TENTANG BAYI YANG ANDA TIDAK TAHU

 • July 26, 2012
 • By suara dari telapak kaki comel
 • 4 Comments

10 INFO TENTANG BAYI YANG ANDA TIDAK TAHU
+=============================+
( ♥ Jemput SHARE, LIKE dan TAG jika anda suka artikel ini ♥ )

1. Sekitar usia 3 bulan, bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing. Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya.

2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi. Sekitar usianya 3 bulan, peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam.

3. Seawal usia 4 bulan, bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya. Dia mula bermain dgn tali pusatnya, menghisap ibu jarinya sendiri, berenang-renang, menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya. Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakan bayi sehigga usianya 5 bulan.

4. Ketika usianya memasuki 4 bulan, bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem pernafasan. Bila bayi tersedu, ibu dapat merasakan getaran halus atau denyut halus di perut.

5. Pada usia 5 bulan, bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.

6. Sekitar usia 6 bulan, memori bayi mula terbentuk dan bayi dapat mengingati dan mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.

7. Seperti kita, bayi di dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan. Aktiviti bermimpi ini akan melatih perkembangan otak bayi.

8. Apabila otaknya sudah terbentuk, bayi akan dapat merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi. Apabila ibu tertekan atau stress, emosinya juga terganggu dan menyekat perkembangan mentalnya.

9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk, bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagi reaksi kepada rasa pelik makanan yang dimakan oleh ibu.

10. Sebaik sahaja lahir, pertama kali bayi membuka mata, anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekeliling terutama ibu bapanya. Sebab itulah bayi nampak comel


p/s : baca ni buat ako tiba2 tergelak sorang2 comelnya insan yang bergelar bayi nih kan..tak leh tahan gelak bila die pun mampu keruk dahi dan moncongkan mulut bila mommy die mkn makanan yang pelik ekekek

You Might Also Like

4 100 org jejak kaki

 1. subhanallah,,,hebatkan kejadiannya

  ReplyDelete
  Replies
  1. subahanallah...indah sungguh kejadianNya

   Delete
 2. bayi saya baru 5 mgu.. hhehehehe... dah ada pengalaman masa mengandungkan Haiqal dulu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. wah bestnya rezeki ramadhan ..Tahniah riena

   Delete

Pinkygroupsaid

Total Pageviews

Cradle 2011-2018

Cradle 2011-2018

TQ Singgah